I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, December 25, 2010

Microsurgery - Melangkah ke tingkat paling mencabar dalam bidang pembedahan

"Microsurgery????!!!" 
ha'ah, emergency, dia baru tambah pukul 7 tadi..

gila ka, aku tak pernah tengok dokter (ortho) ni wat microsurgery. setaw aku dia kerja dengan gergaji, hammer, bunyi Operation Room (OR) dia macam bunyi pusat pembalakan

microsurgery yang paling mikro pernah aku buat pon, ENT case + neuro case. Mikroscope dia gila besar nak teropong benda halus ni..

eiiy, tak dapat aku bayangkan....

Diagnosis: Exploration of left arm and microsurgery, reimplanting, toilet and suturing.

10JAM!!!!! ommmmmmaaa..
tangan putus, nak sambung kena la buat mikrosurgery dan tugas nak sambung menyambung ni mengambil masa 10 jam woo, paling cepat...kata sister sambil prepare instrument untuk kes tu

bersedialaa huhuuu, weh aku nak balik rumah cuti krismas, sambut besday, sambut keta baru, sambut end-year dgn family...huwaaa....

tak pa husna, oncall cover, dah abeh kes ni, ko boleh balik...

iyaka..Alhamdulillah, (tapi teringin jugak tengok operation sambung tangan ni)

di pintu recovery, segabak yellow bag berisi tangan mangsa yg putus telah sampai dibungkus dengan satu lagi plastik berisi ais..

waah, tangan sampai dulu, badannya mana??

amboi, cakap macam pesakitnya tu mayat lak, mangsanya hidup lagi taw!!

segabak beg kuning tu dibawa masuk ke OR, manakala mangsanya sedia di recovery, tangan kirinya masih bersendi baki yang masih tinggal akibat insiden itu.

Mangsa merupakan engineer dari siam yang mungkin ada hal di Malaysia, ceritanya, simen timpa dia, dan General Hospital Penang  tolak kes ni, jadi kawannya cari la mana2 private hospital yang nak terima kes ni. Ala, engineer mestila ada insuran cover

Sebenarnya, aku stayback pada hari itu, aku expect kes tak banyak la 'coz 2 hari sebelum tu, kes tak banyak pon, ingatkan boleh la balik awal then bertolak terus ke Taiping, alih2 durian runtuh lagi...aiii durian durian

Tp, OKla oncall yang cover, jadi stayback team boleh balik lepas habis kes yang dibuat sekarang. Actually last case aku pon major surgery gak, scoliosis tapi patientnya budak umur 11, okla...

segala instrument untuk microsurgery dah siap sedia, tapi takla pulak digunanya mikroskop besar tu, cuma mikroloop dia jak la. (Spectaclenya yang ada mikro lens for mikrosurgery use.)

uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
Masa dressing di tangan kiri mangsa yang masih ada tu dibuka....wuuu... ngeri...agaknya time baru2 jadi mesti lagi ngeri...

dokter cuci luka, baki tulang yang patah dapat dilihat jelas, aku tolong relieve sat oncall runner yang dari tadi tak sempat makan, jadi sempatla aku tengok operation ni sebelum balik rumah esok pagi.

Akhirnya, setelah dibelek-belek luka tu, dokter decide yang tangan ni dah tak boleh disambung lagi sebab sel2 tangan yang putus tu dah mati, jadi patient amputated for life. Kesian...

Good, the expected long-surgery becomes shorter. It's a relieve...tapi bekerja kenala ikhlass kan..baru makan gaji pon berkat..
~~macam ni lah kot ropenye bila dah reimplant the hand. ~~

Sunday, December 19, 2010

sWEEt PaiN

Pasukan Mr.Wong berjaya membelasah dan kenduri gol sbagai guest di tmpat Real Madrid..
mungkin gak Real Madrid tu sengaja but for what????..
Utusan Malaysia Online - Sukan Luar Negara

lantakla..janji hari ni kes habis bole balik seblom kul 8 n rehat

Sweet pain at work.. too many task, but still can cheer all the way..