Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2011

reUNION satu tahun setengah after grad

Kalo bukan sebab Dayen datang Penang berkursus, mungkin kami tak bereunion. Dgn izin Illahi berjumpa jugak terutama sekali kawan yang tercampak jauh ke Pulau Labuan nuu





 Ini coklat pesan dari kepulauan bebas cukai dari Dayen..haha Tapi bukan coklat ni la yang jadi korban majlis pertunangan aku..eh!

Ini perfume kereta cap vanilla dari cik ten.. Em! lembut harumnya

dan BB cream sorang satu untuk cik ten dan dayen!!

The last breath - Last Office is no here

Ini adalah minggu yang ke 5 setelah kematian pertama sepanjang aku bekerja di bilik pembedahan. Hari tu aku bukan runner, scrub maupun GA girl, aku cuma tolong2 kawan aku yang akan meneruskan operation open-heart surgery selama lebih kurang 2-4 jam ni. Ini bukan CABG, ini PDA je. So far, sebelum hari itu, belum ada rekod kematian lagi sepanjang aku kerja di hsopital ni, tapi sebelum aku kerja dulu ada la.

Ya lah, ramai yang kata Patent Ductus Arteriosus ni waktu patient masih dalam kategori paediatrik (umur dari 1 hingga 18 tahun) akan dibedah tapi mungkin banyak halangan dari segi kewangan, kompetensi untuk pembedahan boleh jadi sebab kenapa pembedahan ke atasnya ditangguhkan sehinggalah sekarang. Operation   ni pun tak serumit CABG, cuma ligate atau ikat je


Femoral vein di celah kangkang (cabang vena besar) akan disambungkan ke mesin perfusi. Mesin ini bertindak menguruskan aliran darah dari jantung dan mengepamnya ke seluruh anggota badan sementara fungsi jantung dihentikan untuk pe…