Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2009

MEMBINA atau MERUNTUHKAN....senangkah??

http://yourwebapps.com/WebApps/db-view.cgi?id=97279;revsort=1;;subdir=8

aduss....membina betul teguran kasar itu

sebuah laman web yg ku jumpa sbb aku mncari-cari peluang utk kerja di hospital taiping..

Fuuuhhh...terasa seperti di medan perang, ku tepis, tepis, alamak ade t**k, berani baling jugak, berjaya ngelak..ku depang angin beliung sakti ala kartina, keadaan sekeliling mula ribut dan tiada lagi tembak menmbak, semua yg menyerang berterbangan ditiup angin serta petir yg sambar menyambar..nasible sape yg kene (terbawak-bawak citer X-MEN..i like Storm)

Ini la jugak ape yg aku rase dulu, tp sesame kitorang je la cerite-ceriti pun.
Sebagai setudent, yg baik jadi teladan, yg tak baik tu buang je kat lobang ******.


Musim Bunga Terakhir

Tengahari semalam, sekembalinya kami dari gotong royong, deretan pokok2 di kiri gmbar ini berbunga dgn sangat lebatnya. MAna tahu, ditakdirkan malaikat jibril menurun kan hujan petang tersebut...di bilikku dan juga blok B am nya dilimpahi bunga-bunga kuning tersebut depan pintu bilik..

The next morning, wktu tunggu bas utk bawa kitoang ke Rumah Seri Kenangan Tmn Kemumin, kami sempat merakamkan detik "spring season"..


MInggu ini bermulalah minggu yg paling singkat, paling best, paling enjoy di kala student2 lain tgh berhempas pulas menghadapi exam especially final year~hoho..manyak jeles ma diolang sama kita

DAri penceritaan yg banyak mari kite singkatkan...
hari pertama; ahad jenjalan ke Rumah Seri Kenangan Tmn Kemuminisnin ke PUSAKASselase; pusat serentirabu; darul aitam ~rumah anak yatim
iye, betul sekali komen cik UMI dlm entry sebelumnya itu tadi bahawasanya ; mereke itu stapak satu gmbar.. haha..sape laa mereka itu

Sungguh bererti kan jenjalan kitorang..ehe..


Cross untuk Promosi Kesihatan

Gotong -royong ni sepahtutnya melibatkan penduduk sekeliling Beris Kubur Besar dalam radius 200meter hingga ke Klinik Kesihatan Beris. Semua kumpulan pelajar final yr terlibat kecuali geng KK Mahligai tolak seorang iaitu saya.

Katanya, utk dpt cross prmosi kesihatan...tapi saye dh dapat..knapa diserap masuk jugak???

Setelah disiasat, saye mendapati, mereka yg dahaga kasih dariku telah mmbuat pakatan utk bertemuku secara tak formal iaitu melalui program ini..cheh

LAyan je lerr...

Cogito Allah Sum ~ Allah wujud..

Antara sifat Allah yg pertama diajarkan dari sepuluh sifatNya.

Adik-adik, sesungguhnya prektikal itu tidak sama kalu nk dibandingkn dgn apa yg kita belajar di kmpus kita. (gaya Ally Iskandariah..hihi)

[Kes DM]---anyway aku tak berkesempatan lagi dressing wound pokcik ni

InsyaAllah setiap minggu pakcik tidak akan ketinggalan ke Klinik Komuniti yg paling dekat dgn rumahnya utk mendapatkan rawatan terutama sekali tang luka bernanah di kaki kanan beliau. Beliau yg (dirahsiakan namanya) mengidap DM (Diabetes Mellitus type 2) sudah lama.

Bagaimana DM boleh meyebabkan Luka yg teruk?
Diabetes Mellitus Type 2, adalah penyakit yg disebabkan oleh kurang insulin /kurang sensitifnya insulin menguraikan glikogen kpd glukos yg meyebabkan sel-sel kurang nutrien utk berfungsi. bile kurang nutrien, sel-sel akan lemah dan semakin lama akan mati. Apabila sel mati dan tak dapat berfungsi, pengaliran darah akan menjadi kurang, menyebabkan sel mati semakin membusuk dan merebak.. (kalo paham setakat ini sudah bag…

Therrrrrrrrrmometterrr!!!!!!!

praiing...the last thermometer broke


(ADIIIKKKKKK...PANG...hamik ko penampo.........senyap seketika...........berani ko baling termometer..punya susah aku carik ko to tak...eiiiyyyhh) realitinya, aku bersabar je..

breath in breath out..hhhh..Aku beristighfar...YA TUHAN, kuatkan la diriku Hmpir je aku nk jadi ogre.. (GGrraaaaahh)



Once upon a time in a small and dhaif punya klinik kesihatan in a remote area of kelantan named Mahligai...
yes please enter..take your number please (people lined up)

another scene
student calling: antie rokiah..baby of a rokiah
yes yes come here, we'll weigh the baby so please take off all the clothes........and the pampers
yes please..
(suasana kelate yg diadaptasi)
another station
bapo lamo dah demam kak?
haa..3 ari doh deme..hidung berair, batuk skit la
ada kahak?
tak dok..ia batuk kering jah...

the 1 year old boy sit on his mother...look glum and scary...wuoo(tak cooperate jak budak ni gayanya)
so since the boy had fever, we had to check the body temperature..

thermom…