Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari 2009

SAYANG SLAMAT PAGI, KABAR BAIK AKU D CNI...(music)

HUSNAAAAAA....banguuun pukoi 5.30 dah ni...
ceh..mak ingat owang tak reti tengok jam ke..baRu koi 5 suku

dari tilam di tengah rumah aku bangkit ke katil bilikku

haiih, bangun lekass, satgi tak dan nk bersiap..ppa pon tak dapat
kali ni dia bukak lampu pulak

emmmhhhlkkdjlh sambil bergolek-golek
dgn mata terpejam aku bangun ke bilik utama menyambung tidur yg sudah tak asyik lagi

penangan terakhir ibuku akhirnya membuatkan aku terus ke bilik air dan bedeburrr...

pada waktu ini umurku 22tahun11bulan4hari, bangun bukan lagi utk ke sekolah tapi untuk first time job interview.

sesi interview ok, cuma aku yg agak kekok dgn bahasa, kejap english jap BM mujo aku tak belajar mandarin dulu.

episod 1 - Accommodation

masuk2 soalan tu yg dia tanya, cam konpom je nk gajikan aku.

"u have relatives or friend living here? or else where did u wanna live?"
i have friends who have already worked here, and they're 3 of 'em.

oohh, i see, then u can discuss with them to rent a apartment nearby. be…

Assalaamualaikum Cikgu.....HUSNA

Pekabar murid-murid sume, hari ni saya cikgu bahasa melayu kamu yg baru.
Nama cikgu HUSNA.

perhh..aku tak caya smpai sekarang yg aku jadik cikgu..

FLASHBACK...<<<<
setelah dilema perli memerli, tawaran kerja yg delicious, aku mohon petunjuk darinya dalam bulan ramadhan yg mulia ini

setelah berenti keje pada hari khamis, makanya hari jumaat free dan hari sabtu akan kerja di secret recipe dan isnin akan test JPJ utk motor.

namun, pada tengahari jumaat yg cuti dgn indah itu, tetibe, paksu ku menalipon.

Ktenye : NA, hari isnin nnt bawak suma sijil degree, kite pi Jab. Pendidikan Daerah. Ari tu cakap ngan paksu nak jadi cikgu ganti kan?
A a...aku : A..aaa.. ah ye lah..Er, tapi paksu, ari isnin ni ade test jpj.
Beliau : ha..lepas test kite pi la
aku: ok

Aish..rase cm mimpi je..Alhamdulillah, ini lagi better dari mcD maupun secret recipe.
Terime je la

perhh, kalo la camni je aku terime pinangan orang..uiyy, tattawlaa..

SO, here I Am...
Guru GAnti Di Sekolah Teknik Kamunting...

I'll Miss THem ALL...~~ Ingatlah Diriku

Chandra & Sheila Majid

sejujurnya diriku
tak ingin kehilanganmu
aku masih sayang padamu
namun bila dirimu tak lagi memerlukanku
cukup sampai di sini
hingga kini bersama lagi

ingatlah diriku
yang pernah
ada disampingmu
ada di waktumu
ada di hatimu

ku ingat dirimu
yang pernah
hadir di hatiku
temani waktuku
temani hatiku

sejujurnya diriku tak ingin kehilanganmu
aku sangat sayang padamu
namun entah mengapa
perpisahan ini menjemputku
semoga kita bersama lagi

sejujurnya diriku mo tampal lirik ni kat notice board crew
tp aku rasa malu
namun bila aku pergi
biarlah
macam tak jumpa lak
sebelah bangunan jew..ooowwhh

notakakiku: Mintak mahaf ya, itu lilik adha penambahan sikik ya (tiru cakap cam shirly ..)

Secret la Weiii

Sejak kedatangan pekerja baru, dari desert center aku berpindah ke kiosk. Erm, rasa gak nk bwk bantai n tilam ke sana, tmbah bulan posa yg tak ramai orang + ngantuk + takPosa, adeh...

Pada suatu pagi yg tenang, seorang cina bersama aweknya membeli satu eskrem, dia kemudian bertanya
Awak berminat tak kerja di Secret Recipe?
HAAA..waaa
Erm, err boleh jugak
Bermulalah sesi dialog yg boleh la jugak ditayangkan di tv1 utk pekerja contoh sehingga dilamar orang untuk kerja di kedainya.
Mataku bersinar-sinar ala honey senpai (Ouran HIgh School),
secret recipe tuuuuuuuuuuuuuuuuu..

AKu bakal naik pangkat secara peribadi dari sorang eskrem girl kpd cheesecake girl.
Pas ni chef kowt..ohohooo..
BAgai durian runtuh, bagai bulan jatuh ke riba, bagai orang posa di suapkan nasi beriani gam + ayam masak merah dan seumpamanya lah..

Masalahnya, kedai aku dan kedai secret tu tak lebih 1 kilometer dgn berjalan kaki.
Pemisahnya adalah jalan dan tempat parking keta kerana meraka berada dalam bangunan berlainan
Aku tak m…

Pertama ramadhan ini

Pertama kali aku bukak posa kat tmpat keje pada 1 ramadhan
taktau la cemana 1 syawal nnt..wuhuhuhu
anyway, takpe pun, sbb mak n abah sentiasa disisi
InsyaAllah i will be ok, as they blessed me, then Allah will always bless me

Sehari sebelum puasa di Perak adalah hari kerja terakhir atau jumaat tapi suasananya hari tu cam hari cuti.
Apsal ramai sangat owang beli eskrem hari ni niarhh?
Sbb esok nk pose ... kut
Aih, jauhnye kut nko
Agakla..

em, tp rasional gak pendapat suara yg menjawabku itu
keesokannya, aku jaga petang sampai mlm, so aku bukak posa di bilik crew.
tp customer hari ni ramai jugak, tak surut2
tak pe la, hari cuti kan..

Sesudah aku melepasi hari sabtu dan ahad, pada hari isnin aku bekerja dgn harapan customer tak ramai..tak la penat sgt pose ini
jangkaan ku meleset tersepit.. hari bekeje pun ramai gak
apsal diorang ni....
ye betul bulan pose org islam pose, tp yg bukan islam tu bkn main galak lagi beli eskrem, takkan la sbb aku chomey..eshh astaghfirullah hal adzim, yg baik itu dari Allah…

dilema pekerja baru

nervous, sopan je tanya siapa bos, "saya nk lapor diri ni, hari pertama keje".
K, adik pegi kat tmpat eskrem, nnt abang tu akan ajar adik cemana nk buat askrem.

Adik baru lepas SPM ehk?
Aaa, tak ar. em tunggu konvo.
OOOOOoo
Beliau kemudian mengajarku cara membuat askrem berjmbul tersebut
Lama kami bersembang, baru aku tahu rupanya si "abang" ni baru 19 thn. Aku kan chomey...ohok hok
Selepas tu bicara abang dan saya antara kami terhenti.
Aku kn chomey mcm adek dorang..hok hok hok

disebabkan aku perasan adek, hmpir suma lelaki yg aku agak lg matured dr aku, ku panggil abang.
ABANG!!! eiiiyy, aku tahun sama ngan hang la
Ceh, mana aku tau, dh hang muka cam bapak orang? Hang dah kawen blom?
Eisshh, belom la
Lagipun aku bulan doblas, hang lahir bulan brapa?
Aku bulan sembilan
See, sapa muda lagi? Wekkk(misti r aku..ohok hok)
Tp lepas tu, ku malas nk ber"abang" sangat..eyy...tollonglaa
aku panggil nama je, n diorang pon OK..
Camni la cara aku dpt kawan baru di tempat keja baru.

I mIss 'ur gitarr cik pida...

time mosan2 ne mmg teringat nk petik je gitar
sayangnya aku da pernah try dulu gne gitar cik pyd
namun disbbkan tiada skill yg baguh, maka
hmpeh jugak melodinye
tp layan jerr

terasa cam nk beli 1 lak..

LaGi LagI H1n1

memandangkan kat umah aku takde internet..
terase jugak la kebowsanan tp hnya 2%..itupown sbb kerja
kalo tak keja..dowh....rase cam shin chan sikit2 mama n ayah

DeMaM Bia5a vs H1N1
waktu awal2 wabok ni klua tak de r aku kesah sgt
tp sejak keja ni, jmpe ramai owang
rase kene berjaga2 lak
crew len nk demam pon time gine..
ada la yg MC pasai demam
dan salah sorangnya positif H1N1........HAaaissshhh
sbb bekas misi aka nurse (ehehehe) aku mesti r prihatin pasai kesehatan ne kan
masalahnya...
aku tak le dlantik jdik occupational nurse, sbb itu jawatan manada..
Alhamdulillah..aku maseh lg sehat walpatliat...
Tp tataw r, nnt konvo kat penang yg lagi havoc penangan wabok tu (kata sumber angin)
dah r aku p dok semggu kat sana demi menjimatkan ekonomi..
Moga2 sihat berpanjangan..InsyaAllah

AMIIINN

Tips Pekerja Baru

hari pertama
lapor diri kat orang yg bertanggungjawab sopan santun, tak kesah la kena gelak pasal skema sangat ke hape
cari kawan, ringan mulut bertanya nama, asal mane
buat keje jgn banyak cakap

hari kedua
tanya sape yg single lg
ehe
promot topup..

hari hari yg berlalu..
aku maseh lagi skema, single, comel dan kerja sementara
hewwh

yg xsepatutnya berlaku
aku terberkenalan dgn tukang cuci nepal yg cute
dan termengaku single..adeh..
pasaipa laaa dia yg tanya..

yg cnfirm berlaku
topup aku laku
tokey topup mcD
habeh kat kedai len pon aku pomot secare kecil-kecili
pengajaran
tima kcih pada org dalaman yg mndptkn keja ini kpd chek
cari le duit dgn care halalll, walopun byk strategi bule dpt dwet lebe
lagi baik aku bersikap skema dlm meniaga
cerita bab ngelat ni tak syok r
tak berkat duit yg aku mkn jadi darah daging

Ubat Encik K

entry terbaru mungkin bertajuk mencari kerja
tp tauk tepi dulu...

kita cerita bab perubatan dan perkara yg tak diketahui masyrakat umum especially muslim

Pecah rahsia
Actually, perkara ni bukan la rahsia sangat, cuma kalo yg tahu tu beringat, yg tak tahu tu, nasible.



Ape bende?
Ubat.. tahukah kamu kamu dan kamu orang, bahawa ada beberape ubat yg tidak halal dicocok maupun dimkn kerana buatannya dari enzim encik K (bukan name sebenar) atau pig.
Contohye bagi pesakit jantung yg mengambil suntikan rutin ubat cair darah, suntikan ubat kencing manis, beberapa minyak yg digunakan bagi pesakit yg alergik. Tapi toksah la disebutkan disini, kang kena saman lak...

Walaubagaimanapun, teknologi sekarang menggunakan haiwan lain utk menghasilkan ubatan yg satu ketika dulunya hanya menggunakan babi...iaitu insulin yg HALAL diperakui oleh JAKIM..ehe

Jadi precautionnye, adik2 yg pektikal tu, pakaila glove sbl anda cucuk ubat mereka itu. Kalo kena cecair tersebut, anda kene samak tahu.

Ditambah lak dgn v…

Selamat Hari Pekerja buat Graduan Tak Rasmi

hari ni tomok menang OIAM..

juju, fida dan sebagainya ada yg menang

ramai lagi yg menang...( sebab diorang gi Graduation Nite )

adoi..

Hari Pekerja...ramai yg cuti

jalan jem strawberi

aku pun menang..

menang merajuk...............aha

aku lmbat buat keputusan utk pergi ke Graduation Nite

sbb masalah ekonomi rumahtangga...ihihi


Just to remember my 2005/06 batch USMKK PPSK :
Award paling fofular : HAlimi n Shaleen

Award paling talkative : Chai (biomed) n Miraa

Award paling kiut miut: my fren Fida n Iqbal

Award paling nakal: Shahrul n Eleanor

Award malu2 kucing: Zul janggut n Jujulia


disebabkan aku bukan pemberita sebenar, dan juga tidak berada di tempat kejadian, maka tiada gambar yg relevan dpt ditontonkan..

how did i manage to know?? well, i have fren... eh

~ T A M M A T P E N G A J I A N ~




MEMBINA atau MERUNTUHKAN....senangkah??

http://yourwebapps.com/WebApps/db-view.cgi?id=97279;revsort=1;;subdir=8

aduss....membina betul teguran kasar itu

sebuah laman web yg ku jumpa sbb aku mncari-cari peluang utk kerja di hospital taiping..

Fuuuhhh...terasa seperti di medan perang, ku tepis, tepis, alamak ade t**k, berani baling jugak, berjaya ngelak..ku depang angin beliung sakti ala kartina, keadaan sekeliling mula ribut dan tiada lagi tembak menmbak, semua yg menyerang berterbangan ditiup angin serta petir yg sambar menyambar..nasible sape yg kene (terbawak-bawak citer X-MEN..i like Storm)

Ini la jugak ape yg aku rase dulu, tp sesame kitorang je la cerite-ceriti pun.
Sebagai setudent, yg baik jadi teladan, yg tak baik tu buang je kat lobang ******.


Musim Bunga Terakhir

Tengahari semalam, sekembalinya kami dari gotong royong, deretan pokok2 di kiri gmbar ini berbunga dgn sangat lebatnya. MAna tahu, ditakdirkan malaikat jibril menurun kan hujan petang tersebut...di bilikku dan juga blok B am nya dilimpahi bunga-bunga kuning tersebut depan pintu bilik..

The next morning, wktu tunggu bas utk bawa kitoang ke Rumah Seri Kenangan Tmn Kemumin, kami sempat merakamkan detik "spring season"..


MInggu ini bermulalah minggu yg paling singkat, paling best, paling enjoy di kala student2 lain tgh berhempas pulas menghadapi exam especially final year~hoho..manyak jeles ma diolang sama kita

DAri penceritaan yg banyak mari kite singkatkan...
hari pertama; ahad jenjalan ke Rumah Seri Kenangan Tmn Kemuminisnin ke PUSAKASselase; pusat serentirabu; darul aitam ~rumah anak yatim
iye, betul sekali komen cik UMI dlm entry sebelumnya itu tadi bahawasanya ; mereke itu stapak satu gmbar.. haha..sape laa mereka itu

Sungguh bererti kan jenjalan kitorang..ehe..


Cross untuk Promosi Kesihatan

Gotong -royong ni sepahtutnya melibatkan penduduk sekeliling Beris Kubur Besar dalam radius 200meter hingga ke Klinik Kesihatan Beris. Semua kumpulan pelajar final yr terlibat kecuali geng KK Mahligai tolak seorang iaitu saya.

Katanya, utk dpt cross prmosi kesihatan...tapi saye dh dapat..knapa diserap masuk jugak???

Setelah disiasat, saye mendapati, mereka yg dahaga kasih dariku telah mmbuat pakatan utk bertemuku secara tak formal iaitu melalui program ini..cheh

LAyan je lerr...

Cogito Allah Sum ~ Allah wujud..

Antara sifat Allah yg pertama diajarkan dari sepuluh sifatNya.

Adik-adik, sesungguhnya prektikal itu tidak sama kalu nk dibandingkn dgn apa yg kita belajar di kmpus kita. (gaya Ally Iskandariah..hihi)

[Kes DM]---anyway aku tak berkesempatan lagi dressing wound pokcik ni

InsyaAllah setiap minggu pakcik tidak akan ketinggalan ke Klinik Komuniti yg paling dekat dgn rumahnya utk mendapatkan rawatan terutama sekali tang luka bernanah di kaki kanan beliau. Beliau yg (dirahsiakan namanya) mengidap DM (Diabetes Mellitus type 2) sudah lama.

Bagaimana DM boleh meyebabkan Luka yg teruk?
Diabetes Mellitus Type 2, adalah penyakit yg disebabkan oleh kurang insulin /kurang sensitifnya insulin menguraikan glikogen kpd glukos yg meyebabkan sel-sel kurang nutrien utk berfungsi. bile kurang nutrien, sel-sel akan lemah dan semakin lama akan mati. Apabila sel mati dan tak dapat berfungsi, pengaliran darah akan menjadi kurang, menyebabkan sel mati semakin membusuk dan merebak.. (kalo paham setakat ini sudah bag…

Therrrrrrrrrmometterrr!!!!!!!

praiing...the last thermometer broke


(ADIIIKKKKKK...PANG...hamik ko penampo.........senyap seketika...........berani ko baling termometer..punya susah aku carik ko to tak...eiiiyyyhh) realitinya, aku bersabar je..

breath in breath out..hhhh..Aku beristighfar...YA TUHAN, kuatkan la diriku Hmpir je aku nk jadi ogre.. (GGrraaaaahh)



Once upon a time in a small and dhaif punya klinik kesihatan in a remote area of kelantan named Mahligai...
yes please enter..take your number please (people lined up)

another scene
student calling: antie rokiah..baby of a rokiah
yes yes come here, we'll weigh the baby so please take off all the clothes........and the pampers
yes please..
(suasana kelate yg diadaptasi)
another station
bapo lamo dah demam kak?
haa..3 ari doh deme..hidung berair, batuk skit la
ada kahak?
tak dok..ia batuk kering jah...

the 1 year old boy sit on his mother...look glum and scary...wuoo(tak cooperate jak budak ni gayanya)
so since the boy had fever, we had to check the body temperature..

thermom…

KOMENICHI~ komuniti la

makan laksa the last day
Aktiviti sambilan ketika patient takdok, menampal stiker ubat
Ada ketikanya blackout..aha lagi tak dok kijo
Pembungkusan ubat...
~den takde dlm gmba ne, gmba tido ade ar~

erm, best gak rasanya sekala kito kluaq USM (remix utaraklate)Kali ni, kami menjelajah dekat-dekat je ke klinik kesihatan di kelantan ini..yg jauhnya tak berapa melebihi 25 km
Maksudnya: tak berapa buleh la nk claim elaun JPA..mm

Y did I mention tak berapa melebihi 25km? Sbb paling jauhpun stakat ne 26 km jek..mm

Ada 4 group student yg akan dipostingkan ke 4 Klinik Kesihatan
1 KK BAchok << fida di sini
2 KK Beris <<dayen di sini
3 KK Maligai << kteorg la
4 KK Gunong <<<willbe jenet

Bersama tambahan member baru 3 org, rasa meriah sket, dtmbah pakcik drebar van sbg pelakon tmbahan yg beh jugak sister yg supporting.

Tak byk kejadian yg tak pelik kat sini..tp kami tempuhi dgn kerjasama semua..SABAR jelah
sepatutnya blog ini bertemakan story2 bermklumat pasal nursing..tp akhirakhir ni,…

POLIS..huuh

Susuk tubuh seorang lelaki, tegap, beruniform polis, megah dan bergayanya melangkah masuk ke Wad Kanak-Kanak, perlahan-lahan sambil matanya mencari-cari wajah sesiapa yang familiar.
Atas beberapa sebab pagi itu, Koperal ini ditugaskan ke wad ini untuk mencari bukti-bukti yg boleh menyokong, memberi idea dan modal berkenaan kes jenayah disyaki penderaan kanak-kanak yang heboh di akhbar kerana kemisterian serta ketaklogikannya.

Koperal berseragam biru gelap itu berhenti di katil seorang kanak-kanak perempuan yg tidak bertagnama di katilnya. Dia mendekati dan bertanya beberapa soalan kepada budak 8 tahun yang lesu di sampingnya kepalanya ada plastik kuning biohazard yg didekatkan supaya senang untuknya muntah. Budak itu menjawab apa yg dia tahu sahaja, begitu juga penjaganya.

Kelihatan wad itu agak sibuk pada pagi itu kerana tiada siapa yang menghiraukan seorang Koperal yang masuk ke daerah asing itu. Koperal itu memerhatikan mangsa utk menyelesaikan masalahnya, lalu dia menghampiri seora…

Keadaan KAMU dan DIA ketika Case Presentation

Memang respon atau tindakbalas kita mencerminkan sikap terutama bila berhadapan dgn lecturer nursing khususnya. Di sini, dah pasti korang akan faham sikap pelajar degree nursing yg tah ape ape tah yang mana korang pasti jugak akan jadik cenggini kalo korangla budak nursing itu.

Siapakah KAMU? Budak nursing
Siapakah DIA? Clinical Instructor (CI)

KEADAAN KAMU
1. Melindungi atau menutup mulut dengan tangan bila bercakap
Tindakan ini membayangkan yang kamu tengah merekacipta ayat apa yg sesuai dgn keadaan pesakit yg dipresentkan, tak pasti sebenarnya sakit itu ada ke tak, ragu-ragu, serta tak yakin dengan perkara yang kamu cakapkan.
Common technique: Diorang akan buat-buat cover seperti, nak terbersin, nak terbatuk, nak lap ingus, kaver ngan pen, buku nota kecik...dan macam2 lagi bagi yg pakar. 2. Berpeluk tubuh ketika bercakap
Orang ini yakin dgn presentationnya dan berasa konfem presentationnya akan berjalan smooth. Tak pun, dia leh control macho kalo pun tersalah langkah. DIA orang pun akan …

BOSAN SUNGGUH KAMU....

Posting Obstetrik & Gynaaecology (O&G) selain terlibat dgn penjagaan ibu sebelum bersalin, nak bersalin dan sesudah bersalin serta sakit puan yg lain, byk cerita ceriti yg rise n fall tanpa bosan menjadi buah mulut.

Satu perkara yg ingin diboldkan adalah kerilexan bergelumangan darah. Takde apa yg nk dikisahkan pasal darah tu sekarang, yg penting, ibu n baby selamat dan bagi mereka yg bloodpanic - HOPE still standing..wuhuuu..

Seorang dokter yg kerek tp bosan, satu ari menegur salah seorang kawanku di bilik bersalin. Agaknya rimas bekerja dgn student spt kitorang, dia menyamatarafkan kami dgn ejen digi "I will follow u"... Sape la yg nk follow dokter kerek cam ko..huh..bosan tol HO yg sorang neh.(HO atau houseman, dokter siswazah yg baru grad dan baru stat keje di spital) Setakat ini, selain dari gathering kat bilik dayen, yg tinggal di bilik aku hanyala....


Disebabkan aku offline skype, bila aku ON kejap, terpacul la beberapa skype chat yg bohsan dari beberapa org yg bo…

Hari Cuti CNY hari ke 2 ~ Cuti Di SINI ~

Dialect music

Semalam seharian jln2 ke Rantau Panjang, jd hari ni sy teruskan dgn niat sebenar bercuti di hostel iaitu meng"collect data" di wad-wad berkenaan dgnnya.

Kalo nk layan lagu Pencinta Wanita versi Kelate, sila klik situ. Saya tak reti nk embedkan beliau.

Sejurus habeh, meng"collect data", niat hati utk setadi di library, tp tutup sebab cuti CNY masuk hari ke-2. Sebenarnya, bukanla merajuk dgn ABG yg kedekut tu....
Notis yg ditinggalkan tu dengan "CAPS LOCK"nya berkata sebegini:

"TIDAK DIBENARKAN MENGGUNAKAN MESIN ABG DI WAD 2 DELIMA KECUALI DENGAN KEBENARAN STAF/PEMBANTU MAKMAL 2 DELIMA. INI ADALAH KERANA BAGI MENGELAKKAN MASIN ABG ROSAK.

HARAP MAKLUM"

Dah ler salah eja, kedekut lak tu..Tp memang mesin abg ni selalu rosak. Memang wajar sekali tindakan abg itu..

Sebenarnya....
Mesin ABG (Arterial Blood Gas) tu mesin utk analisis kandungan gas dlm darah.. Darah dari arteri diambil sebanyak 1mL dah cukup utk menilai status pernafasan dan hemodina…

InsyaAllah, Pak cik OK...

Ehm... cuma teringat satu kisah hari-hari terakhir di medical wad..
Bila imbas kembali, medical wad adalah antara wad yg sebokz memanjang..especially bila jaga patient yg ada PD (peritoneal dialysis).

Penyakitnya?? hmm...tak usah katala, hujung belakang tu kebanyakannya mmg isolation area utk HIV, TB, denggi, bla bla bla.. So hati-hati bila melangkah ke area wad yg hujung.. adala kisah tersendiri yg mesti dijauhi manusia sehat..

Budak2 nurse ni, lagila.. time prktikal sinila diorang mendapat imunisasi ke2, iaitu demam, selsema, batuk kadang smpai seminggu pun xbaik lagi..
Memang penatla keje kat wad tu, tmbah dgn staff nurse yg kdg ok, kdg angin, ade yg laserz, ade yg kaki buli... apapun, student kena la berhadapan dgn semua tu, nk belajar kan, nnti nk keja, ntah gena la cabarennya..

Ekceli, minggu lepas jupe ngan akak staf nurse 7S, yg poyo tp comel cam aku, macho tp lmbut cam aku, tp dia pakai spek dan jugak berjam tgn Baby G yg besau tuh.. kira comel n cool aku lagi laa..(haha). Hmm..ta…

Apakah yg akan terjadi andai dunia ini cerminan?

Teringat waktu sekolah menengah dulu, belajar sastera BM, cerita Annys Sophilea yg imaginatif, di mana akhir sekali kedua-dua hero yg merebutnya mati akibat berbunuhan. Namun di dunia khayalan itu, apabila pertumpahan darah berlaku, maka yg membunuh akan serta merta terbunuh juga..macam dunia cerminan.

Fikir kembali, andainya dunia kita dunia cermin, apakah yg pasti akan terjadi pada Israel ketika ini?
Israel dan Palestin akan seri, rakyat Palestin yg terbunuh pasti rakyat Israel menanggung sengsara juga. Pasti Israel tidak akan sedegil ini. Amerika akan menjadi negara yg biasa biasa sahaja.

Tapi, itu cuma pemikiran yg selintas lalu. Realitinya berbeza. Tp, ciptaan Tuhan pasti ada hikmah tersembunyi. Andainya Palestin itu tetap akan diserang jika tidak secara peperangan sekalipun, iblis laknatullah alaih, pasti memberi jalan lain.


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Jadi, apa reaksi umat Islam sekeliling? Doa, solat hajat, kempen boikot..adakah semua buat? Macamana di tmpat lain? perumahan ka…

Tinggalkan AKU..

Kau yang mau

Aku tak ada lagi

Di dalam hidupmu karena kau t’lah bosan
Kau yang bilang

Kini kau t’lah berubah

Tak ada yang bisa kau harapkan lagi

Uuuhhh… ku kira waktu yang kan menang

Kusalah

Uuuhhh… pergilah bila kau inginkan pergi
Tinggalkan aku, tinggalkan aku

Jangan pikirkan teruslah melangkah

Aku tak penting untuk dirimu

Carilah, cari bahagiamu itu
Ku t’lah pasrah

Dengan keputusanmu

Percuma semua dipaksakan

Free Download MP3


Tinggalkan Aku - Irwansyah
Kebelakangan ni, aku selalu ditinggalkan.Sedihnye. Rasa berseorangan je, walaupun ramai.