I made this widget at MyFlashFetish.com.

Monday, April 27, 2009

MEMBINA atau MERUNTUHKAN....senangkah??

http://yourwebapps.com/WebApps/db-view.cgi?id=97279;revsort=1;;subdir=8

aduss....membina betul teguran kasar itu

sebuah laman web yg ku jumpa sbb aku mncari-cari peluang utk kerja di hospital taiping..

Fuuuhhh...terasa seperti di medan perang, ku tepis, tepis, alamak ade t**k, berani baling jugak, berjaya ngelak..ku depang angin beliung sakti ala kartina, keadaan sekeliling mula ribut dan tiada lagi tembak menmbak, semua yg menyerang berterbangan ditiup angin serta petir yg sambar menyambar..nasible sape yg kene (terbawak-bawak citer X-MEN..i like Storm)

Ini la jugak ape yg aku rase dulu, tp sesame kitorang je la cerite-ceriti pun.
Sebagai setudent, yg baik jadi teladan, yg tak baik tu buang je kat lobang ******.


Sunday, April 19, 2009

Musim Bunga Terakhir

Tengahari semalam, sekembalinya kami dari gotong royong, deretan pokok2 di kiri gmbar ini berbunga dgn sangat lebatnya. MAna tahu, ditakdirkan malaikat jibril menurun kan hujan petang tersebut...di bilikku dan juga blok B am nya dilimpahi bunga-bunga kuning tersebut depan pintu bilik..

The next morning, wktu tunggu bas utk bawa kitoang ke Rumah Seri Kenangan Tmn Kemumin, kami sempat merakamkan detik "spring season"..



MInggu ini bermulalah minggu yg paling singkat, paling best, paling enjoy di kala student2 lain tgh berhempas pulas menghadapi exam especially final year~hoho..manyak jeles ma diolang sama kita

DAri penceritaan yg banyak mari kite singkatkan...
  • hari pertama; ahad jenjalan ke Rumah Seri Kenangan Tmn Kemumin
  • isnin ke PUSAKAS
  • selase; pusat serenti
  • rabu; darul aitam ~rumah anak yatim

iye, betul sekali komen cik UMI dlm entry sebelumnya itu tadi bahawasanya ; mereke itu stapak satu gmbar.. haha..sape laa mereka itu

Sungguh bererti kan jenjalan kitorang..ehe..


Saturday, April 18, 2009

Cross untuk Promosi Kesihatan

Gotong -royong ni sepahtutnya melibatkan penduduk sekeliling Beris Kubur Besar dalam radius 200meter hingga ke Klinik Kesihatan Beris. Semua kumpulan pelajar final yr terlibat kecuali geng KK Mahligai tolak seorang iaitu saya.


Katanya, utk dpt cross prmosi kesihatan...tapi saye dh dapat..knapa diserap masuk jugak???


Setelah disiasat, saye mendapati, mereka yg dahaga kasih dariku telah mmbuat pakatan utk bertemuku secara tak formal iaitu melalui program ini..cheh


LAyan je lerr...

Posted by Picasa

video

Sunday, April 12, 2009

Cogito Allah Sum ~ Allah wujud..

Antara sifat Allah yg pertama diajarkan dari sepuluh sifatNya.

Adik-adik, sesungguhnya prektikal itu tidak sama kalu nk dibandingkn dgn apa yg kita belajar di kmpus kita. (gaya Ally Iskandariah..hihi)

[Kes DM]---anyway aku tak berkesempatan lagi dressing wound pokcik ni

InsyaAllah setiap minggu pakcik tidak akan ketinggalan ke Klinik Komuniti yg paling dekat dgn rumahnya utk mendapatkan rawatan terutama sekali tang luka bernanah di kaki kanan beliau. Beliau yg (dirahsiakan namanya) mengidap DM (Diabetes Mellitus type 2) sudah lama.

Bagaimana DM boleh meyebabkan Luka yg teruk?
Diabetes Mellitus Type 2, adalah penyakit yg disebabkan oleh kurang insulin /kurang sensitifnya insulin menguraikan glikogen kpd glukos yg meyebabkan sel-sel kurang nutrien utk berfungsi. bile kurang nutrien, sel-sel akan lemah dan semakin lama akan mati. Apabila sel mati dan tak dapat berfungsi, pengaliran darah akan menjadi kurang, menyebabkan sel mati semakin membusuk dan merebak..
(kalo paham setakat ini sudah bagus..mo tahu lagi, klik web ni) tak paham lagi..amik nursing dgree..hehe


Setiap kali lukanya dbuka utk dicuci / di"dressing"kan, maka semerbaklah baunya. Sedangkan sudah tidak adapun rasa apa sakit sengal sebagainya walau ditekan kerana saraf beliau sudah mati akibat komplikasi DM .
Sebenarnya, luka itu bukanlah setakat menanah, tp siap nmpak ligamen, tendon, slough, pussy wound, smelly. Dan kaki kiri beliau pula edema, iaitu kebengkakan tidak sakit yg disebabkan oleh gangguan dalam kawalan cecair badan apabila interstitial fluid overlimit dari capillary fluid. uishh..skip je kalu tak mo tau..

Edema disebabkan oleh perubahan hemodynamic badan yg memaksa pengaliran cecair utk keluar lebih byk dari kapilari darah dan ini akan memenuh dan mengembangkan interstitial space sehingga. Ini meyebabkan bengkak yg pitting / lmbat naik selama beberapa saat setelah ditekan bhgian bengkak tersebut. Setakat ni dah faham kira ok..nak tau lagi klik sini
Perubahan hemodinamik ni sebagai contoh, tekanan darah tinggi, gula dlm darah tinggi yg menyebabkan pesakit mengalami simptom2 seperti berdebar-debar, pening, nak pitam. Sesetengah orang tak merasakan simtom kerana mereka telah adapt dgn tubuh mereka.

erm..bersyukurlah pembace sekelian memiliki kaki yg mulus itu
...

Bebudak nursing yg baru belajar pasti tak bisa memilih dirimu ...eh..termenyanyi lak..Dan takkan melupakanmmu punyalah..Alhamdulillah skill mereka teruji..baguh baguh
"Pakcik ni takmboh amputate masalahnye", kate umi nad lagi (adik student yg berpengalaman mendressing pokcik tersebut)..

Itulah akhirnya penyelesaian utk sloughy wound pada pesakit yg megidap DM.
Pokcik tersebut telah nekad utk hidup dan mati bersama kakinya yg sudah tak bernyawa itu.

Ya bila difikirkan, kaki yg merupakan nikmat ciptaan Tuhan yg tak terhingga itu, aku pun tak mau mencabutnnya dari hidupku. Bayangan utk hidup tanpa kaki aku rasa mmg agak selesa nmun tak lengkap, dan hidup dgn kaki yg mati, lagi menyusahkan org lain terutama adk student misi yg posting di klinik tersebut, namun "ambo puas ati" (kato pokcik tersebut).
Ini bukan mknenye tak ikhlas buat kerja, tp mtlamat profesional kesihatan adalah utk menjaga kesihatan masyarakat, komuniti sekeliling, memastikan semua org hidup dgn keadaan yg sihat dan tak menyusahkan org lain serta diri sendiri. Kan lebih bahagia di dunia dan insyaAllah d akhirat jua..Well, bahagia itu interpretasi yg subjektif, mungkin dia bahagia begitu.. terpulanglahh

NAh..."Maka nikmat Tuhanmu yang manakah kamu dustakan?" Surah Ar Rahman

[ini bukan Zero Effect semata-mata].. Takdok kaki, bermakna ka superbike ini??



Sunday, April 05, 2009

Therrrrrrrrrmometterrr!!!!!!!

praiing...the last thermometer broke


(ADIIIKKKKKK...PANG...hamik ko penampo.........senyap seketika...........berani ko baling termometer..punya susah aku carik ko to tak...eiiiyyyhh) realitinya, aku bersabar je..


breath in breath out..hhhh..Aku beristighfar...YA TUHAN, kuatkan la diriku
Hmpir je aku nk jadi ogre.. (GGrraaaaahh)




Once upon a time in a small and dhaif punya klinik kesihatan in a remote area of kelantan named Mahligai...
yes please enter..take your number please (people lined up)

another scene

student calling: antie rokiah..baby of a rokiah

yes yes come here, we'll weigh the baby so please take off all the clothes........and the pampers

yes please..

(suasana kelate yg diadaptasi)

another station

bapo lamo dah demam kak?

haa..3 ari doh deme..hidung berair, batuk skit la

ada kahak?

tak dok..ia batuk kering jah...


the 1 year old boy sit on his mother...look glum and scary...wuoo(tak cooperate jak budak ni gayanya)

so since the boy had fever, we had to check the body temperature..


thermometer..termometer..not around here..must be somewhere..(monolog)


kak tunggu deh..saya cari termometer smeta


akak staff nurse>tadok dik, cari kat sana ...attendant> tak jupo....JM>tgk dale pensel box..tak dok.... PHN..nah amik yg ni..ffuhh Alhamdulillah..

TAPI....

Termometer yg satu satunya diberi oleh Public Health Nurse (PHN), ketua nurse di klinik itu dah pecah bukan jugak disebabkan budak yg cemey tu, tp jugak disebabkan aku yg masih tak skill memujuk kanak2 chemey... (huh)

Aku meminta maaf sesangat-sangat kt PHN jugak mak budak..serta nurse2 lain yg berada di tempat kejadian...
Ku sapu baki kaca termometer serta raksa merkuri ..bimbang plak nnt dimutated ke mana2 baby..jadi baby XMEN lak..

Late that day, beberapa student bersama sister keluar kejap beli termometer utk semua staffnurse kat situ..termometer plastik yg gerenti tak pecah punyak ah..lainla kalo Magneto yg jadi patient..


Pecah rekod utk minggu pertama di sebuah klinik kesihatan, student buat jamuan utk meminta kerjasama akak2 setaf nurse dan jugak memohon maaf atas byk kesilapan dan kesusahan yg kami bawak bersama..