I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, December 20, 2011

END OF THE YEAR - BUT STILL WAVING FOR GOVERNMENT JOB

dicopy-n-paste dari email cekna..
Ya betul, tiada lagi lantikan akan dilakukan pada tahun 2011.
Sekiranya calon lulus temuduga tahun 2011 dan belum menerima surat lantikan, jangan risau, anda akan dapat surat tersebut dalam masa terdekat, 

Kenapa?
Hal ini kerana penyelarasan skim SBPA yang sedang berlaku
Lantikan baru akan secara automatik bakal menggunakan skim SBPA.
Ada yang menyatakan ianya lebih menguntungkan, meningkatkan 'mobility' pegawai dan lain-lain.
Begitu juga 'kontra' yang dikemukakan, sehingga masa email ini ditulis, CEUPACS masih belum bersetuju dengan SBPA
Faktor CUEPACS tidak bersetuju adalah polisi SBPA yang menyebut 
kakitangan awam yang memperoleh markah Laporan Nilaian Prestasi Tahunan (LNPT) kurang daripada 70 peratus, boleh dibersarakan awal
Ini adalah isu besar dan pastinya ianya akan menjadi satu isu yang menarik dalam soalan temuduga yang akan datang mahupun sesi 'Assessment Center' nanti
Ambil tahu tentang isu besar ini untuk persediaan sesi temuduga anda yang akan datang
Untuk rujukan temuduga, kami 
cadangkan rujukan ini;
[+] http://tipsptd.com/go/skematemuduga
Skema soalan temuduga dalam pakej
ini disediakan dalam dwi bahasa,
Melayu dan Inggeris dan pastinya
bakal membantu anda
Tahukah anda, dalam sesi temuduga
yang berlangsung 12-16 Disember lalu,
calon dikehendaki menjawab dalam
bahasa Inggeris.
Dan sudah tentu, penyelesaiannya ada
di sini;
[+] http://tipsptd.com/go/skematemuduga
Tepuk dada tanya persediaan anda!
Salam sukses untuk anda
- Admin
tipsptd.com/blog

Sunday, September 18, 2011

Awak kawen le sorang-sorang...

WuOO!! Apabila dia penat memikirkan itu dan ini, dia bengung sendirian. Kebelakangan ini dirasakan betul aura gilanya semakin menjadi-jadi. Selalunya, selepas solat jika tiada apa-apa yang menggesa, dia akan mengaji 2-3 helai, tapi kali ini selepas mengaji, setelah disimpannya Al-Quran itu, dia termenung, kemudian monolog, ambil kertas, tulis, monolog lagi.  stelah bosan bercakap sendiri, baru ditelefon aweknya itu...paling tekujut... dia marah.. AWAK KAWEN LE SORANG SORANG....haa ammmek ko!!!

NNgaaaa!!! apsal ne? boleh ke kawen sorang2? kalo korang pandai mesti korang dapat agak..ini cam nk mintak putus...tak rase ke?

ok, patah balik, ape yg aweknye cakap smpai beliau begitu bengang.
ketika dalam talian, banyak betul soalan dia tanya, awek dia jawab "ikutlaaa"... soalan ke7 pun jawapannya ikutlaa.. kalo bagi kertas OMR, kertas jawapan pompuan ni sebaris sedderet yg sama je  "ikutlaa"
pemeriksa kertas jawapan ni pun bengangla....

Awak kawen le sorang sorang!!! haa... senyap tunang beliau.
Astaghfirullahal 'azim, bole ke kawen sorang2 bang? sorila bang, tapi kalo abang rasa pilihan abang tu molek do'oh, kite OK aje...

daripada aku tanya kau bek aku tanya mak kau, lagi responsif..tapi hatinya memujuk, agaknya ini kot dugaan bertunang..lagi bape pulluh ari je lagi, Ya Allah, sesungguhnya aku manusia yg tidak layak bersifat amarah.. Asstaghfirullah... keluhan nafas memadam api marah..

OK la sayang, nanti kita jumpa abang bgtaw ape sebenarnya yg abang maksudkan.. dan tolongla bagi pendapat yang membantu abang ye sayang...

Dah namanya berdua, keputusan untuk menjayakan majlis kita dua takkan satu pihak je nak buat keputusan kan?!!

Thursday, September 15, 2011

100 Days goingthru...

Assalamualaikum macik blog, lama tak sapu dashbord...(dashbod kete aku pun kosong jek lagi)

Baiklah terus ke poin.

Hari
hari2keja lalalalaaa bosan dgn keja haha.. "seratus hari lagi" kata beliau pd aweknya..

Kerja
kerja bagai nak gila tak jugak kayaaaaa.. hari2 kena ikat perut, baru duit tak semput smpai ujung bulan.. adoila

Keta
Kosong!!! dan semak!! Dah la tak TINTED langsong pun, scar sudah banyak.. bile nk wax ntah??

AKU
p keja, balik keja TIDO!!! bangun tido...buat semua... TIDO...Oncal day, stenby...takdek call..  TIDO.. dh macam sleeping-tak-beauty pulak

tensen bila orang tegur aku makin kurus..OHH NOO, ini ke akibat manyak tido??? nmpaknye habit masa kecik datang balik..guane neee???..bape ari lg nk pakai baju lawa..nanti nmpak lawak plak..wuhuhuhu tensennnyaaa

dan bila tensen itu takdapat dicari jalan penyelesaiannya, buat masa acute begini ubatnya adalah TIDO lebih 2jam.. sembab mata lepas bangun..

INSOMNIC
malam2 diterangi cahaya laptop, setelah encik henpon berenti bebunyik, tengok facebook kawan rakan sahabat handai sedara mara uitm ukm usm sumer. bile tengok gambar kawin kawan kite lawa gile, kita dah stat zealous, kite nk wat camtu jgak, tp kite tak la lawa cm dorang..malu ah, tukang mekap pun tadok agi.. bile tanye encik henpon, dia kata ikut suke je.. takpe la..takyahh la aku takde duit pon...kalo la aku leh rasa syukur ape yg ade kan bagusss..tapi kalo aku tak bukak facebook ni lagi bagus noooo.
wuaaahaaaa!! jangan nangis lagi, kang turun lagi 2kilo...uhuk

besok keje, knpom mnguap 18 kali smpai mleleleh air mata, bila rehat cik mata ni takmo lelap plak.... nk masuk keje balik dia ngantok..OH!! Mata!!!

Find more artists like meetUncleHussain at Myspace Music

Saturday, June 11, 2011

Engaging~~~



mekap teruk -- sapa sokong?
Posted by Picasa

Saturday, May 28, 2011

Spine Surgery - Scoliosis atau tulang belakang bengkok

Aih! Tulang belakang kita memang bengkok pun hape, kalo straight, terukla lepas makan nasik...

Bengkok yang normal bagi tulang belakang kita adalah seimbang darjahnya di bahagian cervical, thoracic dan pelvic (lumbar dan sacrum) jika dilihat dari sisi. Manakala, scoliosis mempunyai lengkok yang abnormal yang dapat dilihat jelas dari pandang belakang. Bengkoknya tulang belakang pesakit scoliosis memberi kesan pada badan kiri dan kanan dan vertebranya terpusing membentuk lengkok C dan S.

Bayangkan dari pandangan gambar di bawah, tulang belakang normal kelihatan lurus, tapi bagaimana pula jika kita hidup dengan tulang belakang kita kelihatan seperti C atau lebih teruk S.


Wednesday, May 25, 2011

Transformasi Menjadi Wanita...ahah!!

Transformasi menjadi wanita? er, u lelaki ke? eichh...
Bukan transformasi ala cerita DALAM BOTOL tu yerr..

Lets get to the point.. ahhah!!

BB-cream..
BB cream adalah kejayaan kulit sekarang yang mana dalam hidup aku, ia berevousi dari bedak sejuk, bedak batu nasila (ubat resdong), cream of olay (time sekolah menengah dulu sampailah aku kerja) dan now..BB-Cream.


Well, yelah, bile aku pomot cream ni, agak ramai la yang berprakata:
"Alah! kalu sejak azali lagi kulit dia memang tak tumbuh jerawat, pakai apepun gitu je jugak", betoi, masa kome lahir kulit kome pun mane de jerawat lagi kan..

Excuse ME! Saya pon pompuan kak, hormon imbalance pun selalu, inikan pulak jerawat, cuma dia cari port baik punya je nak muncul, nak nak time posting medikal-surgikal dulu, berani dia muncul di celah tepi hidung dgn besarnya.

Sekarang ni, saya gune BB-cream ni je, dia la ubat jerawat, concealer, moisturizer, comforter, softener.. dah! tak payah dah nak beli serba satu, semuanya dalam 1 botol kecik ni tahan gak sebulan lebih, tambah lagi kerja dalam air-cond, kulit kena jaga dari kekeringan

Owh, satu lagi, BB-cream ni pun mencerah kulit secara sekata dan lembut. Kulit nampak cerah sekata dan memang lembut kalo cubit2 pipi korang yang gebu tu..hee

DAn sebenarnya, kesan dia bole tengok serta merta tapi kita kadang tak perasan, orang lain selalunya yang akan tegur korang balik..hah!! tak percaya, cubelah, tapi korang betul2 akan nmpak perubahan dalam masa sebulan pakai. aku sekarang, tak cari yg lain dahh..ini je paling dipercayai...

Virgin Coconut Oil - Minyak Kelapa Dara

Jadi, minyak kelapa dara ini untuk penjagaan dalaman kulit. Kulit yang jarang2 naik jerawat mudah dapat pigmentation. dan paling teruk sekali bila pregnant naik jeragat. My skin is more to that, memandangkan mak aku pun cemtu.

Sekarang dah tiga bulan amalkan makan supplemen ni, dan memang best la, tak yah nak selalu pakai losyen tangan ke badan ke. Kulit jadi semulajadi lembut dan bintik2 semakin pudar..eceh..


Dasyat-board - minda tercalar

Aiseyh... garu2 kepala, pehal...
... minda tercalar haha!!!

terpaksa la mencari alternatif lain... SECRET RECIPE TAK LEH MAKAN PULOP!!!


klik gambar untuk bacaan selanjutnya..

Tuesday, May 17, 2011

Selamat Hari Jururawat Sedunia 12 Mei 2011

Assalaamualaikum!! Bulan Mei ni sarat dengan sambutan macam2 hari bagi menghargai jasa2 tukang jasa..
Start
1 Mei >> Hari Pekerja ; meraikan mereka yang bekerja termasuk la jururawat dan cikgu
10 Mei >> Hari Ibu
12 Mei >> Hari Jururawat Sedunia
15 Mei >> Hari Belia 
16 Mei >> Hari Guru
17 Mei >> Hari Wesak
27 Mei >> Kenduri kahwin Hajar
28 Mei >> Kenduri kahwin Fida

Tu dia hari2 selamat...selamat haari hari..!! Baiklah, kita fokus pada 12 Mei je, maklumlah hari guru semua orang tak lupa, huh! jeles toll!!

Dengan ingatan kepada semua pesakit samada yang hidup mahupun yang telah meninggal dunia sepanjang saya/kami menjadi student nurse masa praktikal dulu. 

OK..lets put ourselves in patients' shoe..(sure bushukk...ehe) Agak2, apa yang pesakit rasa bila budak2 praktikal yang buat nursing care untuk diorang? 

Kalo ikut result research final year aku, majoriti pesakit puas hati. Pesakit tak kesah sangat pun, cuma kekesahhannya bermula bila student kena buat case study, kena tanya itu ini, sejarah pesakit, sejarah penyakit keturunan, sejarah Malaysia, tanya rumah tang manala, keadaan rumahla, tandas la, pastu nak kena wat PE lagi (physical examination) bukak itu ini. Kalo student baru belajar, kalo boleh sume dia tanak miss tanya, boleh jadi satu hari pun tak cukup kumpul info. Besok makcik tu jumpa lagi student tu macam nak lari terjun katil nyorok je...tak larat layan soalan viva budak ni. 

Tapi, kalo tak sebab makcik tu dah setuju awal2 dan dia pun taktaw dia cuak dgn soalan budak nih, ataupun sebab dia dah boring takdok geng nk sembang masa kat wad, maybe budak tu tak seterer echah abas, mahupun cik fida san, cik nina tinkerbella, cikten, miss D, miss jeneto, miss uminad, miss jiha, miss miss eh..sekarang dah dipanggil Miss taklame g panggil Mrs plak.. 

Tapi kebanyakan pesakit semua suka bagi kerjasama sebab rasa begitu diambil berat atau caring nya student ni kat dorang, tp bila dah abis kes study, huh, adala sesetengah student wat tak kenal je pesakit yg tolong dia lulus case study..huhu kacang lupakan kulit sungguh

hoh!! sekare..uih terkecek plak, sekarang dema, tanya sikit2 je dah tahu mokcik sakit gapo, palpate sikit2 je dah tahu tahap mana kroniknya, makanan apa makcik kena kurangkan makan, lifestyle cemana baguh tuk mokcik..

cuak tak sekiranya anda adalah mokcik yg kene layan soalan student tu, tapi for the sake of good nurses wannabe, berbaloikah perasaan cuak tersebut? ahh!! kalo dah cuak tu mana de masa nk pikir kan?

Paling penting sekali, sebagai jururawat, kesihatan kita dengan orang sekeliling seperti keluarga mesti..eh wajib diambil perhatian. Barula nak jaga pesakit pun ada keyakinan, pesakit pun tak cuak la staff yang amalkan gaya hidup sehat yg jaga mereka. Tapi kalo sebaliknya ey..tak tau la, mudah-mudahan nursing care untuk patient adalah terbaik..

Keep up the good nursing skills all Nurses !!

Sunday, May 01, 2011

i hate what i see..in KL

yeah!! SUNWAY LagOON... same je feel cam p GENTING dulu..tp p genting lagi beeesst..sbb p ngan kawan2 yg sporting abess...aku rase cm nak ajak lagi geng2 p GEnting dulu jln2 lg..uhuu

this is my first trip with family since i got job.. by the way, this is one of my wishlist.. plan with great effort but last with emote-wuek  ending

Macam biasalah kerja based on ofis hour, ada overtime lagi, cuti kene plan paling lewat 2 bulan sebelum apply, anything less than that considered Emergency Leave.. aku masih lagi tak pandai buat EL..maklumlah pekerja yg berdedikasi..aha!

Sunway Lagoon best!! TERBAYYK!! tak bestnya aku takde partner..sekadar tumpang seronok pasangan pengantin je (my akak n her husband).


Aku dgn adik aku .. enjoy tang drypark je, tak puas la ..

Tp ini bukan "i hate what i see in KL" tuh.. ala pemandangan pantai  kat Sunway Lagoon, cam biasa la, tahan pandangan dah la, takyah la layan usha kan..

KAmi punya port pusing2 kat Times Square, yang bestnya..baaaaaaaaanyakk sangat fesyen tudung yang menawan hati, dan aweks cun..

yang tak bestnyaa...semuua awekkk cuun sume kuar dgn pakwe berpegangan bagai.. owh shoot..sakitnye mata... cultural shock la bagi aku yg succi mucci ni haha..well they might call me KOLOT.. tp i really hate that what i see..


ketahuilah duhai remaja, Allah memelihara jalanNya, agar disusuri hati yang bersih, sarat ketakwaan, merindui wajahNya, jua keredhaanNya..itulah jiwa insan pejuang, bimbangilah wahai remaja, drpd memiliki jiwa munafik,bertopeng ketaaTAn..........

 http://halaqah.net/v10/index.php?topic=5771.0

Friday, April 15, 2011

reUNION satu tahun setengah after grad

Kalo bukan sebab Dayen datang Penang berkursus, mungkin kami tak bereunion. Dgn izin Illahi berjumpa jugak terutama sekali kawan yang tercampak jauh ke Pulau Labuan nuu

 





 Ini coklat pesan dari kepulauan bebas cukai dari Dayen..haha Tapi bukan coklat ni la yang jadi korban majlis pertunangan aku..eh!

Ini perfume kereta cap vanilla dari cik ten.. Em! lembut harumnya


dan BB cream sorang satu untuk cik ten dan dayen!!

Sunday, April 10, 2011

The last breath - Last Office is no here

Ini adalah minggu yang ke 5 setelah kematian pertama sepanjang aku bekerja di bilik pembedahan. Hari tu aku bukan runner, scrub maupun GA girl, aku cuma tolong2 kawan aku yang akan meneruskan operation open-heart surgery selama lebih kurang 2-4 jam ni. Ini bukan CABG, ini PDA je. So far, sebelum hari itu, belum ada rekod kematian lagi sepanjang aku kerja di hsopital ni, tapi sebelum aku kerja dulu ada la.

Ya lah, ramai yang kata Patent Ductus Arteriosus ni waktu patient masih dalam kategori paediatrik (umur dari 1 hingga 18 tahun) akan dibedah tapi mungkin banyak halangan dari segi kewangan, kompetensi untuk pembedahan boleh jadi sebab kenapa pembedahan ke atasnya ditangguhkan sehinggalah sekarang. Operation   ni pun tak serumit CABG, cuma ligate atau ikat je


  • Femoral vein di celah kangkang (cabang vena besar) akan disambungkan ke mesin perfusi. Mesin ini bertindak menguruskan aliran darah dari jantung dan mengepamnya ke seluruh anggota badan sementara fungsi jantung dihentikan untuk pembedahan. 
  • Rangka jantung di dada kiri akan dibuka, hingga menemui pericardial dan aorta. Aorta akan disekat di atas dan bawah duktus tersebut menggunakan clamp.
  • Lapisan aorta akan dibuka dan patch sintetik akan dijahit menerusi bukaan pada duktus.
  • Setelah berjaya, tugas mengembalikan fungsi jantung yang sebelum ini diambilalih oleh mesin perfusi akan dimulakan.
  • Apabila jantung berjaya mengepam darah secara normal, tiada pendarahan tambahan dikesan, kesemua lapisan jantung dan rangka dada akan dijahit semula.
  • Di akhir pembedahan, chest tube akan dipasang untuk mengeluarkan sebarang cecair dan udara yang berbaki semasa proses pembedahan.

diterjemah daripada : 

Bukan niat nak menakutkan sesapa yang akan menjalani pembedahan ni, cuma aku yg masih baru lagi dgn kes2 trauma psikologi camni. Hanya nak kongsi je.

Patient tu aku tengok dia muda lagi, anak dara seusia aku, aku tolong check consent, aku tengok raut wajahnya macam redha je, mugkin jugak dia takut,(mestila takut) tapi dia cuba tenang. Dia tengok je kami buat kerja, lama dia tengok, aku pon terperasan. aku datang balik kat dia, aku tengok dia dan senyum, cuba biar dia rasa selesa.

Then, kami masuk, OT semua dah prepare, sementara tunggu dia lali dengan anaestetik, dia masih jugak macam sebelum, melihat semua orang lama-lama, tak lepas. Akhirnya dia pon lena, aku tolong team tu sampai surgeon sampai dan mulakan pembedahan.

pukul 12.30 aku balik...

Hari isnin, baru aku tau yang patient tu meninggal dalam OT, lepas habis kes. Dia tak bangkit2 dah lepas operation tu..huhu..
Teruskan bacaan..>>

Tuesday, March 22, 2011

Ego dan Benci

umpama mencurah minyak ke bara
akhirnya counselling form yg pertama berjaya mencatat rekod buruk dlm fail kerjaku

aku ego
mereka benci
aku minyak
diorang bara api
akhirnya aku la yang terbakar
dapat la debu2 hasil keegoanku itu

sedih dan runsing
aku tak tahu apa yang perlu aku kata
aku pernah mintak maaf
diorang kata not accepted
kali ni aku suarakan la apa yang terlintas
kena la counselling
pasal cakap ikut suka
tanpa mintak maaf
aku tak sedar yg aku salah pilih kata
dan aku tak sedar yang aku kena mintak maaf
sbb aku sengaja buat itu salah
komplikated la
aku dah salah, tp aku kata "dorang kata tak payah tulih pon tak pe"
takkan la aku nk kata "sorila tp dorang kata tak yah tulis" tak ikhlas nye
sapa dorang?
adalaa orang
bagi nama
tak ingat
ok, nanti jumpa sister buat counselling form
eiih..okla
tima kasih sebab kaunseling saya
signed

Sunday, March 13, 2011

Tsunami Jepun sana dan sini (di hati)..huhu

13/3 sengaja aku pilih tarikh ni...off call off stayback
balik rumah dan menunggu
bosannye mennunggu..
mak kate..berzikir..
akak kate lipat baju...
abah kate masak nasik...
kalo dah buat semuanye..nak wat ape lagi...

semalam p manjung, tapi bukan jumpa echa, jenguk anak sedara yg ke-2

Alya Qistina namanya.. moden haih nama budak2 skrg ni
sama besday dgn maksu saya, budak kcik ni, 11/3
dan jugak tsunami di jepun
teringat lak kat yamapi..hehe

Gambar Tsunami Jepun dan lagi gambar


jadi hari ni dah 3 hari
sampai hari ni..
hmm..
tunggu la

cam nak hujan je...

emote-wuuu

Sunday, February 27, 2011

Oncall sana sini

Dulu time kene keje ofis hour, no oncall no stayback, rasa macam down je bila tak kena oncall. Bila oncall dapat duit lebih sikit, rasa macam pekerja yg dedikasi plak, tapi bila dah kena oncall-stayback, memanjang je takde masa untuk diri sendiri.
kenduri kawen kawan pon tadapat gi...huhu..

NEWBIES di OT Dept..
1) Ofis hour : Start keje 8am balik keje 4.30pm
2) Stayback : Start 8am balik 8pm
3) ONCALL : Start 8am, balik lepas 8pm (kalau OT bz), standby sampai 8am keesokkan harinya

PERKARA YANG LAGI ELOK DIELAKKAN SEMASA ANDA ONCALL
1) Jangan teruja tak tentu pasal kalo first time oncall (virgin call)
2) Jangan cerita kat sesape yg anda oncall pada hari itu, cukup sekadar tengok di jadual oncall dan tahu dgn sapa anda oncall

3) Lepas habis kes, pastikan tiada instrument atau set sterile yang tak da kene mengena dengan emergency kes  yang masih berselerak di troli..itu panggil kes mari tu

4) Start the day, janganla kata "ye, yeh ..hari ni kes sikit" atau "banyak gila kes hari ni", keje di bilik bedah ni nothing we can expect, kadang hari yang sikit kes tu la aku balik kul 11pm ke atas..

5) Pastikan anda dan check kat labor room, ada kes yang bakal nak di"caesar"kan atau ko bangun kelam kabut tengah malam untuk kes emergency LSCS

6) Bila dapat peluang balik awal pada hari anda oncall, sila balik cepat, makan dan tidur siap2, dan kalo anda keluar sekalipun jangan p jauh2 dan jangan cerita yang korang oncall

Alah, sebenarnya tak de apa pun yang patut dielakkan, cuma kalo habis kes awal, balik rilek je, tak yah kecoh2.

WEEKEND CALL - oncall 2hari berturut-turut pada hari minggu
1) Bangun pagi, buat suma rutin then bole sambung tido balik, ada call up, basuh muka and go..
2) Jikalo gewe anda oncalling anda, anda dibenarkan dating 1km radius dari hospital anda keje - jangan dating lagi bagus
3) Kalo nak meronda sekali pun jangan nek keta, kalu jem, jem la ko besok hari dengan sister juge metron. sila naik motor atau beskal je, senang nak balik ke hospital anda keje

Hari paling bizi punya weekend call bergantung pada jenis hari, contohnya public holiday, selalunya kes kurang sebab orang pakat nak raya, lepas raya, especially Gong Xi Fa Cai, memang ong gia lai.. Ditambah pulak tanglung nenas kalo gantung 2 biji depan tempat keje anda, bersedialah untuk bekerje keras, sebab di hujung bulan punya gaji memang ONG gilerr...
especially pineapple kuning ni haa..

Friday, February 18, 2011

The Shoot and ShOOter

ke#####kan sana sini...
apa yang menyebabkan muslimah sejati cam aku mencoret sedemikian rope...

aku gerramm...  dan menyampah dan aku perlu bagitaw yang aku tak suke dan aku perlu taw yang orang len pon tak suke dipersukekan sedemikian sukee...hiiieyye

citernya..

Matron...(lagi)..
sebenarnya ni kali pertama aku menulih pasal matron "tercinta" di blogku yang suci muci ini..
tapi sebenarnya bannnnnnnnyakk sangat yang aku pendammm, demi menjaga kesucian hati kita dan dema, namun awan kumulonimbus ini meminta juga dilepaskan

Beliau telah meminta aku meng"clear"kan "spesimen-spesimen for disposal" yang melambak hak kat belakang OT 5 yang tiada kena mengena dgn aku yang telah diassignkan di OT3..
Aku bukan tak geram...eh..err ..time ni OK la..hehe
(adela sikit perasaan "macam takde org OT5 lain yg nk dikerahkan, aku je jugak")
Boleh lagi aku jawab "Baik metron" tercinta
pastu dia kata..nevermind mybe after u breakfast u do..
aku jawab lagi "Baik metron" cayang

Then aku berjalan ke whiteboard yang membentangkan Operation List pada hari ini
Ada 6 OT dan semua OT ada op.. jadi mknanya takda sapa yg free utk menjalankan arahan veto metron tercinta itu..termasuk aku..patient aku dah dipanggil dan tunggu masa nk smpai jek, nanti kang aku pi wat keje kat OT lain, team OT aku tercari2 aku pulak, lagi byk konflik..

Aku pon p la kat pantri, nak breakfast then kalo sempat aku buat la perintah metron itu, kalo tak sempat aku nak mintak la worang OT5 yg berkenaan untuk meng"clear"kan barang di OT mereka..
cam pandai je mintak orang len clearkan tempat kita kan?  Pandai ke siaw?

Baru je aku cerita kat senior sorang ni pasal arahan metron tu, dorang pon mengenekan balik aku yg matron memang favouritenya nk kena kan aku..
then, tetiba metron klua dan terdengar sikit la apa yg dorang cakap...then metron tercinta tu pandang aku
dia tanya, u cerita apa kat they all?..
aku jawab, i tanya sapa OT5 semalam?
siapa ot5 semalam? kenapa u tanya?
sebab nak tahula metron, kenapa? tabley ke nak tawu
i nak tahu apa yang u all cakap pasal i
suasana senyap menyepi (budus) la..pasal tu je.. paranoid la orang tua ni
husna u go to my offis
dia berlalu pergi ke ofisnya dan berharap aku mengekor
aku berpandangan pada senior-senioritas suma yg menyaksikan babak ke15 drama tadi
semuanya buat muka kantoi..rasa bersalah, yang perli aku balik pon ada "namamu teratas-husna" katanya, puhh pedih tu,
aku pon jalan la masuk buat kali keberapahantah ...mengawal keselambaan diri..membaca doa2 yang berkenaan..aku pon bertemu dua mata dgn metron tercinta

Di opis metron tercinta
apa yang u cerita kat they all?
i tanya diorang siapa di OT5 semalam dan hari ini?
kenapa u nak taw?
sebab i nak tau la
kenapa yang u nak cerita kat semua orang apa yang u buat?
metron, i tanya diorang, i belom cerita apa2 lagi
kenapa u nak tau?
metron, i dari ot lain datang tolong clear spesimen ot lain, mestilah i nak tahu ot siapa yang i buat kerja, lagipun kalo i tak cerita kat team ot i, nanti bila patient datang diorang tercari2 i pulak..
see, tengok, dia memang pandai punya, dia memang ada jawapan punya kalo i tanya, u bukan tak pandai, tapi u tak mau ambil peduli
(##@^&**) aku tarik napass hmmfuhh.. metron, saya bukan nak lari dari tugas saya, tapi saya perlu bagitau runner lain untuk clearkan spesimen kat ot diorang, kalo tak diorang tak tau
itula i cakap u memang pandai balas balik i, kalo mereka tak buat, u pun tak buat kan?
(si@@%%) metron, setiap hari sabtu, kalo saya free saya yang tolong clearkan buat pengetahuan metron
habis kenapa banyak lagi spesimen? hari sabtu lepas u tak buat ya?
sabtu lepas saya oncall, mana saya sempat buat.. orang lain kan masih ada
tak pela metron yang hari ni biar saya yang buat, saya tak kisah pun, cuma saya perlu bagitau team saya yang saya tengah clearkan barang di ot lain
jadi lepas ni jangan cerita kat orang benda yang i suruh u buat..
(##@^&** ^8xsi@%%)..OK, metron saya pergi makan dulu nanti saya clearkan belakang ot semua..
OK

kehampesan... tahap apa ni...aku ke dia?
takpelah biar aku berlaku adil
dua dua sama
dia memang dah hampes
aku lagi hampez sebab gatai p cerita, gatai tanya, gatai menjawab, dan akhirnya ikut je arahan cam lembu kene candu
..hai..nak wat gena..lagu tu la hidup...sabar rrr je laa...

beberapa minit selepas babak ke16 dan 17 itu
setelah aku kemas suma-suma belakang ot dari ot1 hingga ot6 dan aku double check lagi kot kot ada yang tertinggal ke hape..
aku terjumpa metron tu balik..cun cun je time aku nak pi tengok patient aku yang dah sampai..itupon team aku la yg bagitau

husna, belakang ot sudah clear?
sudah metron cayang

macam tula kena positip kan diri..

Friday, January 28, 2011

Breast lumps dan Psikologi Harian

waah, booleh la sape2 buat tajuk research ;
Breast Lumps and women psychology

Tahukah anda bahawa penyakit yang Tuhan turunkan kpd kita adalah pembersih dosa bagi kita, maka janganlah kita bayangi hidup kita dengan tekanan, kekecewaan, sensitif sikit2 nak terasa, sikit2 nak bad mood, sikit2 nak marah, buat muka, mengumpat..Positifkan diri kita. Actually bukanlah mengumpat apa, itu nak luahkan perasaan la tu, tp jgn smpai termasuk garis dosa.

Tuhan bagi kita sakit nak suruh kita muhasabah balik diri kita, perbaiki amalan iman dan takwa, Tuhan bagi kita senang mahu uji kesyukuran kita..tak gitu..

OK, balik kpd breast lump..

Jika anda mempunyai breast lump di bahagian kanan, maka renung renungkanlah rutin hidup anda dengan keluarga anda. 

  • Adakah anda stress dengan karenah ibu, ayah atau adik beradik anda?
  • Adakah anda tension dengan adik anda yang buat2 tak paham dengan habit anda? 
  • Atau adakah anda terlalu memendam rasa dengan mereka yang anda tak ceritakan pada sesiapa...


Sebagai contoh: Seorang ibu hanya mempunyai seorang anak perempuan, manakala yang lain2nya semua lelaki. biasalah anak lelaki bila dah kahwin, bini dia je nombor satu, tapi dia nafikan yang kononnya dia juga jaga ibunya, tp ambil peduli setakat permukaan saja. Si ibu memendam rasa, tambah pulak anak perempuan kesayangan dah nak kahwin, siapalah yang akan temani dia nanti, nak diluahkan, takut anak terasa, takut anak terkongkong, akhirnya simpan je la, telan la telan, akhirnya....huhu..sedihla tak sanggup nk teruskan

Jangan begitu, masalah kesihatan wanita sangat berkait rapat dengan apa yang dilaluinya dalam hidup seharian,juga sangat mempengaruhi kitaran hormonnya. jadi jangan biarkan stress yang anda lalui itu terpendam. Luahkan,lepaskan ia, kerana apabila ia terpendam terlalu lama ia akan menjadi barah akibat perubahan hormon semasa stress..

Bagaimana pula dengan breast lump di bahagian kiri?
Jika breast lump di bahagian kanan dikaitkan dengan ahli keluarga, kiri pula dikaitkan dengan perhubungan sosial di luar lingkungan itu, misalnya kawan2, rakan sekerja, rakan serumahlecturerbos, customer, matron, sister, h.o, m.o, d.o,  gapo2 la yang seumpamanya, tapi hanya mereka yg kenal rapat dengan pesakit. 

Contohnya, Emi (bukan nama samaran) tension dengan rakan sebilik, dia memendam rasa atas sikap dingin yg ditunjukkan oleh sahabatnya yg dulu sangat akrab dengannya. Perubahan emosi yang disembunyikan seperti selalu menangis dalam gelap dalam diam, selalu bersendirian dan berpura-pura gembira boleh menjadi punca psikologi kepada adanya breast lump.
kalo aku, hmm sapala lagi musuh ketat ku......paham2 je la..(ade musuh longgar tak)

Semuanya adalah sumber relatif yg belum diuji secara klinikal, sesapa berminat, moh.. , moh kite wat research

Wednesday, January 05, 2011

New Resolution

Bila tengok biografi orang2 yang popular ni, barula terasa yang diri aku ni 10% pencapaian dalam hidup pun tak sampai lagi.. semuanya tergendala pasal duit.
Mentality orang yang berfikir, tanpa duit apapun takkan jadi, tapi tak berusaha cari duit bayk2 untuk capai cita2. 

Sedangkan “nak kumpul duit banyak2” tu memakan masa bertahun-tahun sampai akhirnya cita2 dan impian tu terlupa, terkubur begitu saja.. (aku tak berapa nak percaya cari duit cara singkat ni)
Alih2 bila duit dah cukup, kita terikat dengan komitmen lain, yang akhirnya menyimpang dari cita2 yang telah lama kita simpan untuk direalitikan.

Okey, cube buang konkongan duit tu..dan fikirkan, apa yang akan aku capai semasa umurku 25tahun

Hemm..
aku minat sangat dengan perkembangan orang2 cina serta pecahan dari mereka iaitu jepun dan korea. Orang selalu memberikan pandangan positif mengenai china, korea dan jepun. Teringin jugak nak melancong ke korea and jepun, but for what benefit..

at least tengokla jang geun suk tu,,, minat dalam bidang lakonan, belajar sampai new Zealand dan kembangkan bakatnya semula di korea dengan pelbagai bahasa yg dia belajar, dia tahu jepun, English, korea of course, but me, arab pon tak mampu..aduhaii..

Husna where’s your paradigm, dah sesuku abad dah belom dapat capai apape lagi..huh

Aku ingat nk stadi language. aku suka translate bahasa, tapi with the qualification I am now, how to get me into it? Dunno

Setakat ni, semua benda buat as suka2 je, bila la nk serius sikit…

By the way, pernah tengok citer, "Baby n Me"?


em, "He's Beautiful?" kat 8TV every 8.30, mon to friday..


haaa!! "Mary stayed Out All Night"?? sekarang tengah tayang kat KBS

hemm...cari persamaan gambar2 di atas..ehe


ini Jang Geun Suk mase kecik2 dulu..who knows that now he can transform into that and that in his own gorgeous way..