I made this widget at MyFlashFetish.com.

Sunday, February 27, 2011

Oncall sana sini

Dulu time kene keje ofis hour, no oncall no stayback, rasa macam down je bila tak kena oncall. Bila oncall dapat duit lebih sikit, rasa macam pekerja yg dedikasi plak, tapi bila dah kena oncall-stayback, memanjang je takde masa untuk diri sendiri.
kenduri kawen kawan pon tadapat gi...huhu..

NEWBIES di OT Dept..
1) Ofis hour : Start keje 8am balik keje 4.30pm
2) Stayback : Start 8am balik 8pm
3) ONCALL : Start 8am, balik lepas 8pm (kalau OT bz), standby sampai 8am keesokkan harinya

PERKARA YANG LAGI ELOK DIELAKKAN SEMASA ANDA ONCALL
1) Jangan teruja tak tentu pasal kalo first time oncall (virgin call)
2) Jangan cerita kat sesape yg anda oncall pada hari itu, cukup sekadar tengok di jadual oncall dan tahu dgn sapa anda oncall

3) Lepas habis kes, pastikan tiada instrument atau set sterile yang tak da kene mengena dengan emergency kes  yang masih berselerak di troli..itu panggil kes mari tu

4) Start the day, janganla kata "ye, yeh ..hari ni kes sikit" atau "banyak gila kes hari ni", keje di bilik bedah ni nothing we can expect, kadang hari yang sikit kes tu la aku balik kul 11pm ke atas..

5) Pastikan anda dan check kat labor room, ada kes yang bakal nak di"caesar"kan atau ko bangun kelam kabut tengah malam untuk kes emergency LSCS

6) Bila dapat peluang balik awal pada hari anda oncall, sila balik cepat, makan dan tidur siap2, dan kalo anda keluar sekalipun jangan p jauh2 dan jangan cerita yang korang oncall

Alah, sebenarnya tak de apa pun yang patut dielakkan, cuma kalo habis kes awal, balik rilek je, tak yah kecoh2.

WEEKEND CALL - oncall 2hari berturut-turut pada hari minggu
1) Bangun pagi, buat suma rutin then bole sambung tido balik, ada call up, basuh muka and go..
2) Jikalo gewe anda oncalling anda, anda dibenarkan dating 1km radius dari hospital anda keje - jangan dating lagi bagus
3) Kalo nak meronda sekali pun jangan nek keta, kalu jem, jem la ko besok hari dengan sister juge metron. sila naik motor atau beskal je, senang nak balik ke hospital anda keje

Hari paling bizi punya weekend call bergantung pada jenis hari, contohnya public holiday, selalunya kes kurang sebab orang pakat nak raya, lepas raya, especially Gong Xi Fa Cai, memang ong gia lai.. Ditambah pulak tanglung nenas kalo gantung 2 biji depan tempat keje anda, bersedialah untuk bekerje keras, sebab di hujung bulan punya gaji memang ONG gilerr...
especially pineapple kuning ni haa..

Friday, February 18, 2011

The Shoot and ShOOter

ke#####kan sana sini...
apa yang menyebabkan muslimah sejati cam aku mencoret sedemikian rope...

aku gerramm...  dan menyampah dan aku perlu bagitaw yang aku tak suke dan aku perlu taw yang orang len pon tak suke dipersukekan sedemikian sukee...hiiieyye

citernya..

Matron...(lagi)..
sebenarnya ni kali pertama aku menulih pasal matron "tercinta" di blogku yang suci muci ini..
tapi sebenarnya bannnnnnnnyakk sangat yang aku pendammm, demi menjaga kesucian hati kita dan dema, namun awan kumulonimbus ini meminta juga dilepaskan

Beliau telah meminta aku meng"clear"kan "spesimen-spesimen for disposal" yang melambak hak kat belakang OT 5 yang tiada kena mengena dgn aku yang telah diassignkan di OT3..
Aku bukan tak geram...eh..err ..time ni OK la..hehe
(adela sikit perasaan "macam takde org OT5 lain yg nk dikerahkan, aku je jugak")
Boleh lagi aku jawab "Baik metron" tercinta
pastu dia kata..nevermind mybe after u breakfast u do..
aku jawab lagi "Baik metron" cayang

Then aku berjalan ke whiteboard yang membentangkan Operation List pada hari ini
Ada 6 OT dan semua OT ada op.. jadi mknanya takda sapa yg free utk menjalankan arahan veto metron tercinta itu..termasuk aku..patient aku dah dipanggil dan tunggu masa nk smpai jek, nanti kang aku pi wat keje kat OT lain, team OT aku tercari2 aku pulak, lagi byk konflik..

Aku pon p la kat pantri, nak breakfast then kalo sempat aku buat la perintah metron itu, kalo tak sempat aku nak mintak la worang OT5 yg berkenaan untuk meng"clear"kan barang di OT mereka..
cam pandai je mintak orang len clearkan tempat kita kan?  Pandai ke siaw?

Baru je aku cerita kat senior sorang ni pasal arahan metron tu, dorang pon mengenekan balik aku yg matron memang favouritenya nk kena kan aku..
then, tetiba metron klua dan terdengar sikit la apa yg dorang cakap...then metron tercinta tu pandang aku
dia tanya, u cerita apa kat they all?..
aku jawab, i tanya sapa OT5 semalam?
siapa ot5 semalam? kenapa u tanya?
sebab nak tahula metron, kenapa? tabley ke nak tawu
i nak tahu apa yang u all cakap pasal i
suasana senyap menyepi (budus) la..pasal tu je.. paranoid la orang tua ni
husna u go to my offis
dia berlalu pergi ke ofisnya dan berharap aku mengekor
aku berpandangan pada senior-senioritas suma yg menyaksikan babak ke15 drama tadi
semuanya buat muka kantoi..rasa bersalah, yang perli aku balik pon ada "namamu teratas-husna" katanya, puhh pedih tu,
aku pon jalan la masuk buat kali keberapahantah ...mengawal keselambaan diri..membaca doa2 yang berkenaan..aku pon bertemu dua mata dgn metron tercinta

Di opis metron tercinta
apa yang u cerita kat they all?
i tanya diorang siapa di OT5 semalam dan hari ini?
kenapa u nak taw?
sebab i nak tau la
kenapa yang u nak cerita kat semua orang apa yang u buat?
metron, i tanya diorang, i belom cerita apa2 lagi
kenapa u nak tau?
metron, i dari ot lain datang tolong clear spesimen ot lain, mestilah i nak tahu ot siapa yang i buat kerja, lagipun kalo i tak cerita kat team ot i, nanti bila patient datang diorang tercari2 i pulak..
see, tengok, dia memang pandai punya, dia memang ada jawapan punya kalo i tanya, u bukan tak pandai, tapi u tak mau ambil peduli
(##@^&**) aku tarik napass hmmfuhh.. metron, saya bukan nak lari dari tugas saya, tapi saya perlu bagitau runner lain untuk clearkan spesimen kat ot diorang, kalo tak diorang tak tau
itula i cakap u memang pandai balas balik i, kalo mereka tak buat, u pun tak buat kan?
(si@@%%) metron, setiap hari sabtu, kalo saya free saya yang tolong clearkan buat pengetahuan metron
habis kenapa banyak lagi spesimen? hari sabtu lepas u tak buat ya?
sabtu lepas saya oncall, mana saya sempat buat.. orang lain kan masih ada
tak pela metron yang hari ni biar saya yang buat, saya tak kisah pun, cuma saya perlu bagitau team saya yang saya tengah clearkan barang di ot lain
jadi lepas ni jangan cerita kat orang benda yang i suruh u buat..
(##@^&** ^8xsi@%%)..OK, metron saya pergi makan dulu nanti saya clearkan belakang ot semua..
OK

kehampesan... tahap apa ni...aku ke dia?
takpelah biar aku berlaku adil
dua dua sama
dia memang dah hampes
aku lagi hampez sebab gatai p cerita, gatai tanya, gatai menjawab, dan akhirnya ikut je arahan cam lembu kene candu
..hai..nak wat gena..lagu tu la hidup...sabar rrr je laa...

beberapa minit selepas babak ke16 dan 17 itu
setelah aku kemas suma-suma belakang ot dari ot1 hingga ot6 dan aku double check lagi kot kot ada yang tertinggal ke hape..
aku terjumpa metron tu balik..cun cun je time aku nak pi tengok patient aku yang dah sampai..itupon team aku la yg bagitau

husna, belakang ot sudah clear?
sudah metron cayang

macam tula kena positip kan diri..