Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2009

Hari Cuti CNY hari ke 2 ~ Cuti Di SINI ~

Dialect music

Semalam seharian jln2 ke Rantau Panjang, jd hari ni sy teruskan dgn niat sebenar bercuti di hostel iaitu meng"collect data" di wad-wad berkenaan dgnnya.

Kalo nk layan lagu Pencinta Wanita versi Kelate, sila klik situ. Saya tak reti nk embedkan beliau.

Sejurus habeh, meng"collect data", niat hati utk setadi di library, tp tutup sebab cuti CNY masuk hari ke-2. Sebenarnya, bukanla merajuk dgn ABG yg kedekut tu....
Notis yg ditinggalkan tu dengan "CAPS LOCK"nya berkata sebegini:

"TIDAK DIBENARKAN MENGGUNAKAN MESIN ABG DI WAD 2 DELIMA KECUALI DENGAN KEBENARAN STAF/PEMBANTU MAKMAL 2 DELIMA. INI ADALAH KERANA BAGI MENGELAKKAN MASIN ABG ROSAK.

HARAP MAKLUM"

Dah ler salah eja, kedekut lak tu..Tp memang mesin abg ni selalu rosak. Memang wajar sekali tindakan abg itu..

Sebenarnya....
Mesin ABG (Arterial Blood Gas) tu mesin utk analisis kandungan gas dlm darah.. Darah dari arteri diambil sebanyak 1mL dah cukup utk menilai status pernafasan dan hemodina…

InsyaAllah, Pak cik OK...

Ehm... cuma teringat satu kisah hari-hari terakhir di medical wad..
Bila imbas kembali, medical wad adalah antara wad yg sebokz memanjang..especially bila jaga patient yg ada PD (peritoneal dialysis).

Penyakitnya?? hmm...tak usah katala, hujung belakang tu kebanyakannya mmg isolation area utk HIV, TB, denggi, bla bla bla.. So hati-hati bila melangkah ke area wad yg hujung.. adala kisah tersendiri yg mesti dijauhi manusia sehat..

Budak2 nurse ni, lagila.. time prktikal sinila diorang mendapat imunisasi ke2, iaitu demam, selsema, batuk kadang smpai seminggu pun xbaik lagi..
Memang penatla keje kat wad tu, tmbah dgn staff nurse yg kdg ok, kdg angin, ade yg laserz, ade yg kaki buli... apapun, student kena la berhadapan dgn semua tu, nk belajar kan, nnti nk keja, ntah gena la cabarennya..

Ekceli, minggu lepas jupe ngan akak staf nurse 7S, yg poyo tp comel cam aku, macho tp lmbut cam aku, tp dia pakai spek dan jugak berjam tgn Baby G yg besau tuh.. kira comel n cool aku lagi laa..(haha). Hmm..ta…

Apakah yg akan terjadi andai dunia ini cerminan?

Teringat waktu sekolah menengah dulu, belajar sastera BM, cerita Annys Sophilea yg imaginatif, di mana akhir sekali kedua-dua hero yg merebutnya mati akibat berbunuhan. Namun di dunia khayalan itu, apabila pertumpahan darah berlaku, maka yg membunuh akan serta merta terbunuh juga..macam dunia cerminan.

Fikir kembali, andainya dunia kita dunia cermin, apakah yg pasti akan terjadi pada Israel ketika ini?
Israel dan Palestin akan seri, rakyat Palestin yg terbunuh pasti rakyat Israel menanggung sengsara juga. Pasti Israel tidak akan sedegil ini. Amerika akan menjadi negara yg biasa biasa sahaja.

Tapi, itu cuma pemikiran yg selintas lalu. Realitinya berbeza. Tp, ciptaan Tuhan pasti ada hikmah tersembunyi. Andainya Palestin itu tetap akan diserang jika tidak secara peperangan sekalipun, iblis laknatullah alaih, pasti memberi jalan lain.


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Jadi, apa reaksi umat Islam sekeliling? Doa, solat hajat, kempen boikot..adakah semua buat? Macamana di tmpat lain? perumahan ka…

Tinggalkan AKU..

Kau yang mau

Aku tak ada lagi

Di dalam hidupmu karena kau t’lah bosan
Kau yang bilang

Kini kau t’lah berubah

Tak ada yang bisa kau harapkan lagi

Uuuhhh… ku kira waktu yang kan menang

Kusalah

Uuuhhh… pergilah bila kau inginkan pergi
Tinggalkan aku, tinggalkan aku

Jangan pikirkan teruslah melangkah

Aku tak penting untuk dirimu

Carilah, cari bahagiamu itu
Ku t’lah pasrah

Dengan keputusanmu

Percuma semua dipaksakan

Free Download MP3


Tinggalkan Aku - Irwansyah
Kebelakangan ni, aku selalu ditinggalkan.Sedihnye. Rasa berseorangan je, walaupun ramai.

Harini hari AHAD..1st day tau..isk isk

"Lmbatla awak ne"

SN: nnt awak buat itu, ini, bla bla bla..tok tek tok tek
HZA: Bekla.
SN: Cepat wak, nnt sister datang kalo awak tak buat itu ini.. habeh awak

si HZA ni pun, pegi hujung kanan wad, kemudian ke hujung kiri wad, kembali ke katil, pegi pulak sana sini, cari itu dan ini

SN: Lmbatla awak ni
HZA: (dlm ati) sy baru first day ler SN.. mana sy tau tmpat letak brg2 ni.

HZA: boleh sy buat report?
SN: tak yah, akak dah wat dah suma.

ehm (sigh) takpelah..sy salin je yg ni dulu, buat rujukan
sy ingat nnk wat report esoklah..
SN: Hmmh, salinla..haaa, nnti ko itu ini itu ini ye before balik nnti
HZA: yelerr..

(walopun SN tu ntahape hape, tp aku tau, dia poyos sebenarnya)


Tak dapat buat LO, tadapat krozz

Pada jam mendekati 2pm..sebelum habis syif pagi..

SN: cepat dik, nnt ko bleh wat LO kat pt nu..
HZA: Mana?
SN: yg sana tu.. skrg dah brady da, xlama lagi la tuh. bek ko siapkan cepat keje yg aku sruh tadi. leh ko buat LO. Ko dh dpt krozz LO?
HZA: Blom..
SN: Haa..siap kan cepat, senang keje …

Penggera ICU masih terngiang ngiang.

Tenenet tenet..aihh. takguna jugak aku gmbarkan bunyinya, tp mmg terngiang-ngiang la bunyi alarm BP drop, ubat habis, ECG lead fail. Mostly sbb masalah teknikal je.. hehe tercabut sana tercabut sini. Tp Bp drop rapidly mmg kena alert.

Akhirnya, Mak Cik U, DIL, tunggu masa saja..huhu
Danger In List bukan wish list tu ya. Itulah Makcik yg byk membantu bebudak nursing menjayakan kes presentation dgn jayanya.. Yg aku tau, group aku Eva la yg present..eh ye ke? Ecah pon ada amik kes dia, serta ramai lagi la antara 38 anak dara PPSK yg digilai ramai tuh (hoho). Masa 3U under urology kes, kat ICU under Renal + Neuro bla bla bla juga ESBL yg tak diisolate sbb tak cukup isolation room.

Pagi tadi anak2nya sepakat utk AOR, bagai aur dgn tebing mereka sepakat, At Own Risk membawa ibu mereka pulang. Kalo lmbat sket maybe aku ada peluang utk buat LOLast Office. Dok spital pun kene bayar bil letrik ventilator, bil rawatan, bil ubat, bil normal saline, bil gates, bila cinta mila, bla bla bla... Diagn…

Aigooo....Mak Cik 3U!!! cemana boleh masuk ICU ni?

Sedih juga mengenangkan patient saya berbangsa cina yg jumpa di 3U, sekarang terlantar unconscious di ICU. Rasanya, ramai jugak bebudak yg amik dia wat kes presentation time kat 3U dulu. Kali ini Mak Cik U masuk disebabkan respiratory failure dan beberapa masalah kompleks akibat radiotherapy. Sebelum ni, makcik ni ada CA Cervix, dan setelah lengkap menjalani radioterapi, dia ada fistula di bowel n bladder, serta masalah urinary. Dia ada nefrostomy di abdomen kanan, juga uretostomy di kirinya, dan new problem baru jumpa dalam bulan 12 tahun lepas yg menyebabkan kemasukan ke 3U seterusnya transfer in to ICU ialah (tarik nafas dulu), MCA infarct at right parietal w left hemiparesis. MCA tu apa? Malaysian Chinese Association atau pun Middle Cerebral Artery infarct means dah necrose la that area kan, kan kan..?

Patient yg masuk ke ICU mesti memenuhi syarat berikut:
Respiratory failure yg memerlukan bantuan ventilator dan penyakit yg kompleks yg
memerlukan rawatan intensif.Kalau bukan masalah …
Red zone
Apa yg kita boleh buat?
Kat red zone kalo nak dapatkan kross, sile rajin menjenguk emergency trolley dan ingat susunannya. (aku pun tak ingat sebenarnya). Kalo kenal barangnya, boleh la mintak kat Cik Nik. Kalo ada prosedur intubation, korang menyibuk je lah kat situ, mesti dapat kross punya. Tapi jgn tak wat kerja lak.
Kat red zone, kalo ubat yg dicari tak de kat emergency trolley, cari la kat fridge dia, sebelah nursing counter. Kat situ ada la supp. PCM utk budak, mace mace lagi la. (itu je yg aku ingat pon)
Waktu ada kes, buleh buat suction, masukkan ryles tiub ke, ambu bag, prepare IV, dressing. Kalo korang yakin, buleh la set line.
Dan lagi kalo, ade yg kena wat CPR baik participate sekali. Aku tak berpeluang pon.
Antara kes, red zone time aku posting, MVA fractured humerus with history of bronchial asthma, hypoxic baby, cardiogenic shock.
Belakang red zone ada minor OT dgn bilik apa (tolong cari). Kalo nak set set steril, cari kat dalam minor OT.

Yellow zone
Disini merupakan kw…

Accident & Emergency Department HUSM 21 - 24/12/08

Triage (triaj)

Okeh, mula mula sekali sesampainya di bahagian ini, biaselah kene assess dulu setting nya. Di sana akan ada satu bilik pemeriksaan untuk physical examination gitu la (tapi tak penah guna utk tujuan tu pun, sekadar ada) yg dalam bilik tu akan ada bende yg akan digunakan utk immediate treatment seperti ATT (anti tetanus toxoid), syringe 3mL, needle, bandage, gauze dan jugak cotton.Ade jugak beberapa cervical collar kat dlm kotak (kalo korang perasanla). Itu kat dlm bilik tu.

Di luar pulak, iaitu di kaunter tu, ada la brg2 utk observe vital sign sperti tympanic thermometer, auto BP, sPO2, termometer biasa. Kalo monggah2 sket jumpe la syrup MMT (immediate utk patient gastrik), PCM and adela air n cawan polistrin yg mestila gunanya utk telan ubat tersebut, sementara menunggu giliran utk mendapat rawatan kecemasan.

Diingatkan, di emergency unit adalah utk mereka yg memerlukan rawatan yg segera atau emergency especially kanak2 dan org tua. Well, physiologically pun kita tahu kan…