Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2009

Keadaan KAMU dan DIA ketika Case Presentation

Memang respon atau tindakbalas kita mencerminkan sikap terutama bila berhadapan dgn lecturer nursing khususnya. Di sini, dah pasti korang akan faham sikap pelajar degree nursing yg tah ape ape tah yang mana korang pasti jugak akan jadik cenggini kalo korangla budak nursing itu.

Siapakah KAMU? Budak nursing
Siapakah DIA? Clinical Instructor (CI)

KEADAAN KAMU
1. Melindungi atau menutup mulut dengan tangan bila bercakap
Tindakan ini membayangkan yang kamu tengah merekacipta ayat apa yg sesuai dgn keadaan pesakit yg dipresentkan, tak pasti sebenarnya sakit itu ada ke tak, ragu-ragu, serta tak yakin dengan perkara yang kamu cakapkan.
Common technique: Diorang akan buat-buat cover seperti, nak terbersin, nak terbatuk, nak lap ingus, kaver ngan pen, buku nota kecik...dan macam2 lagi bagi yg pakar. 2. Berpeluk tubuh ketika bercakap
Orang ini yakin dgn presentationnya dan berasa konfem presentationnya akan berjalan smooth. Tak pun, dia leh control macho kalo pun tersalah langkah. DIA orang pun akan …

BOSAN SUNGGUH KAMU....

Posting Obstetrik & Gynaaecology (O&G) selain terlibat dgn penjagaan ibu sebelum bersalin, nak bersalin dan sesudah bersalin serta sakit puan yg lain, byk cerita ceriti yg rise n fall tanpa bosan menjadi buah mulut.

Satu perkara yg ingin diboldkan adalah kerilexan bergelumangan darah. Takde apa yg nk dikisahkan pasal darah tu sekarang, yg penting, ibu n baby selamat dan bagi mereka yg bloodpanic - HOPE still standing..wuhuuu..

Seorang dokter yg kerek tp bosan, satu ari menegur salah seorang kawanku di bilik bersalin. Agaknya rimas bekerja dgn student spt kitorang, dia menyamatarafkan kami dgn ejen digi "I will follow u"... Sape la yg nk follow dokter kerek cam ko..huh..bosan tol HO yg sorang neh.(HO atau houseman, dokter siswazah yg baru grad dan baru stat keje di spital) Setakat ini, selain dari gathering kat bilik dayen, yg tinggal di bilik aku hanyala....


Disebabkan aku offline skype, bila aku ON kejap, terpacul la beberapa skype chat yg bohsan dari beberapa org yg bo…