I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, January 27, 2009

Hari Cuti CNY hari ke 2 ~ Cuti Di SINI ~




Dialect music

Semalam seharian jln2 ke Rantau Panjang, jd hari ni sy teruskan dgn niat sebenar bercuti di hostel iaitu meng"collect data" di wad-wad berkenaan dgnnya.

Kalo nk layan lagu Pencinta Wanita versi Kelate, sila klik situ. Saya tak reti nk embedkan beliau.

Sejurus habeh, meng"collect data", niat hati utk setadi di library, tp tutup sebab cuti CNY masuk hari ke-2. Sebenarnya, bukanla merajuk dgn ABG yg kedekut tu....
Notis yg ditinggalkan tu dengan "CAPS LOCK"nya berkata sebegini:

"TIDAK DIBENARKAN MENGGUNAKAN MESIN ABG DI WAD 2 DELIMA KECUALI DENGAN KEBENARAN STAF/PEMBANTU MAKMAL 2 DELIMA. INI ADALAH KERANA BAGI MENGELAKKAN MASIN ABG ROSAK.

HARAP MAKLUM"
emote-wuek
Dah ler salah eja, kedekut lak tu..Tp memang mesin abg ni selalu rosak. Memang wajar sekali tindakan abg itu..

Sebenarnya....
Mesin ABG (Arterial Blood Gas) tu mesin utk analisis kandungan gas dlm darah.. Darah dari arteri diambil sebanyak 1mL dah cukup utk menilai status pernafasan dan hemodinamik badan. Mesin tu mmg timbulkan masalah kalo teknik menggunakan syringe utk ambil darah tak betul.. Jadi, notis ni ditampal sebagai peringatan di tmpat menunggu dlm wad yg saya meng"collect data" tadi.

Seterusnya, perjalanan ke library yg agak adventerous pd hari ni sbb jln utama ditutup.. kenala ikut jalan rahsia..ala-ala Harry Potter..

Tapi, kalau ku tahu library cuti jugak, takku begitu merajinkan diri pusing satu kmpus.. Nk gi library pun dh dikira satu kmpus dekat la 1km kot dari blok ku itu.

Jadi dlm perjalanan sejauh hmpir 1km darab 2 ke blok B, saya ditangkap gmbar... ehh ..bukan gmbar ditangkap oleh saya ..(capturing: aku yg capture gmbar la)

emote-segan

Sunday, January 25, 2009

InsyaAllah, Pak cik OK...

Ehm... cuma teringat satu kisah hari-hari terakhir di medical wad..
Bila imbas kembali, medical wad adalah antara wad yg sebokz memanjang..especially bila jaga patient yg ada PD (peritoneal dialysis).

Penyakitnya?? hmm...tak usah katala, hujung belakang tu kebanyakannya mmg isolation area utk HIV, TB, denggi, bla bla bla.. So hati-hati bila melangkah ke area wad yg hujung.. adala kisah tersendiri yg mesti dijauhi manusia sehat..

Budak2 nurse ni, lagila.. time prktikal sinila diorang mendapat imunisasi ke2, iaitu demam, selsema, batuk kadang smpai seminggu pun xbaik lagi..
Memang penatla keje kat wad tu, tmbah dgn staff nurse yg kdg ok, kdg angin, ade yg laserz, ade yg kaki buli... apapun, student kena la berhadapan dgn semua tu, nk belajar kan, nnti nk keja, ntah gena la cabarennya..

Ekceli, minggu lepas jupe ngan akak staf nurse 7S, yg poyo tp comel cam aku, macho tp lmbut cam aku, tp dia pakai spek dan jugak berjam tgn Baby G yg besau tuh.. kira comel n cool aku lagi laa..(haha). Hmm..tak sangka dulu time dia bebel2, kat aku sebenarnya dia tak macam tu pun, aku je pikir negatif. Disebabkan dia registered nurse bukan cam kitorang yg tak qualified lagi ni, dia meme pengarah jugak la.... lebih kurang citer dulu tu kat 2D

Satu hari dia mengarahkan aku memasang kardiak monitor (elektrod yg dipasang pada dada utk lihat denyutan jntung) kepada seorang pakcik yg ada sakit jntung. Ini adalah precaution supaya sebarang serangan jantung dapat dielakkan seawal mungkin. tapi, di ketika itu, aku berhasrat amik rehat jap, sbb perut sudah bergendang-gndut tak tertahan ni..

SN-yg-comel-cam-aku-tuh: Adik, ko (bukan nk panggil awak ke, kamu), pasang kardiak monitor kat pakcik bed 21 eh, pas ni..

time tu aku baru abis amik vital sign suma patient, tgh mendokumen la ne..

AKU: (sebagai student nurse yg baik ati) Baiklarr..tp lepas sy mkn leh tak?
SN-yg-comel-cam-aku-tuh: Ko wat sekarang la, nnt ko gi mkn..lmbat lak
AKU: YEla yela..

Haku pun pegi menolak kardiak monitor tersebut ke pakcik yg tmpak uzur, tak pakai baju nmpakla kurus keringnya. Aku pasti, bed 21 tu pakcik ni. Dan adalah pulak tanda garis2 di dadanya ditanda dgn marker pen biru lak tuh.. Yiissshh.... dokter mana tah buat kat pakcik camni (bengang ku dlm ati)
Tanpa melihat ke nombor katil, dgn gaya seorang misi yg baik ati, aku hmpiri pakcik tersebut.

AKU: Salam pakcik, tanda apa kat dada pakcik ni?
PAKCIK: tak tahulaa misi...
AKU: hmm takpe ye pakcik. Ni, sy nk pasang kardiak monitor kat pakcik utk tgk denyutan jntung pakcik ye..dah ok nnt baru boleh bukak..ye, pakcik..
PAKCIK: buatla misi
alahaii..lemahnye suara pakcik..sabar ye pakcik

Sudah pasang aku pun kembali mendokumen / menchart semula..Kali ni, aku duduk di kerusi belakang SN lelaki yg besar bdnnya..tersmbunyi aku di sebaliknya.

beberapa ketika kemudian......
HHHHHeeyyy...sapo pasë kardiak monitor kat bed 20 nuuuu..Hok kena pasë bed 21 bukë 20, sapo pasë takdi??

Seorang staff nurse kelatë yg gmpal sikit tanya pada SN-yg-comel-cam-aku-tuh, dia berpaling melihat ke patient yg terpasang kardiak monitor itu..balik semula ke kaunter mencari budak yg disuruhnya tadi.

SN-yg-comel-cam-aku-tuh: Husna mana? dia dah kluar ke?
STUDENT LAIN: eh, ntah..tak kluar lagi rasanya..
AKU nyorok buat2 tak dengar,
SAPA TAH: tuuu..ha blkang SN lelaki tuh..

SN-yg-comel-cam-aku-tuh: Weyh, ko pegi tukar balik. Org kata bed 21 bukan bed 20
AKU: Eh..iyelah tu..betulla sy letak bed 21..
SN-yg-comel-cam-aku-tuh: Mane??? ko tengok seniri

Haku pun jln, dr jauh aku baru sedar rupanya aku salah katil..Aku yakin gila time pasang tu, mmg patient bed 21, aduhaii...salah katil (control macho, control..rilekla)



aku tak pandang belakang lagi
aku tau diorang suma tgh
tengok aku
aku dpt rasakan aura diperhatikan oleh begitu ramai SN
(well,
rilekla..nk tuka bukan susah pown)


AKU: ehmm..pakcik, kita bukak la ye..
PENJAGA PAKCIK aka MAKCIK: Misi, ok ke, pokcik ni?
AKU: ok makcik, jgn risau, skrg dh takyah pasang bende ni lagik (gilak cover line)
InsyaAllah pakcik selamat..


PAKCIK pun menganggguk-angguk tnda terima kasih..

MAKCIK: Timo kasih deh, misi
AKU: (dgn profesionalnya) Sama2 la makcik.. (senyum..di samping control macho dan coverline)

Aku menolak kardiak monitor ke pakcik katil yg sepatutnya iaitu di sebelah pakcik yg uzur tadi.
Dialognya, sama time aku pasang kat pakcik tadi tuh..
aduhaii...

emote - huhu

Friday, January 16, 2009

Apakah yg akan terjadi andai dunia ini cerminan?

Teringat waktu sekolah menengah dulu, belajar sastera BM, cerita Annys Sophilea yg imaginatif, di mana akhir sekali kedua-dua hero yg merebutnya mati akibat berbunuhan. Namun di dunia khayalan itu, apabila pertumpahan darah berlaku, maka yg membunuh akan serta merta terbunuh juga..macam dunia cerminan.

Fikir kembali, andainya dunia kita dunia cermin, apakah yg pasti akan terjadi pada Israel ketika ini?
Israel dan Palestin akan seri, rakyat Palestin yg terbunuh pasti rakyat Israel menanggung sengsara juga. Pasti Israel tidak akan sedegil ini. Amerika akan menjadi negara yg biasa biasa sahaja.

Tapi, itu cuma pemikiran yg selintas lalu. Realitinya berbeza. Tp, ciptaan Tuhan pasti ada hikmah tersembunyi. Andainya Palestin itu tetap akan diserang jika tidak secara peperangan sekalipun, iblis laknatullah alaih, pasti memberi jalan lain.


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Jadi, apa reaksi umat Islam sekeliling? Doa, solat hajat, kempen boikot..adakah semua buat? Macamana di tmpat lain? perumahan kamu? Anak-anak muda? di cyber cafe games?


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


klik sini utk lihat dan print terus barangan utk diboikot (pdf format)

Monday, January 12, 2009

Tinggalkan AKU..

Kau yang mau

Aku tak ada lagi

Di dalam hidupmu karena kau t’lah bosan


Kau yang bilang

Kini kau t’lah berubah

Tak ada yang bisa kau harapkan lagi

Uuuhhh… ku kira waktu yang kan menang

Kusalah

Uuuhhh… pergilah bila kau inginkan pergi


Tinggalkan aku, tinggalkan aku

Jangan pikirkan teruslah melangkah

Aku tak penting untuk dirimu

Carilah, cari bahagiamu itu


Ku t’lah pasrah

Dengan keputusanmu

Percuma semua dipaksakan



Free Download MP3


Tinggalkan Aku - Irwansyah

Kebelakangan ni, aku selalu ditinggalkan.

Sedihnye. Rasa berseorangan je, walaupun ramai.


Sunday, January 11, 2009

Harini hari AHAD..1st day tau..isk isk

"Lmbatla awak ne"

SN: nnt awak buat itu, ini, bla bla bla..tok tek tok tek
HZA: Bekla.
SN: Cepat wak, nnt sister datang kalo awak tak buat itu ini.. habeh awak

si HZA ni pun, pegi hujung kanan wad, kemudian ke hujung kiri wad, kembali ke katil, pegi pulak sana sini, cari itu dan ini

SN: Lmbatla awak ni
HZA: (dlm ati) sy baru first day ler SN.. mana sy tau tmpat letak brg2 ni.

HZA: boleh sy buat report?
SN: tak yah, akak dah wat dah suma.

ehm (sigh) takpelah..sy salin je yg ni dulu, buat rujukan
sy ingat nnk wat report esoklah..
SN: Hmmh, salinla..haaa, nnti ko itu ini itu ini ye before balik nnti
HZA: yelerr..

(walopun SN tu ntahape hape, tp aku tau, dia poyos sebenarnya)


Tak dapat buat LO, tadapat krozz

Pada jam mendekati 2pm..sebelum habis syif pagi..

SN: cepat dik, nnt ko bleh wat LO kat pt nu..
HZA: Mana?
SN: yg sana tu.. skrg dah brady da, xlama lagi la tuh. bek ko siapkan cepat keje yg aku sruh tadi. leh ko buat LO. Ko dh dpt krozz LO?
HZA: Blom..
SN: Haa..siap kan cepat, senang keje ko nnti.
HZA: hoo..ok



Tunggu punye tunggu, pt tersebut brady, tp tak asystole. BP low tp stabil jek.

(hai..gini.. )kul 3.30 pm no sign of asystole, kita balikla..penat la
ok (kate lagi 2 org yg xdpt krozz utk LO)

Finally, kitorang balik 3.30pm., no signs of asystole..maybe dlm kul senja2 nnti kot..
aduhh, balikla..(krozz pun xdpt)


Buang masa pegi klinik
AKU NK KE KLINIK -[ lymph node swells ~ mumps ]-

DR: ape masalah dik?
HZA: Seminggu dmm, bla bla, bengkak kat leher, kemungkinan mumps ke DR?
DR: ooo..dh bek dmm la ye.. adik takut mumps ke?
HZA: bukan ke?
DR: bukan la tu. Jgn risau..adik balik, mkn panadol, ni DR bagi sekali vit.C, kalo makin teruk 2-3 hari dtg balik yer
HZA:(dlm ati) ceh, bek tak yh dtg. Vit.c ni aku taula utk imuniti badan, tp cam nk sedapkan kaki aku je jln 1km ke sini. Aduss. Alhamdulillah bukan mumps. Bersyukur Husna, bersyukur..

Thursday, January 08, 2009

Penggera ICU masih terngiang ngiang.

Tenenet tenet..aihh. takguna jugak aku gmbarkan bunyinya, tp mmg terngiang-ngiang la bunyi alarm BP drop, ubat habis, ECG lead fail. Mostly sbb masalah teknikal je.. hehe tercabut sana tercabut sini. Tp Bp drop rapidly mmg kena alert.

Akhirnya, Mak Cik U, DIL, tunggu masa saja..huhu
Danger In List bukan wish list tu ya. Itulah Makcik yg byk membantu bebudak nursing menjayakan kes presentation dgn jayanya.. Yg aku tau, group aku Eva la yg present..eh ye ke? Ecah pon ada amik kes dia, serta ramai lagi la antara 38 anak dara PPSK yg digilai ramai tuh (hoho). Masa 3U under urology kes, kat ICU under Renal + Neuro bla bla bla juga ESBL yg tak diisolate sbb tak cukup isolation room.

Pagi tadi anak2nya sepakat utk AOR, bagai aur dgn tebing mereka sepakat, At Own Risk membawa ibu mereka pulang. Kalo lmbat sket maybe aku ada peluang utk buat LOLast Office. Dok spital pun kene bayar bil letrik ventilator, bil rawatan, bil ubat, bil normal saline, bil gates, bila cinta mila, bla bla bla... Diagnosis dia pun dh ade nama bil ~ BILateral Pyelonephritis + + (adela lagi malas citer).

Haiii..itulah dunia, slagi maseh hidup, bil keliling pekeliling sume kene bayar. Keling pun camtu. Sbb tu la, org Islam aim this world n hereafter. Not only “World” je kate Mawi.


Karangan BM dulu penah jugak terkeluar tajuk cam ni. Maafkan guruku, tp bukan salah dia mengajar.

Assessment ~ “Anda LMEAH” (susun sendiri hurup ini)
Saya mmg seorang gadis suci yg lemah lagi tak berdaya ohhhh.. Ehm, dari first yr smpai skrg knapala masih tak berubah.
Bukan tak usaha (walaupun malas), tp nrvous ke lupa ke hape la aku ni. Rasa cam nk minum susu DHA ~ menggalakkan pertumbuhan neuron ~~ “BUAH HATI ehehehek” ~ Aigooo..
Setat dari korang bace blogku ini, aku telah berusehe segigih mungkin. Target pertama aku adalah anak pakcik Zainal Adnan yg comel tp macho, lawa tp sederhana, malu tp mau..eh.. ^U^


Tuesday, January 06, 2009

Aigooo....Mak Cik 3U!!! cemana boleh masuk ICU ni?

Sedih juga mengenangkan patient saya berbangsa cina yg jumpa di 3U, sekarang terlantar unconscious di ICU. Rasanya, ramai jugak bebudak yg amik dia wat kes presentation time kat 3U dulu.

Kali ini Mak Cik U masuk disebabkan respiratory failure dan beberapa masalah kompleks akibat radiotherapy. Sebelum ni, makcik ni ada CA Cervix, dan setelah lengkap menjalani radioterapi, dia ada fistula di bowel n bladder, serta masalah urinary. Dia ada nefrostomy di abdomen kanan, juga uretostomy di kirinya, dan new problem baru jumpa dalam bulan 12 tahun lepas yg menyebabkan kemasukan ke 3U seterusnya transfer in to ICU ialah (tarik nafas dulu), MCA infarct at right parietal w left hemiparesis. MCA tu apa? Malaysian Chinese Association atau pun Middle Cerebral Artery infarct means dah necrose la that area kan, kan kan..?

Patient yg masuk ke ICU mesti memenuhi syarat berikut:
Respiratory failure yg memerlukan bantuan ventilator dan penyakit yg kompleks yg
memerlukan rawatan intensif.

Kalau bukan masalah ni, memang takkan masuk sini.

Beberapa info penting:
Di ICU hanya menggunakan 6 sedatives iaitu :

  1. Dormicum
  2. Fentanyl
  3. Morphine
  4. Propofol
  5. Precedex
  6. Clonidine

Juga hanya 5 inotropes

  1. Dobutamine
  2. Dopamine
  3. Noradrenaline
  4. Adrenaline
  5. Vasopresin

Sini byk belajar, calibrate and read CVP, korang akan expert mengambil ABG serta menginterpretnya, byk prosedur, intubation, extubation, weaning, sponging pun kena buat especially unconscious patient. The most penting, tahu pasal ventilator serta settingnya, bezanya CPAP, SIMV, BiPAP, PEEP. (aihh, aku pun tak lulus agi bab ni)


AMARAN

  1. Kalau bagi medication thru IV bolus, jangan bagi ikut line inotrop, nnti BP akan high high.. Ikut line lain, tp jgn ikut arterial line plak.
  2. Kalau bagi medication tablet, hancurkan dan bagi melalui ryles tube, macam kita wat feeding kat patient tu. Tp jgn cmpur sekali feeding bagnya. (di ICU utk unconscious pt, tak perlu bagi feeding, sbb ada mesin dia yg akan diset utk running berapa mL per hour.)
  3. Semasa ambil arterial blood for ABG, pastikan syringe anda telah diheparinkan dgn 5000u Heparin (ambil just 0.1 mL, tarik tolak tarik dan buang heparin tersebut). Hal ini untuk mencegah mesin ABG clot dan rosak.
  4. Semasa wat prosedur kat patient, pastikan pakai apron plastik, mask n glove. Dan bila selesai, buang dekat tong smpah patient tu jugak. Jangan jln2 ke patient lain bila korang lengkap berapron-mask-segala-bagai.

Kat sini, kalo ingat lagi Dr. Mahamarowi yg ajar kita kat Anest depatment, dia mmg selalu ada sini. Tegur2 la dia, mana tau boleh turut sama bertanding dgn Eleanor..aha. Drpd MO dpt Specialist terus.

Saturday, January 03, 2009

Red zone
Apa yg kita boleh buat?
Kat red zone kalo nak dapatkan kross, sile rajin menjenguk emergency trolley dan ingat susunannya. (aku pun tak ingat sebenarnya). Kalo kenal barangnya, boleh la mintak kat Cik Nik. Kalo ada prosedur intubation, korang menyibuk je lah kat situ, mesti dapat kross punya. Tapi jgn tak wat kerja lak.
Kat red zone, kalo ubat yg dicari tak de kat emergency trolley, cari la kat fridge dia, sebelah nursing counter. Kat situ ada la supp. PCM utk budak, mace mace lagi la. (itu je yg aku ingat pon)
Waktu ada kes, buleh buat suction, masukkan ryles tiub ke, ambu bag, prepare IV, dressing. Kalo korang yakin, buleh la set line.
Dan lagi kalo, ade yg kena wat CPR baik participate sekali. Aku tak berpeluang pon.
Antara kes, red zone time aku posting, MVA fractured humerus with history of bronchial asthma, hypoxic baby, cardiogenic shock.
Belakang red zone ada minor OT dgn bilik apa (tolong cari). Kalo nak set set steril, cari kat dalam minor OT.

Yellow zone
Disini merupakan kwsn tersejuk sekali dalam A&E, bolela bawak sweater kalo tak tahan. Byk kes, baby tak leh berak (constipation), demam, asthma, gastrik. Sini pun leh set line, kalo berani. Ubat suma prepare kat almari ubat tu. Kat situ juga, ada bilik asthma, kalo patient datang dgn SOB n ada history of asthma, bawak dia ke sana.
Kalau, patient kena masuk ward, kena buatlah trauma chart tu.
Kat sini byk kena buat ECG, administer nebulizer, take blood spesimen for investigation. Ini kena ingat warna botol dan jenis spesimen dan label. Kalo berpeluang, boleh analyse ABG/VBG kat bilik belakang nursing counter kat red zone.

Green zone
Em, kalo wktu triaj dulu terkejut aku bila staff nurse tu masukkan pt yg accident kat green zone. Rasionalnya, vital sign dia stable dan keadaannya confuse, masuk je green zone. Tp kalo patient tu injured, kena bagi IM ATT ok. Tak byk kes sgt yg ni pon.

Accident & Emergency Department HUSM 21 - 24/12/08

Triage (triaj)



Okeh, mula mula sekali sesampainya di bahagian ini, biaselah kene assess dulu setting nya. Di sana akan ada satu bilik pemeriksaan untuk physical examination gitu la (tapi tak penah guna utk tujuan tu pun, sekadar ada) yg dalam bilik tu akan ada bende yg akan digunakan utk immediate treatment seperti ATT (anti tetanus toxoid), syringe 3mL, needle, bandage, gauze dan jugak cotton. Ade jugak beberapa cervical collar kat dlm kotak (kalo korang perasanla). Itu kat dlm bilik tu.



Di luar pulak, iaitu di kaunter tu, ada la brg2 utk observe vital sign sperti tympanic thermometer, auto BP, sPO2, termometer biasa. Kalo monggah2 sket jumpe la syrup MMT (immediate utk patient gastrik), PCM and adela air n cawan polistrin yg mestila gunanya utk telan ubat tersebut, sementara menunggu giliran utk mendapat rawatan kecemasan.



Diingatkan, di emergency unit adalah utk mereka yg memerlukan rawatan yg segera atau emergency especially kanak2 dan org tua. Well, physiologically pun kita tahu kan kenapa mereka yg didahulukan. kalo yg OK, tu, "mintak maaaf, anda kena pergi KRK utk rawatan yer"



Okeh yg ke2


Di unit emergency ni ada 4 bahagian utama iaitu : red zone, yellow zone , green zone dan triage.