I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, May 28, 2011

Spine Surgery - Scoliosis atau tulang belakang bengkok

Aih! Tulang belakang kita memang bengkok pun hape, kalo straight, terukla lepas makan nasik...

Bengkok yang normal bagi tulang belakang kita adalah seimbang darjahnya di bahagian cervical, thoracic dan pelvic (lumbar dan sacrum) jika dilihat dari sisi. Manakala, scoliosis mempunyai lengkok yang abnormal yang dapat dilihat jelas dari pandang belakang. Bengkoknya tulang belakang pesakit scoliosis memberi kesan pada badan kiri dan kanan dan vertebranya terpusing membentuk lengkok C dan S.

Bayangkan dari pandangan gambar di bawah, tulang belakang normal kelihatan lurus, tapi bagaimana pula jika kita hidup dengan tulang belakang kita kelihatan seperti C atau lebih teruk S.


Wednesday, May 25, 2011

Transformasi Menjadi Wanita...ahah!!

Transformasi menjadi wanita? er, u lelaki ke? eichh...
Bukan transformasi ala cerita DALAM BOTOL tu yerr..

Lets get to the point.. ahhah!!

BB-cream..
BB cream adalah kejayaan kulit sekarang yang mana dalam hidup aku, ia berevousi dari bedak sejuk, bedak batu nasila (ubat resdong), cream of olay (time sekolah menengah dulu sampailah aku kerja) dan now..BB-Cream.


Well, yelah, bile aku pomot cream ni, agak ramai la yang berprakata:
"Alah! kalu sejak azali lagi kulit dia memang tak tumbuh jerawat, pakai apepun gitu je jugak", betoi, masa kome lahir kulit kome pun mane de jerawat lagi kan..

Excuse ME! Saya pon pompuan kak, hormon imbalance pun selalu, inikan pulak jerawat, cuma dia cari port baik punya je nak muncul, nak nak time posting medikal-surgikal dulu, berani dia muncul di celah tepi hidung dgn besarnya.

Sekarang ni, saya gune BB-cream ni je, dia la ubat jerawat, concealer, moisturizer, comforter, softener.. dah! tak payah dah nak beli serba satu, semuanya dalam 1 botol kecik ni tahan gak sebulan lebih, tambah lagi kerja dalam air-cond, kulit kena jaga dari kekeringan

Owh, satu lagi, BB-cream ni pun mencerah kulit secara sekata dan lembut. Kulit nampak cerah sekata dan memang lembut kalo cubit2 pipi korang yang gebu tu..hee

DAn sebenarnya, kesan dia bole tengok serta merta tapi kita kadang tak perasan, orang lain selalunya yang akan tegur korang balik..hah!! tak percaya, cubelah, tapi korang betul2 akan nmpak perubahan dalam masa sebulan pakai. aku sekarang, tak cari yg lain dahh..ini je paling dipercayai...

Virgin Coconut Oil - Minyak Kelapa Dara

Jadi, minyak kelapa dara ini untuk penjagaan dalaman kulit. Kulit yang jarang2 naik jerawat mudah dapat pigmentation. dan paling teruk sekali bila pregnant naik jeragat. My skin is more to that, memandangkan mak aku pun cemtu.

Sekarang dah tiga bulan amalkan makan supplemen ni, dan memang best la, tak yah nak selalu pakai losyen tangan ke badan ke. Kulit jadi semulajadi lembut dan bintik2 semakin pudar..eceh..


Dasyat-board - minda tercalar

Aiseyh... garu2 kepala, pehal...
... minda tercalar haha!!!

terpaksa la mencari alternatif lain... SECRET RECIPE TAK LEH MAKAN PULOP!!!


klik gambar untuk bacaan selanjutnya..

Tuesday, May 17, 2011

Selamat Hari Jururawat Sedunia 12 Mei 2011

Assalaamualaikum!! Bulan Mei ni sarat dengan sambutan macam2 hari bagi menghargai jasa2 tukang jasa..
Start
1 Mei >> Hari Pekerja ; meraikan mereka yang bekerja termasuk la jururawat dan cikgu
10 Mei >> Hari Ibu
12 Mei >> Hari Jururawat Sedunia
15 Mei >> Hari Belia 
16 Mei >> Hari Guru
17 Mei >> Hari Wesak
27 Mei >> Kenduri kahwin Hajar
28 Mei >> Kenduri kahwin Fida

Tu dia hari2 selamat...selamat haari hari..!! Baiklah, kita fokus pada 12 Mei je, maklumlah hari guru semua orang tak lupa, huh! jeles toll!!

Dengan ingatan kepada semua pesakit samada yang hidup mahupun yang telah meninggal dunia sepanjang saya/kami menjadi student nurse masa praktikal dulu. 

OK..lets put ourselves in patients' shoe..(sure bushukk...ehe) Agak2, apa yang pesakit rasa bila budak2 praktikal yang buat nursing care untuk diorang? 

Kalo ikut result research final year aku, majoriti pesakit puas hati. Pesakit tak kesah sangat pun, cuma kekesahhannya bermula bila student kena buat case study, kena tanya itu ini, sejarah pesakit, sejarah penyakit keturunan, sejarah Malaysia, tanya rumah tang manala, keadaan rumahla, tandas la, pastu nak kena wat PE lagi (physical examination) bukak itu ini. Kalo student baru belajar, kalo boleh sume dia tanak miss tanya, boleh jadi satu hari pun tak cukup kumpul info. Besok makcik tu jumpa lagi student tu macam nak lari terjun katil nyorok je...tak larat layan soalan viva budak ni. 

Tapi, kalo tak sebab makcik tu dah setuju awal2 dan dia pun taktaw dia cuak dgn soalan budak nih, ataupun sebab dia dah boring takdok geng nk sembang masa kat wad, maybe budak tu tak seterer echah abas, mahupun cik fida san, cik nina tinkerbella, cikten, miss D, miss jeneto, miss uminad, miss jiha, miss miss eh..sekarang dah dipanggil Miss taklame g panggil Mrs plak.. 

Tapi kebanyakan pesakit semua suka bagi kerjasama sebab rasa begitu diambil berat atau caring nya student ni kat dorang, tp bila dah abis kes study, huh, adala sesetengah student wat tak kenal je pesakit yg tolong dia lulus case study..huhu kacang lupakan kulit sungguh

hoh!! sekare..uih terkecek plak, sekarang dema, tanya sikit2 je dah tahu mokcik sakit gapo, palpate sikit2 je dah tahu tahap mana kroniknya, makanan apa makcik kena kurangkan makan, lifestyle cemana baguh tuk mokcik..

cuak tak sekiranya anda adalah mokcik yg kene layan soalan student tu, tapi for the sake of good nurses wannabe, berbaloikah perasaan cuak tersebut? ahh!! kalo dah cuak tu mana de masa nk pikir kan?

Paling penting sekali, sebagai jururawat, kesihatan kita dengan orang sekeliling seperti keluarga mesti..eh wajib diambil perhatian. Barula nak jaga pesakit pun ada keyakinan, pesakit pun tak cuak la staff yang amalkan gaya hidup sehat yg jaga mereka. Tapi kalo sebaliknya ey..tak tau la, mudah-mudahan nursing care untuk patient adalah terbaik..

Keep up the good nursing skills all Nurses !!

Sunday, May 01, 2011

i hate what i see..in KL

yeah!! SUNWAY LagOON... same je feel cam p GENTING dulu..tp p genting lagi beeesst..sbb p ngan kawan2 yg sporting abess...aku rase cm nak ajak lagi geng2 p GEnting dulu jln2 lg..uhuu

this is my first trip with family since i got job.. by the way, this is one of my wishlist.. plan with great effort but last with emote-wuek  ending

Macam biasalah kerja based on ofis hour, ada overtime lagi, cuti kene plan paling lewat 2 bulan sebelum apply, anything less than that considered Emergency Leave.. aku masih lagi tak pandai buat EL..maklumlah pekerja yg berdedikasi..aha!

Sunway Lagoon best!! TERBAYYK!! tak bestnya aku takde partner..sekadar tumpang seronok pasangan pengantin je (my akak n her husband).


Aku dgn adik aku .. enjoy tang drypark je, tak puas la ..

Tp ini bukan "i hate what i see in KL" tuh.. ala pemandangan pantai  kat Sunway Lagoon, cam biasa la, tahan pandangan dah la, takyah la layan usha kan..

KAmi punya port pusing2 kat Times Square, yang bestnya..baaaaaaaaanyakk sangat fesyen tudung yang menawan hati, dan aweks cun..

yang tak bestnyaa...semuua awekkk cuun sume kuar dgn pakwe berpegangan bagai.. owh shoot..sakitnye mata... cultural shock la bagi aku yg succi mucci ni haha..well they might call me KOLOT.. tp i really hate that what i see..


ketahuilah duhai remaja, Allah memelihara jalanNya, agar disusuri hati yang bersih, sarat ketakwaan, merindui wajahNya, jua keredhaanNya..itulah jiwa insan pejuang, bimbangilah wahai remaja, drpd memiliki jiwa munafik,bertopeng ketaaTAn..........

 http://halaqah.net/v10/index.php?topic=5771.0