Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2011

Spine Surgery - Scoliosis atau tulang belakang bengkok

Aih! Tulang belakang kita memang bengkok pun hape, kalo straight, terukla lepas makan nasik...

Bengkok yang normal bagi tulang belakang kita adalah seimbang darjahnya di bahagian cervical, thoracic dan pelvic (lumbar dan sacrum) jika dilihat dari sisi. Manakala, scoliosis mempunyai lengkok yang abnormal yang dapat dilihat jelas dari pandang belakang. Bengkoknya tulang belakang pesakit scoliosis memberi kesan pada badan kiri dan kanan dan vertebranya terpusing membentuk lengkok C dan S.

Bayangkan dari pandangan gambar di bawah, tulang belakang normal kelihatan lurus, tapi bagaimana pula jika kita hidup dengan tulang belakang kita kelihatan seperti C atau lebih teruk S.


Transformasi Menjadi Wanita...ahah!!

Transformasi menjadi wanita? er, u lelaki ke? eichh...
Bukan transformasi ala cerita DALAM BOTOL tu yerr..

Lets get to the point.. ahhah!!

BB-cream..
BB cream adalah kejayaan kulit sekarang yang mana dalam hidup aku, ia berevousi dari bedak sejuk, bedak batu nasila (ubat resdong), cream of olay (time sekolah menengah dulu sampailah aku kerja) dan now..BB-Cream.


Well, yelah, bile aku pomot cream ni, agak ramai la yang berprakata:
"Alah! kalu sejak azali lagi kulit dia memang tak tumbuh jerawat, pakai apepun gitu je jugak", betoi, masa kome lahir kulit kome pun mane de jerawat lagi kan..
Excuse ME! Saya pon pompuan kak, hormon imbalance pun selalu, inikan pulak jerawat, cuma dia cari port baik punya je nak muncul, nak nak time posting medikal-surgikal dulu, berani dia muncul di celah tepi hidung dgn besarnya.

Sekarang ni, saya gune BB-cream ni je, dia la ubat jerawat, concealer, moisturizer, comforter, softener.. dah! tak payah dah nak beli serba satu, semuanya dalam 1 botol ke…

Dasyat-board - minda tercalar

Aiseyh... garu2 kepala, pehal...
... minda tercalar haha!!!

terpaksa la mencari alternatif lain... SECRET RECIPE TAK LEH MAKAN PULOP!!!


klik gambar untuk bacaan selanjutnya..

Selamat Hari Jururawat Sedunia 12 Mei 2011

Assalaamualaikum!! Bulan Mei ni sarat dengan sambutan macam2 hari bagi menghargai jasa2 tukang jasa..
Start
1 Mei >> Hari Pekerja ; meraikan mereka yang bekerja termasuk la jururawat dan cikgu
10 Mei >> Hari Ibu 12 Mei >> Hari Jururawat Sedunia
15 Mei >> Hari Belia  16 Mei >> Hari Guru 17 Mei >> Hari Wesak 27 Mei >> Kenduri kahwin Hajar
28 Mei >> Kenduri kahwin Fida
Tu dia hari2 selamat...selamat haari hari..!! Baiklah, kita fokus pada 12 Mei je, maklumlah hari guru semua orang tak lupa, huh! jeles toll!!
Dengan ingatan kepada semua pesakit samada yang hidup mahupun yang telah meninggal dunia sepanjang saya/kami menjadi student nurse masa praktikal dulu. 
OK..lets put ourselves in patients' shoe..(sure bushukk...ehe) Agak2, apa yang pesakit rasa bila budak2 praktikal yang buat nursing care untuk diorang? 
Kalo ikut result research final year aku, majoriti pesakit puas hati. Pesakit tak kesah sangat pun, cuma kekesahhannya bermula bi…

i hate what i see..in KL

yeah!! SUNWAY LagOON... same je feel cam p GENTING dulu..tp p genting lagi beeesst..sbb p ngan kawan2 yg sporting abess...aku rase cm nak ajak lagi geng2 p GEnting dulu jln2 lg..uhuu

this is my first trip with family since i got job.. by the way, this is one of my wishlist.. plan with great effort but last with  ending

Macam biasalah kerja based on ofis hour, ada overtime lagi, cuti kene plan paling lewat 2 bulan sebelum apply, anything less than that considered Emergency Leave.. aku masih lagi tak pandai buat EL..maklumlah pekerja yg berdedikasi..aha!

Sunway Lagoon best!! TERBAYYK!! tak bestnya aku takde partner..sekadar tumpang seronok pasangan pengantin je (my akak n her husband).


Aku dgn adik aku .. enjoy tang drypark je, tak puas la ..

Tp ini bukan "i hate what i see in KL" tuh.. ala pemandangan pantai  kat Sunway Lagoon, cam biasa la, tahan pandangan dah la, takyah la layan usha kan..

KAmi punya port pusing2 kat Times Square, yang bestnya..baaaaaaaaanyakk sangat fesye…