Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari 2013

Hidup berkeluarga

Hari ni kena abscond from work gara gara berpindah ke rumah baru. Berpindah ke kehidupan baru, dan mengimbau sejarah perjalanan Mak dan Abah suatu ketika dulu sebelum cukup 4 orang anak mereka. Sekarang duduk di ulu kinta, dulu tempat Abah bertugas masa abang sulung dan akak masih kecil. Keluarga Polis, biasa lah duduk dalam kem, rumah berek 2 bilik je, redha saja la. Kami tiga beranak sekarang pon menempuh perkara yg sama, duduk rumah kecik ja, x la begitu bertuah mcm kawan2 lain, dapat suami bergaji bosa, boleh beli rumah sendiri, tp aku bersyukur saja dgn apa yg ada, lain orang lain ujian kehidupannya.

Persediaan asas berpantang, tak perlu set bersalin

Perlukah set bersalin? Kalau tanya maksu i, konferm jawapannya "TAK PAYAH"

Bila saya survey tengok semua set-set berpantang, boleh cari familiarity dalam setiap set, semua hampir sama, cuma ikut pada kesesuaian badan kita boleh terima ke tidak.

Asasnya, semua set bersalin ada bahan untuk mandi, urut, makan dan pakai. Memangla semua benda ni patut ada semasa berpantang, tp kalau tak ada pun in shaa Allah boleh cari sebab tak mahal pun kalau kita guna je apa yg dah sedia ada di rumah.

mandian herbaminyak urutkapsul makan/jamubengkungkrim barut/ pes berbarut

Kalau berpantang di kampung, semua benda dalam set ni dah semestinya ada, tambah pulak yg menjaga kita masa berpantang itu ibu kita. Dah tentu dia praktik balik masa dia berpantang dulu, jadi no worries.

Bertungku adalah wajib, mesti dan tak boleh tinggal masa berpantangan yer!! Bertungku mesti dilakukan setiap pagi, petang dan malam sekurang-kurangnya 2 kali setiap sesi. Tada tungku? Em, ambik batu sungai sebesar bata, berb…

Janin dan bayi menendang-nendang!!

I would think and imagine that's life after getting a baby might be very cheerful.
Setiap hari mula sebelum mengandung lagi, saya rasa, alangkah baiknya kalau ada baby, kan best main2 dgn dia, sembang2 dgn baby, semuanya bayangan indah2 dan bahagia belaka. Kalau, dia menangis, saya akan pujuk2 dia, bagi dia makan, dodoikan tidur, bagi mandi, tukar lampin, flirting2 loving2 jadinya, bahagianya!!
Masa mengandung  janin mula menendang pada usia 16minggu atau 4bulan, bila ia menendang-nendang, saya rasa dia happy-go-lucky sampai terlompat lompat. Kadang2, bila kita makan nasik masa tu jugakla dia berebut2 dalam perut mintak disuap dulu. Sian dia agaknya dah lama dia tunggu uminya makan, dia lagi cepat lapar dari uminya. Masa kerja, bila uminya berjalan, berlari-lari anak ke sana ke mari, dia sedap je rasa dibuai, akhirnya dia lena, Lagi baikla di tidur dari mengganggu uminya kerja, sampai akhirnya, umi berhenti rehat, dirasakan buaiannya terhenti dan dia terjaga dan lapar lagi. Umi pun…

Apa yang boleh mengganggu perkembangan janin?

Kalo sekiranya anda dah kawen, masih belum ada anak, gunakan masa ini untuk menabung untuk bajet masa depan. Sebabnya, start je ketahuan kita hamil, macam2 benda rasa nak beli, tapi hati2 masa shopping, jangan terbeli barang yg tak digunakan sampai ke sudah..

Sebab itula masa pregnant, kita tak digalakkan excited terlebih, boleh jadi kita mungkin keguguran (bukan mintak) atau janin tak membesar dengan sempurna, atau mati dalam kandungan. Bila terjadi, barang2 bayi yg dibeli hanya jadi mainan mata yg memedihkan jiwa. Apapun boleh jadi, kuasa Tuhan ye, bukan kehendak manusia. Kita hanya mampu menjaga sebaik mungkin dan berdoa serta tawakkal.
Apa yang boleh mengganggu perkembangan janin? Kesihatan Ibu Demam campak semasa hamil boleh menganggu pembentukan janin. Semasa demam, antibodi badan berperang dengan bakteria yg menyerang kita, oleh itu, pembentukann janin juga terlibat sama dalam perang itu. Walaupun janin berjaya hidup tapi tumbesarannya mungkin tidak lengkap terutama pada bahagi…

Blogging semula as a Mama - Pre-Hamil

Dengan Nama Allah dimulakan...
setelah bertahun kekeringan idea untuk mengarang blog, baru2 ni rasa nak mula blogging semula.
bukan apa, niat untuk menyampaikan ilmu dan panduan dalam kehidupan.

Pre-Hamil : Bunting Pelanduk
Alhamdulillah, aku dapat keja selepas 100days of fulltime housewife . 4 bulan selepas tu baru disahkan ada nyawa berdenyut dalam jasad ini. Tapi, bunting pelanduk tahu, bunting pelanduk pon kuarnya human baby gak bukan baby pelanduk. Masa tu aku ingat aku datang bulan, tp main2 ya bulan ni. kejap ada kejap tada, hari ni ada, esok seharian tada, malam besoknya ada pulak, spotting je setompok. Sehari setompok2 gitu sampai cukupla seminggu, tp time xda spotting tu aku bersuci dan solat seperti biasa. Tapi tgu jugala 24jam, kalo xda baru aku mandi dan solat, common rules la.
Bila check sendiri UPT (urine pregnancy test), positif, wwaaahh seronoknya, tp kawan2 pesan jangan excited sangat nak pi check kat dokter, 2 minggu lepas tu baru pi scan, sebab kadang2 awal2 kehamil…