Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2013

Apa yang boleh mengganggu perkembangan janin?

Kalo sekiranya anda dah kawen, masih belum ada anak, gunakan masa ini untuk menabung untuk bajet masa depan. Sebabnya, start je ketahuan kita hamil, macam2 benda rasa nak beli, tapi hati2 masa shopping, jangan terbeli barang yg tak digunakan sampai ke sudah..

Sebab itula masa pregnant, kita tak digalakkan excited terlebih, boleh jadi kita mungkin keguguran (bukan mintak) atau janin tak membesar dengan sempurna, atau mati dalam kandungan. Bila terjadi, barang2 bayi yg dibeli hanya jadi mainan mata yg memedihkan jiwa. Apapun boleh jadi, kuasa Tuhan ye, bukan kehendak manusia. Kita hanya mampu menjaga sebaik mungkin dan berdoa serta tawakkal.
Apa yang boleh mengganggu perkembangan janin? Kesihatan Ibu Demam campak semasa hamil boleh menganggu pembentukan janin. Semasa demam, antibodi badan berperang dengan bakteria yg menyerang kita, oleh itu, pembentukann janin juga terlibat sama dalam perang itu. Walaupun janin berjaya hidup tapi tumbesarannya mungkin tidak lengkap terutama pada bahagi…

Blogging semula as a Mama - Pre-Hamil

Dengan Nama Allah dimulakan...
setelah bertahun kekeringan idea untuk mengarang blog, baru2 ni rasa nak mula blogging semula.
bukan apa, niat untuk menyampaikan ilmu dan panduan dalam kehidupan.

Pre-Hamil : Bunting Pelanduk
Alhamdulillah, aku dapat keja selepas 100days of fulltime housewife . 4 bulan selepas tu baru disahkan ada nyawa berdenyut dalam jasad ini. Tapi, bunting pelanduk tahu, bunting pelanduk pon kuarnya human baby gak bukan baby pelanduk. Masa tu aku ingat aku datang bulan, tp main2 ya bulan ni. kejap ada kejap tada, hari ni ada, esok seharian tada, malam besoknya ada pulak, spotting je setompok. Sehari setompok2 gitu sampai cukupla seminggu, tp time xda spotting tu aku bersuci dan solat seperti biasa. Tapi tgu jugala 24jam, kalo xda baru aku mandi dan solat, common rules la.
Bila check sendiri UPT (urine pregnancy test), positif, wwaaahh seronoknya, tp kawan2 pesan jangan excited sangat nak pi check kat dokter, 2 minggu lepas tu baru pi scan, sebab kadang2 awal2 kehamil…