Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari 2011

END OF THE YEAR - BUT STILL WAVING FOR GOVERNMENT JOB

dicopy-n-paste dari email cekna.. Ya betul, tiada lagi lantikan akan dilakukan pada tahun 2011. Sekiranya calon lulus temuduga tahun 2011 dan belum menerima surat lantikan, jangan risau, anda akan dapat surat tersebut dalam masa terdekat, 
Kenapa? Hal ini kerana penyelarasan skim SBPA yang sedang berlaku Lantikan baru akan secara automatik bakal menggunakan skim SBPA. Ada yang menyatakan ianya lebih menguntungkan, meningkatkan 'mobility' pegawai dan lain-lain. Begitu juga 'kontra' yang dikemukakan, sehingga masa email ini ditulis, CEUPACS masih belum bersetuju dengan SBPA Faktor CUEPACS tidak bersetuju adalah polisi SBPA yang menyebut  kakitangan awam yang memperoleh markah Laporan Nilaian Prestasi Tahunan (LNPT) kurang daripada 70 peratus, boleh dibersarakan awal Ini adalah isu besar dan pastinya ianya akan menjadi satu isu yang menarik dalam soalan temuduga yang akan datang mahupun sesi 'Assessment Center' nanti Ambil tahu tentang isu besar ini untuk persediaan sesi te…

Awak kawen le sorang-sorang...

WuOO!! Apabila dia penat memikirkan itu dan ini, dia bengung sendirian. Kebelakangan ini dirasakan betul aura gilanya semakin menjadi-jadi. Selalunya, selepas solat jika tiada apa-apa yang menggesa, dia akan mengaji 2-3 helai, tapi kali ini selepas mengaji, setelah disimpannya Al-Quran itu, dia termenung, kemudian monolog, ambil kertas, tulis, monolog lagi.  stelah bosan bercakap sendiri, baru ditelefon aweknya itu...paling tekujut... dia marah.. AWAK KAWEN LE SORANG SORANG....haa ammmek ko!!!

NNgaaaa!!! apsal ne? boleh ke kawen sorang2? kalo korang pandai mesti korang dapat agak..ini cam nk mintak putus...tak rase ke?

ok, patah balik, ape yg aweknye cakap smpai beliau begitu bengang.
ketika dalam talian, banyak betul soalan dia tanya, awek dia jawab "ikutlaaa"... soalan ke7 pun jawapannya ikutlaa.. kalo bagi kertas OMR, kertas jawapan pompuan ni sebaris sedderet yg sama je  "ikutlaa"
pemeriksa kertas jawapan ni pun bengangla....

Awak kawen le sorang sorang!!! haa.…

100 Days goingthru...

Assalamualaikum macik blog, lama tak sapu dashbord...(dashbod kete aku pun kosong jek lagi)

Baiklah terus ke poin.

Hari
hari2keja lalalalaaa bosan dgn keja haha.. "seratus hari lagi" kata beliau pd aweknya..

Kerja
kerja bagai nak gila tak jugak kayaaaaa.. hari2 kena ikat perut, baru duit tak semput smpai ujung bulan.. adoila

Keta
Kosong!!! dan semak!! Dah la tak TINTED langsong pun, scar sudah banyak.. bile nk wax ntah??

AKU
p keja, balik keja TIDO!!! bangun tido...buat semua... TIDO...Oncal day, stenby...takdek call..  TIDO.. dh macam sleeping-tak-beauty pulak

tensen bila orang tegur aku makin kurus..OHH NOO, ini ke akibat manyak tido??? nmpaknye habit masa kecik datang balik..guane neee???..bape ari lg nk pakai baju lawa..nanti nmpak lawak plak..wuhuhuhu tensennnyaaa

dan bila tensen itu takdapat dicari jalan penyelesaiannya, buat masa acute begini ubatnya adalah TIDO lebih 2jam.. sembab mata lepas bangun..

INSOMNIC
malam2 diterangi cahaya laptop, setelah encik henpon berenti be…

Engaging~~~

mekap teruk -- sapa sokong?

Spine Surgery - Scoliosis atau tulang belakang bengkok

Aih! Tulang belakang kita memang bengkok pun hape, kalo straight, terukla lepas makan nasik...

Bengkok yang normal bagi tulang belakang kita adalah seimbang darjahnya di bahagian cervical, thoracic dan pelvic (lumbar dan sacrum) jika dilihat dari sisi. Manakala, scoliosis mempunyai lengkok yang abnormal yang dapat dilihat jelas dari pandang belakang. Bengkoknya tulang belakang pesakit scoliosis memberi kesan pada badan kiri dan kanan dan vertebranya terpusing membentuk lengkok C dan S.

Bayangkan dari pandangan gambar di bawah, tulang belakang normal kelihatan lurus, tapi bagaimana pula jika kita hidup dengan tulang belakang kita kelihatan seperti C atau lebih teruk S.


Transformasi Menjadi Wanita...ahah!!

Transformasi menjadi wanita? er, u lelaki ke? eichh...
Bukan transformasi ala cerita DALAM BOTOL tu yerr..

Lets get to the point.. ahhah!!

BB-cream..
BB cream adalah kejayaan kulit sekarang yang mana dalam hidup aku, ia berevousi dari bedak sejuk, bedak batu nasila (ubat resdong), cream of olay (time sekolah menengah dulu sampailah aku kerja) dan now..BB-Cream.


Well, yelah, bile aku pomot cream ni, agak ramai la yang berprakata:
"Alah! kalu sejak azali lagi kulit dia memang tak tumbuh jerawat, pakai apepun gitu je jugak", betoi, masa kome lahir kulit kome pun mane de jerawat lagi kan..
Excuse ME! Saya pon pompuan kak, hormon imbalance pun selalu, inikan pulak jerawat, cuma dia cari port baik punya je nak muncul, nak nak time posting medikal-surgikal dulu, berani dia muncul di celah tepi hidung dgn besarnya.

Sekarang ni, saya gune BB-cream ni je, dia la ubat jerawat, concealer, moisturizer, comforter, softener.. dah! tak payah dah nak beli serba satu, semuanya dalam 1 botol ke…

Dasyat-board - minda tercalar

Aiseyh... garu2 kepala, pehal...
... minda tercalar haha!!!

terpaksa la mencari alternatif lain... SECRET RECIPE TAK LEH MAKAN PULOP!!!


klik gambar untuk bacaan selanjutnya..

Selamat Hari Jururawat Sedunia 12 Mei 2011

Assalaamualaikum!! Bulan Mei ni sarat dengan sambutan macam2 hari bagi menghargai jasa2 tukang jasa..
Start
1 Mei >> Hari Pekerja ; meraikan mereka yang bekerja termasuk la jururawat dan cikgu
10 Mei >> Hari Ibu 12 Mei >> Hari Jururawat Sedunia
15 Mei >> Hari Belia  16 Mei >> Hari Guru 17 Mei >> Hari Wesak 27 Mei >> Kenduri kahwin Hajar
28 Mei >> Kenduri kahwin Fida
Tu dia hari2 selamat...selamat haari hari..!! Baiklah, kita fokus pada 12 Mei je, maklumlah hari guru semua orang tak lupa, huh! jeles toll!!
Dengan ingatan kepada semua pesakit samada yang hidup mahupun yang telah meninggal dunia sepanjang saya/kami menjadi student nurse masa praktikal dulu. 
OK..lets put ourselves in patients' shoe..(sure bushukk...ehe) Agak2, apa yang pesakit rasa bila budak2 praktikal yang buat nursing care untuk diorang? 
Kalo ikut result research final year aku, majoriti pesakit puas hati. Pesakit tak kesah sangat pun, cuma kekesahhannya bermula bi…

i hate what i see..in KL

yeah!! SUNWAY LagOON... same je feel cam p GENTING dulu..tp p genting lagi beeesst..sbb p ngan kawan2 yg sporting abess...aku rase cm nak ajak lagi geng2 p GEnting dulu jln2 lg..uhuu

this is my first trip with family since i got job.. by the way, this is one of my wishlist.. plan with great effort but last with  ending

Macam biasalah kerja based on ofis hour, ada overtime lagi, cuti kene plan paling lewat 2 bulan sebelum apply, anything less than that considered Emergency Leave.. aku masih lagi tak pandai buat EL..maklumlah pekerja yg berdedikasi..aha!

Sunway Lagoon best!! TERBAYYK!! tak bestnya aku takde partner..sekadar tumpang seronok pasangan pengantin je (my akak n her husband).


Aku dgn adik aku .. enjoy tang drypark je, tak puas la ..

Tp ini bukan "i hate what i see in KL" tuh.. ala pemandangan pantai  kat Sunway Lagoon, cam biasa la, tahan pandangan dah la, takyah la layan usha kan..

KAmi punya port pusing2 kat Times Square, yang bestnya..baaaaaaaaanyakk sangat fesye…

reUNION satu tahun setengah after grad

Kalo bukan sebab Dayen datang Penang berkursus, mungkin kami tak bereunion. Dgn izin Illahi berjumpa jugak terutama sekali kawan yang tercampak jauh ke Pulau Labuan nuu





 Ini coklat pesan dari kepulauan bebas cukai dari Dayen..haha Tapi bukan coklat ni la yang jadi korban majlis pertunangan aku..eh!

Ini perfume kereta cap vanilla dari cik ten.. Em! lembut harumnya

dan BB cream sorang satu untuk cik ten dan dayen!!

The last breath - Last Office is no here

Ini adalah minggu yang ke 5 setelah kematian pertama sepanjang aku bekerja di bilik pembedahan. Hari tu aku bukan runner, scrub maupun GA girl, aku cuma tolong2 kawan aku yang akan meneruskan operation open-heart surgery selama lebih kurang 2-4 jam ni. Ini bukan CABG, ini PDA je. So far, sebelum hari itu, belum ada rekod kematian lagi sepanjang aku kerja di hsopital ni, tapi sebelum aku kerja dulu ada la.

Ya lah, ramai yang kata Patent Ductus Arteriosus ni waktu patient masih dalam kategori paediatrik (umur dari 1 hingga 18 tahun) akan dibedah tapi mungkin banyak halangan dari segi kewangan, kompetensi untuk pembedahan boleh jadi sebab kenapa pembedahan ke atasnya ditangguhkan sehinggalah sekarang. Operation   ni pun tak serumit CABG, cuma ligate atau ikat je


Femoral vein di celah kangkang (cabang vena besar) akan disambungkan ke mesin perfusi. Mesin ini bertindak menguruskan aliran darah dari jantung dan mengepamnya ke seluruh anggota badan sementara fungsi jantung dihentikan untuk pe…

Ego dan Benci

umpama mencurah minyak ke bara
akhirnya counselling form yg pertama berjaya mencatat rekod buruk dlm fail kerjaku

aku ego
mereka benci
aku minyak
diorang bara api
akhirnya aku la yang terbakar
dapat la debu2 hasil keegoanku itu

sedih dan runsing
aku tak tahu apa yang perlu aku kata
aku pernah mintak maaf
diorang kata not accepted
kali ni aku suarakan la apa yang terlintas
kena la counselling
pasal cakap ikut suka
tanpa mintak maaf
aku tak sedar yg aku salah pilih kata
dan aku tak sedar yang aku kena mintak maaf
sbb aku sengaja buat itu salah
komplikated la
aku dah salah, tp aku kata "dorang kata tak payah tulih pon tak pe"
takkan la aku nk kata "sorila tp dorang kata tak yah tulis" tak ikhlas nye
sapa dorang?
adalaa orang
bagi nama
tak ingat
ok, nanti jumpa sister buat counselling form
eiih..okla
tima kasih sebab kaunseling saya
signed

Marching the Money on March March March

Tsunami Jepun sana dan sini (di hati)..huhu

13/3 sengaja aku pilih tarikh ni...off call off stayback balik rumah dan menunggu bosannye mennunggu.. mak kate..berzikir.. akak kate lipat baju... abah kate masak nasik... kalo dah buat semuanye..nak wat ape lagi...

semalam p manjung, tapi bukan jumpa echa, jenguk anak sedara yg ke-2

Alya Qistina namanya.. moden haih nama budak2 skrg ni
sama besday dgn maksu saya, budak kcik ni, 11/3
dan jugak tsunami di jepun
teringat lak kat yamapi..hehe

Gambar Tsunami Jepun dan lagi gambar


jadi hari ni dah 3 hari
sampai hari ni..
hmm..
tunggu la

cam nak hujan je...

Oncall sana sini

Dulu time kene keje ofis hour, no oncall no stayback, rasa macam down je bila tak kena oncall. Bila oncall dapat duit lebih sikit, rasa macam pekerja yg dedikasi plak, tapi bila dah kena oncall-stayback, memanjang je takde masa untuk diri sendiri.
kenduri kawen kawan pon tadapat gi...huhu..

NEWBIES di OT Dept..
1) Ofis hour : Start keje 8am balik keje 4.30pm
2) Stayback : Start 8am balik 8pm
3) ONCALL : Start 8am, balik lepas 8pm (kalau OT bz), standby sampai 8am keesokkan harinya

PERKARA YANG LAGI ELOK DIELAKKAN SEMASA ANDA ONCALL
1) Jangan teruja tak tentu pasal kalo first time oncall (virgin call)
2) Jangan cerita kat sesape yg anda oncall pada hari itu, cukup sekadar tengok di jadual oncall dan tahu dgn sapa anda oncall

3) Lepas habis kes, pastikan tiada instrument atau set sterile yang tak da kene mengena dengan emergency kes  yang masih berselerak di troli..itu panggil kes mari tu

4) Start the day, janganla kata "ye, yeh ..hari ni kes sikit" atau "banyak gila kes ha…

The Shoot and ShOOter

ke#####kan sana sini...
apa yang menyebabkan muslimah sejati cam aku mencoret sedemikian rope...

aku gerramm...  dan menyampah dan aku perlu bagitaw yang aku tak suke dan aku perlu taw yang orang len pon tak suke dipersukekan sedemikian sukee...hiiieyye

citernya..

Matron...(lagi)..
sebenarnya ni kali pertama aku menulih pasal matron "tercinta" di blogku yang suci muci ini..
tapi sebenarnya bannnnnnnnyakk sangat yang aku pendammm, demi menjaga kesucian hati kita dan dema, namun awan kumulonimbus ini meminta juga dilepaskan

Beliau telah meminta aku meng"clear"kan "spesimen-spesimen for disposal" yang melambak hak kat belakang OT 5 yang tiada kena mengena dgn aku yang telah diassignkan di OT3..
Aku bukan tak geram...eh..err ..time ni OK la..hehe
(adela sikit perasaan "macam takde org OT5 lain yg nk dikerahkan, aku je jugak")
Boleh lagi aku jawab"Baik metron" tercinta
pastu dia kata..nevermind mybe after u breakfast u do..
aku jawab lagi &quo…

Breast lumps dan Psikologi Harian

waah, booleh la sape2 buat tajuk research ;
Breast Lumps and women psychology

Tahukah anda bahawa penyakit yang Tuhan turunkan kpd kita adalah pembersih dosa bagi kita, maka janganlah kita bayangi hidup kita dengan tekanan, kekecewaan, sensitif sikit2 nak terasa, sikit2 nak bad mood, sikit2 nak marah, buat muka, mengumpat..Positifkan diri kita. Actually bukanlah mengumpat apa, itu nak luahkan perasaan la tu, tp jgn smpai termasuk garis dosa.

Tuhan bagi kita sakit nak suruh kita muhasabah balik diri kita, perbaiki amalan iman dan takwa, Tuhan bagi kita senang mahu uji kesyukuran kita..tak gitu..

OK, balik kpd breast lump..

Jika anda mempunyai breast lump di bahagian kanan, maka renung renungkanlah rutin hidup anda dengan keluarga anda. 

Adakah anda stress dengan karenah ibu, ayah atau adik beradik anda?Adakah anda tension dengan adik anda yang buat2 tak paham dengan habit anda? Atau adakah anda terlalu memendam rasa dengan mereka yang anda tak ceritakan pada sesiapa...

Sebagai contoh: Seo…

New Resolution

Bila tengok biografi orang2 yang popular ni, barula terasa yang diri aku ni 10% pencapaian dalam hidup pun tak sampai lagi.. semuanya tergendala pasal duit. Mentality orang yang berfikir, tanpa duit apapun takkan jadi, tapi tak berusaha cari duit bayk2 untuk capai cita2. 
Sedangkan “nak kumpul duit banyak2” tu memakan masa bertahun-tahun sampai akhirnya cita2 dan impian tu terlupa, terkubur begitu saja.. (aku tak berapa nak percaya cari duit cara singkat ni)
Alih2 bila duit dah cukup, kita terikat dengan komitmen lain, yang akhirnya menyimpang dari cita2 yang telah lama kita simpan untuk direalitikan.

Okey, cube buang konkongan duit tu..dan fikirkan, apa yang akan aku capai semasa umurku 25tahun
Hemm..
aku minat sangat dengan perkembangan orang2 cina serta pecahan dari mereka iaitu jepun dan korea. Orang selalu memberikan pandangan positif mengenai china, korea dan jepun. Teringin jugak nak melancong ke korea and jepun, but for what benefit..
at least tengokla jang geun suk tu,,, minat d…