I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, December 25, 2010

Microsurgery - Melangkah ke tingkat paling mencabar dalam bidang pembedahan

"Microsurgery????!!!" 
ha'ah, emergency, dia baru tambah pukul 7 tadi..

gila ka, aku tak pernah tengok dokter (ortho) ni wat microsurgery. setaw aku dia kerja dengan gergaji, hammer, bunyi Operation Room (OR) dia macam bunyi pusat pembalakan

microsurgery yang paling mikro pernah aku buat pon, ENT case + neuro case. Mikroscope dia gila besar nak teropong benda halus ni..

eiiy, tak dapat aku bayangkan....

Diagnosis: Exploration of left arm and microsurgery, reimplanting, toilet and suturing.

10JAM!!!!! ommmmmmaaa..
tangan putus, nak sambung kena la buat mikrosurgery dan tugas nak sambung menyambung ni mengambil masa 10 jam woo, paling cepat...kata sister sambil prepare instrument untuk kes tu

bersedialaa huhuuu, weh aku nak balik rumah cuti krismas, sambut besday, sambut keta baru, sambut end-year dgn family...huwaaa....

tak pa husna, oncall cover, dah abeh kes ni, ko boleh balik...

iyaka..Alhamdulillah, (tapi teringin jugak tengok operation sambung tangan ni)

di pintu recovery, segabak yellow bag berisi tangan mangsa yg putus telah sampai dibungkus dengan satu lagi plastik berisi ais..

waah, tangan sampai dulu, badannya mana??

amboi, cakap macam pesakitnya tu mayat lak, mangsanya hidup lagi taw!!

segabak beg kuning tu dibawa masuk ke OR, manakala mangsanya sedia di recovery, tangan kirinya masih bersendi baki yang masih tinggal akibat insiden itu.

Mangsa merupakan engineer dari siam yang mungkin ada hal di Malaysia, ceritanya, simen timpa dia, dan General Hospital Penang  tolak kes ni, jadi kawannya cari la mana2 private hospital yang nak terima kes ni. Ala, engineer mestila ada insuran cover

Sebenarnya, aku stayback pada hari itu, aku expect kes tak banyak la 'coz 2 hari sebelum tu, kes tak banyak pon, ingatkan boleh la balik awal then bertolak terus ke Taiping, alih2 durian runtuh lagi...aiii durian durian

Tp, OKla oncall yang cover, jadi stayback team boleh balik lepas habis kes yang dibuat sekarang. Actually last case aku pon major surgery gak, scoliosis tapi patientnya budak umur 11, okla...

segala instrument untuk microsurgery dah siap sedia, tapi takla pulak digunanya mikroskop besar tu, cuma mikroloop dia jak la. (Spectaclenya yang ada mikro lens for mikrosurgery use.)

uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
Masa dressing di tangan kiri mangsa yang masih ada tu dibuka....wuuu... ngeri...agaknya time baru2 jadi mesti lagi ngeri...

dokter cuci luka, baki tulang yang patah dapat dilihat jelas, aku tolong relieve sat oncall runner yang dari tadi tak sempat makan, jadi sempatla aku tengok operation ni sebelum balik rumah esok pagi.

Akhirnya, setelah dibelek-belek luka tu, dokter decide yang tangan ni dah tak boleh disambung lagi sebab sel2 tangan yang putus tu dah mati, jadi patient amputated for life. Kesian...

Good, the expected long-surgery becomes shorter. It's a relieve...tapi bekerja kenala ikhlass kan..baru makan gaji pon berkat..
~~macam ni lah kot ropenye bila dah reimplant the hand. ~~

Sunday, December 19, 2010

sWEEt PaiN

Pasukan Mr.Wong berjaya membelasah dan kenduri gol sbagai guest di tmpat Real Madrid..
mungkin gak Real Madrid tu sengaja but for what????..
Utusan Malaysia Online - Sukan Luar Negara

lantakla..janji hari ni kes habis bole balik seblom kul 8 n rehat

Sweet pain at work.. too many task, but still can cheer all the way..

Sunday, November 28, 2010

Aku masuk A+E

Innalillah Wa inna ilaihi raaji'uun...
maksudnya: dari Allah kita datang, kepadanya kita kembali


Hey, what happen?
Ni first time aku masuk A+E green zone..ahah.. berguna jugak post pasal triaj A+E dulu

alah, ini hal pompuan, pasal kes yg jd kat Mc D dulu tu

kali ni aku oncall, ade kes lak tu..haih..
akhirnya aku dapat mc, di mana my rumate cover my oncall and i'll be covering hers tomorrow.

and that will be tomorrow i oncall, and lusa i staybek, rest 2 hari n jumaat will oncall again..
very packed-schedule.. tu yg body maintain je nih..ehe

Hobi ke Hubby, cik Pyda san des


Ini adalah jawapan menyebok utk blog cik pida di mana aku layangkan kerinduan pada shahabat2 lame yg mmg-asyik-buat-hal-sendiri-yg-bila-nak-kawen-baru-teringat.. cheh. Nasib aku blom nak kawen agi..huh
ape hobi cik pida tu ye? curious benar nak nyebox..ehe.. Anyway, I pon mosan tau, walaupun layan-je-la-hidup-ini.. 
em ape nak cerita..

Owh, today is the day the late minister of Penang been buried..no.. burn..no.. cremated in somewhere around Georgetown, Batu Gantung they said.

Menurut sumber senior aku, beliau la atau Tun Dr. Lim Chong Eu yg bagi idea pasal pembikinan Jambatan Pulau Pinang n KOMTAR..the-very-historical-never-forgotten-though

Owh, aku lupa nk cerita, aku skang dah beresidensi secara transiently temporary di salah satu bandar satelit yg famous amos.. GEORGETOWN, Penang...













Sunday, April 11, 2010

Macamana nak ON THE BABY???!!

terlalu banyak yg melukakan hati ini..
sudah la, aku malas nak cerita benda yg sedih2, pasal degree nurse kite. tak de apa yg berubah pon hanya mengadu nasib.

meh aku nk cita pasal sorang staff yg pada pendapat aku dia ni baik orangnya kalo dia tak ikutkan perangai tak-mesra-alamnya itu.

Dalam satu kes caesarean yg diuruskan oleh team kitorang, aku ditugaskan menjadi runner kpd 2 org skrub nurse senior yg salah seorangnya di atas itula.

Bygkan, mukanya tiada senyuman, semuanya serius. kitorang pun tak pernah memain kalo kerja dengannya. Ko nk mmpus, eh ko takkan mampus punya cuma ko sakit hati je dengar sindiran dia, tmbah lagi aku la budak U. belajar tinggi, kerja tak pandai, tak tahu tak tanya..(itu apa yg aku dgr la)

untuk kes yg akan dapat baby cam kes ni, bungalow baby dan suction system kena sediala, aku terlupa lak nak ON awal2 bungalow baby ni, jadi midwife yg smbut baby ni nk cecepat balik sbb katanya, baby sejuk. BUngalow baby ni sebenarnya Baby warmer.

Baby warmer kena ON awal2 supaya baby tak sejuk, bila baby sejuk mcm2 komplikasi boleh berlaku. kata kakak tak mesra alam itu..

ok setelah pembedahan 89% hampir selesai, dia suruh aku bukak radio
itu pun sbb surgeon tu mmg suka dgr radio
BEBI ON!!
haH!, er ...maaf kak apedia?
kali ni dgan nada kuat dia kata
BEBI ON!!...ehhhhh bebi on pulak, radio ON..
cheh..

nak pecah perut akuk tahan gelak tau, surgeon dgn org len pun dah gelak2 dah kat dia, tp sebab aku hormat kat dia, aku ON redio tersebut, dan aku masuk waste room utk gelak sepuas2nya....
mujo dia tak sebut babi!!