I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, September 24, 2013

Hidup berkeluarga

Hari ni kena abscond from work gara gara berpindah ke rumah baru. Berpindah ke kehidupan baru, dan mengimbau sejarah perjalanan Mak dan Abah suatu ketika dulu sebelum cukup 4 orang anak mereka.

Sekarang duduk di ulu kinta, dulu tempat Abah bertugas masa abang sulung dan akak masih kecil. Keluarga Polis, biasa lah duduk dalam kem, rumah berek 2 bilik je, redha saja la. Kami tiga beranak sekarang pon menempuh perkara yg sama, duduk rumah kecik ja, x la begitu bertuah mcm kawan2 lain, dapat suami bergaji bosa, boleh beli rumah sendiri, tp aku bersyukur saja dgn apa yg ada, lain orang lain ujian kehidupannya.

Sunday, June 02, 2013

Persediaan asas berpantang, tak perlu set bersalin

Perlukah set bersalin? Kalau tanya maksu i, konferm jawapannya "TAK PAYAH"

Bila saya survey tengok semua set-set berpantang, boleh cari familiarity dalam setiap set, semua hampir sama, cuma ikut pada kesesuaian badan kita boleh terima ke tidak.

Asasnya, semua set bersalin ada bahan untuk mandi, urut, makan dan pakai. Memangla semua benda ni patut ada semasa berpantang, tp kalau tak ada pun in shaa Allah boleh cari sebab tak mahal pun kalau kita guna je apa yg dah sedia ada di rumah.

  • mandian herba
  • minyak urut
  • kapsul makan/jamu
  • bengkung
  • krim barut/ pes berbarut


Kalau berpantang di kampung, semua benda dalam set ni dah semestinya ada, tambah pulak yg menjaga kita masa berpantang itu ibu kita. Dah tentu dia praktik balik masa dia berpantang dulu, jadi no worries.

Bertungku adalah wajib, mesti dan tak boleh tinggal masa berpantangan yer!! Bertungku mesti dilakukan setiap pagi, petang dan malam sekurang-kurangnya 2 kali setiap sesi. Tada tungku? Em, ambik batu sungai sebesar bata, berbentuk bulat dan leper, boleh diangkat (maksudnya, janganla batu sungai yg besar dan berat tu, jenuhle nk menungku). Panaskan batu dan lapikkan dengan daun mengkudu kemudian balutkan dengan kain tebal dan ikat dengan tali. Bersedialah untuk bertungku. Haaa, cara bertungku, tungku di tepi-tepi perut, bukan di tengah sebab rahim tengah membengkak takut bentan plak, turun darah macam air paip.

Untuk mandian herba, kalau ada daun inai, ke daun jambu batu, rebuskan dua jenis daun ini dalam periuk besar dan masukkan segenggam garam. Cedok la agak2 setengah dari air rebusan atau agak cukup untuk dibuat mandi. Campurla dengan air biasa bagi suam2 sikit, bukanla mandi semata-mata dia je air rebusan tu ye. Air rebusan tu pun bole guna untuk cuci luka bersalin atau sitz bath, berendam dalam air rebusan tu, pastikan bahagian perineum terendam selama 10 minit ye. Kalau keliling rumah, ada daun pandan, serai, daun kunyit, daun limau purut masukkan aje untuk mewangi dan menyegarkan badan. Tapi, harus diingat, jangan main air lama2, mandi semasa berpantang pun sekali je sehari ye. Untuk elak badan sejuk. Cara nak mandi boleh rujuk sini http://mutiarasayangibu.blogspot.com/p/mandi-daun-daun-herba.html
Tapi lepas hari ke 12 saya mandi air suam biasa je, tak de rebus2 apepun dah.

Kalau di rumah dah ada minyak panas untuk urut, itu dah cukup. Lepas mandi urut perut, pinggang, kaki dan tapak kaki dengan minyak urut, lepas tu pakai stokin tebal ye.Terpulanglah nak urut sendiri pon bole, nak mintak orang urutkan pun bole, tengokla sapa yg rajin nk menjaganya.

Berbengkung pulak, semestinya selepas mandi dan sesudah sapu minyak urut tu. Resipi mak i, guna kapur + perahan limau nipis je. Kapur bole beli kat kedai india. Sapu di perut yg dah menggeleber tu, dan bengkungkan diri anda. Bengkung saya milik makcik saya yg dah mengakhiri zaman beranaknya, elok je lagi, jadi tak perlu membaziruun. Kalo boleh pakai sokmo, jangan skip.

Jamu untuk berpantang? ikut suka suka hati, kalo nak makan beli je yg loose macam Nona Roguy Phytonatal ke, jamu mak dara ke, jamu sendayu tinggi, leesa formula pilih la. Tp kalau tak mo jamu, multivitamin pun sudah memadai. Multivitamin yang popular sekali, haruslaa Shaklee, i amik Vitalea je, itu pun cukupla, terpulangla kalau nak cuba set berpantang Shaklee, tada masalah, jangan bebankan diri dan enjoy your confinement period. Tapi, multivitamin dan minyak kelapa dara (VCO) mesti ada, bukan nak promote, tp paling kurang kene ada 2 benda ni, In Shaa Allah, tubuh badan kembali sihat dan cantik.

Tp VCO, memang i nak promote. Latest virgin coconut oil di pasaran TREENEA VCO Antioxidant. Saya amik vco dari sebelum mengandung sampai sekarang. Alhamdulillah masa bersalin mudah, tak la didera sakit bersalin sampai sehari suntuk. Sesuai dimakan dan disapu di perut untuk kurangkan striae semasa mengandung dan melembutkan pintu rahim untuk memudahkan proses bersalin. Selepas bersalin, boleh di ambil 2biji kapsul setiap hari dan sapu di muka untuk hilangkan pigmen masa bersalin, sapu di rambut untuk elakkan rambut gugur sebelum tidur. Berbau minyak kelapa? Jgn risau, baunya tak kuat pun, dan tak berminyak sangat sebab minyak kelapa dara ini sangat cepat menyerap. Minyak yang sihat adalah minyak yang kelihatan crystal clear dan tekstur minyak ni ringan je. Nak order kat saya pon bole, nak beli jenama lain pun bole, kat kedai jamu sekarang berlambakan.

 photo 03c7c270-7400-4e55-8b57-512215bc2150.jpg

Makanan yg kene pantang tu pun ikutla ye, jangan bedal sesuka hati, kita ni permata hati suami dan anak. Kesihatan kita penting untuk orang2 yg kita sayang ni ye..

Saturday, June 01, 2013

Janin dan bayi menendang-nendang!!

I would think and imagine that's life after getting a baby might be very cheerful.
Setiap hari mula sebelum mengandung lagi, saya rasa, alangkah baiknya kalau ada baby, kan best main2 dgn dia, sembang2 dgn baby, semuanya bayangan indah2 dan bahagia belaka. Kalau, dia menangis, saya akan pujuk2 dia, bagi dia makan, dodoikan tidur, bagi mandi, tukar lampin, flirting2 loving2 jadinya, bahagianya!!

Masa mengandung  janin mula menendang pada usia 16minggu atau 4bulan, bila ia menendang-nendang, saya rasa dia happy-go-lucky sampai terlompat lompat. Kadang2, bila kita makan nasik masa tu jugakla dia berebut2 dalam perut mintak disuap dulu. Sian dia agaknya dah lama dia tunggu uminya makan, dia lagi cepat lapar dari uminya. Masa kerja, bila uminya berjalan, berlari-lari anak ke sana ke mari, dia sedap je rasa dibuai, akhirnya dia lena, Lagi baikla di tidur dari mengganggu uminya kerja, sampai akhirnya, umi berhenti rehat, dirasakan buaiannya terhenti dan dia terjaga dan lapar lagi. Umi pun, benti kerja je makan, rehat je makan, demi menjaga diri dan nyawa yg dikandung. Akhirnya, umi pun semakin bulat, diikuti perut yang semakin membulat dan berat. 

Tapi, umi kerja misi, mana ada masa nak berehat lama-lama memanjakan diri, tiap-tiap hari kena kerah diri, kalo mengulat sekejap pun orang nak mengungkit, kesian baby dalam perut, jadi alasan bila kerja tak jalan sebab uminya letih. Orang tak mengandung mana tahu, mentang2 sekarang diorang dah lepas fasa mengandung, diorang mengata ke kita pulak sedang mereka dulu pun sama, siap ambil cuti lama lagi, sedangkan kita ni nak ambik cuti pun fikirla kesusahan rakan sekerja yang tak cukup kakitangan. Pada saya, selagi termampu, saya takkan ambil cuti, biarlah bayi kat dalam ni difitnah sekalipun, dia pasti tahu yg uminya tabah dan kuat, dan umi akan lahirkan anak yg kuat dan cekal macam dia. Itu doa uminya setiap hari.

Saya bukanla hebat pun tapi senjata saya, bersabar je selagi mampu. Dugaan semasa mengandung, menebalkan lagi kesabaran dalam diri untuk menempuh hari2 yg semakin dekat. Memang rasa takut, tp usaha dan tawakkal, saya akan usaha jugak untuk bersalin biasa, SVD spotaneous vaginal delivery. Baru terbaca mengenai hypnobirth, cuba hipnosis diri untuk menahan kesakitan semasa bersalin. 

Anyway, seterlahirnya anak sulung kami, rasa sangat stress, dengan keletihan bersalin, baby pulak asyik menangis je, dah diberi susu badan, dah ditukar lampin, dah diurut perut dgn minyak angin, baby kembung agaknya? Cara berubat semua dicuba. Masa berpantang tak pernah sunyi dgn tangisan, sampaikan semua cara dah dibuat, risau jugak kalau baby menangis tanpa sebab takut kena sawan tangis, takut ada sakit2 lain yg kita tak tahu, baby mana boleh bercakap katakan sakitnya apa dan dimana. Tiap2 hari tuam perut anak, mandi anak dgn air jampi, urut dgn minyak urut yg org lain cadangkan kebagusannya, pakai barut anak. Mak anak pun kena jaga pemakanan kalau nak bagi susu badan sepenuhnya, akhirnya, hari2 berpantang makan lauk yg sama je, sampai rasa nak memberontak, berpantang pulak rumah mertua, aduhh kena banyakkan lagi bersabar, apa yg org hidangkan, makan sajalah. Hubby pun kesian, dia balik 3hari sekali dia akan belikan anything his wife wished for, but still on pantang boundary line, no off limit ya, abang sayang bini abang long-term taw, jadi pantang mesti kena jaga ya!! Haila,uminya pun tabik hormat menurut perintah.. ceii
emote-drool photo drool.gif


Sekarang, baby getting much2 better, Alhamdulillah berkat kesabaran dan handling baby with very much gentle and care. Maklumlah, saya ni kasar skit, suami pulak yg mngajar bagi jadi lembut. Muhammad Imran Arrazi, bila nak didukung tangan dan kaki menendang-nendang, bawak la jalan ke sana ke mari, bila kita letih dan duduk sekejap, tak maunya, meronta-ronta, bila kita bangun dan berjalan baru dia berenti tendang2, terfikir saya hidupnya dari dalam perut sampai terlahir di dunia ni xbanyak beza karenahnya. Masa dalam perut, saya berehat, dia menendang-nendang nak suruh kita bawak dia berjalan, macam itu jugakla dia ni sekarang.
newborn till berpantang 


2 bulan setengah 

Sunday, May 19, 2013

Apa yang boleh mengganggu perkembangan janin?


Kalo sekiranya anda dah kawen, masih belum ada anak, gunakan masa ini untuk menabung untuk bajet masa depan. Sebabnya, start je ketahuan kita hamil, macam2 benda rasa nak beli, tapi hati2 masa shopping, jangan terbeli barang yg tak digunakan sampai ke sudah..

Sebab itula masa pregnant, kita tak digalakkan excited terlebih, boleh jadi kita mungkin keguguran (bukan mintak) atau janin tak membesar dengan sempurna, atau mati dalam kandungan. Bila terjadi, barang2 bayi yg dibeli hanya jadi mainan mata yg memedihkan jiwa. Apapun boleh jadi, kuasa Tuhan ye, bukan kehendak manusia. Kita hanya mampu menjaga sebaik mungkin dan berdoa serta tawakkal.

Apa yang boleh mengganggu perkembangan janin?

Kesihatan Ibu
Demam campak semasa hamil boleh menganggu pembentukan janin. Semasa demam, antibodi badan berperang dengan bakteria yg menyerang kita, oleh itu, pembentukann janin juga terlibat sama dalam perang itu. Walaupun janin berjaya hidup tapi tumbesarannya mungkin tidak lengkap terutama pada bahagian organ penting dan boleh membawa kepada kecacatan seumur hidup. Atau perlahan-lahan ia berdegup-degup dan akhirnya meninggal. Sedihnnya... kena masuk wad dan cuci peranakan.

Jangkitan kuman
Kuman dari kucing, dari bulu kucing, air liur, cakaran atau najis, boleh masuk ke dalam tubuh manusia melalui makanan dan mengganggu tumbesaran janin. Ini disebut sebagai toxoplasmosis. Jika terjadi jangkitan pada 12 minggu awal kehamilan boleh membawa kepada kecacatan anggota badan, organ dan mata.

Genetik
Banyak penyakit yang boleh diwarisi menyebabkan kecacatan pada janin bayi, seperti, Thalassemia. Sumbing juga dikaitkan dengan faktor genetik. Perkahwinan sedarah juga boleh menyebabkan kelainan pada gen bayi yang bakal dilahirkan. Sebagai contoh pada zaman dahulu, keluarga kerajaan di Eropah banyak yang meninggal karena hemofilia atau darah susah membeku akibat "inbreeding" atau perkahwinan antara kerabat dekat.

Merkuri
Merkuri merupakan logam berat yang boleh menyebabkan kecacatan pada janin. Amalgam yang digunakan untuk menampal gigi mempunyai kandungan merkuri. Oleh itu, jangan amalkan mengunyah gula2 getah sekiranya gigi anda bertampal,kerana sisa sisa amalgam boleh masuk ke sistem penghadaman kita dan meresap ke dalam janin kita.

Ubat-Ubatan
Terutamanya anti-inflammatory seperti steroid dan antibiotik, dikatakan boleh memberi kesan buruk terhadap janin terutama jika diambil melebihi dos. Namun paracetamol selamat untuk dimakan rujuk http://drzubaidi.com/blog/?p=1308

Amalan pemakanan
Ais, air sejuk memang sedap tambah lagi air manis dan sejuk, tp masa mengandung jangan amalkan, kalo boleh jangan ambil pun, minum je air suam, atau air masak biasa. Air sejuk ni selalunya akan beri kesan pada  janin dalam kandungan. Kejadiannya bole jadi ralat pada sistem pernafasan anak, otak atau jantung, yang membawa kepada bayi asma, atau masalah kesihatan yg lain.

Di negara-negara yang miskin, malnutrisi dapat dilihat dgn jelas menganggu kehamilan dan melahirkan bayi yg  cacat. Kekurangan vitamin A, B, K, kalsium, sodium, magnesium, folik asid, thiamine, dan riboflavin terbukti menyebabkan kecacatan seperti menyebabkan bayi cacat jantung, tulang kaki lembut, bibir sumbing, hidrocephalus, kerdil, buta, dan terencat akal.

Jadi pada wanita2 yg nak mengandung ataupun dah mengandung, jagalah kesihatan, makan makanan yang baik2 je. 

Antara supplemen yg sunat (patut ada,tak ada pun xpe, makan makanan berkhasiat banyak2) diambil selain folic acid dan multivitamin ialah, kalsium, minyak ikan omega 6, vitamin C, minyak kelapa dara (atau virgin coconut Oil untuk melincirkan proses bersalin). Pakej multivitamin terglamer sekarang Shaklee la, macam2 set vitamin dia cover dari set kesuburan, set mengandung, set berpantang dan set maintain ayu.. ehehe. Kat farmasi pon macam2 jenama ada, buatla pilihan sendiri ye.

Minyak kelapa dara yg updated sekarang ialah Treenea Virgin Coconut Oil Antioxidant (VCOA). eceh, padahal aku baru nak guna. Ala, beli je jenama apapun kat kedai2 jamu berlambak, tp disebabkan feature antioxidant tu yg aku tertarik dgn jenama ni dan nak jadi ejen pun.

Kalau tak mampu nak beli supplemen ni semua, boleh je ambil madu, minum dgn air suam pagi2 sebelum makan apa2, ataupun amalkan makan kurma 3 biji waktu pagi. Makanan sunnah ni, amalkanlah waktu mengandung sampai lepas pantang In Shaa Allah takda masalah sembelit.

Tuesday, May 07, 2013

Blogging semula as a Mama - Pre-Hamil

Dengan Nama Allah dimulakan...
setelah bertahun kekeringan idea untuk mengarang blog, baru2 ni rasa nak mula blogging semula.
bukan apa, niat untuk menyampaikan ilmu dan panduan dalam kehidupan.

Pre-Hamil : Bunting Pelanduk
Alhamdulillah, aku dapat keja selepas 100days of fulltime housewife . 4 bulan selepas tu baru disahkan ada nyawa berdenyut dalam jasad ini. Tapi, bunting pelanduk tahu, bunting pelanduk pon kuarnya human baby gak bukan baby pelanduk. Masa tu aku ingat aku datang bulan, tp main2 ya bulan ni. kejap ada kejap tada, hari ni ada, esok seharian tada, malam besoknya ada pulak, spotting je setompok. Sehari setompok2 gitu sampai cukupla seminggu, tp time xda spotting tu aku bersuci dan solat seperti biasa. Tapi tgu jugala 24jam, kalo xda baru aku mandi dan solat, common rules la.
Bila check sendiri UPT (urine pregnancy test), positif, wwaaahh seronoknya, tp kawan2 pesan jangan excited sangat nak pi check kat dokter, 2 minggu lepas tu baru pi scan, sebab kadang2 awal2 kehamilan ultrasound xdpt kesan n dokter kang mara kita balik pasal overexcited..huh

Petua Mudah Hamil
Selama berbulan2 sebelum tu, macam2 cuba, yg istiqamah dari mula ialah amalkan baca Surah Maryam ayat 4-6, padanla dgn maksud ayat tu.
QS. Maryam (19) : 4
Ia berkata: "Ya Tuhanku, sesungguhnya tulangku telah lemah dan kepalaku telah dipenuhi uban, dan aku belum pernah kecewa dalam berdoa kepada Engkau, ya Tuhanku.

QS. Maryam (19) : 5
Dan sesungguhnya aku khawatir terhadap mawali-ku sepeninggalku, sedang isteriku adalah seorang yang mandul, maka anugerahilah aku dari sisi Engkau seorang anak laki-laki.".

QS. Maryam (19) : 6
"Yang akan mewarisi aku dan mewarisi sebagian keluarga Yaqub, dan jadikanlah dia, ya Tuhanku, seorang yang diridhai.".

Petua asalnya, amalkan masa minum susu kambing + kurma yg diblend setiap pagi as breakfast pun bole. Segenggam kurma dari suami + segenggam kurma dari isteri, dibuang biji dan campur masuk dalam mesin kisar dgn secawan air, kemudian tiap2 pagi susu kambing cap hi-goat sepeket tu bancuh dengan lebih kurang 2sudu besar air kurma tu. Sedap, rasanya lemak2 manis. Suami isteri kena minum taw, jangan sebelah pihak je minum. Sebelum minum baca bismillah dan ayat 4-6 Surah Maryam tu ye, dan tawakkallah...

Tapi resipi susu kambing+blended kurma ni tak menjadi dengan aku, tp aku tak stop pun, aku makan je sampai habis. Lepas tu aku amalkan setiap pagi minum susu lembu segar plak dgn doa yg sama. Tada campur kurma, plain fresh milk. Alhamdulillah, dengan izin Allah, aku mengandung..

Di sebalik perut ibu mengandung
bila nampak perut ibu yg semakin menonjol, ramai orang akan telaah kandungan tu.

Jantina bayi
Anak lelaki : ni selalunya macam tak sabar2 nk tengok dunia,
  • pandangan bentuk badan ibu mengandung anak lelaki dari belakang nampak straight je, kadang2 nampak macam tak mengandung
  • linea alba yg menghitam tu tergaris lurus dari abdomen hingga ke pusat.
  •  photo pregnancy.jpg
  • masuk minggu ke 30 kandungan nampak lagi terbonjol macam tak sabar je nak kuar ini padangan kot tepi la ye

Org kata anak lelaki selalunya beranak awal dari tarikh jangkaan

Anak perempuan : biasanya sayang-mama attitudenya tgk eh
  • walopun dari belakang mamanya nmpak cam gemok, berisi, menjelang minggu kebonjolan iaitu minggu ke-20 ke atas, kandungannya nmpak bulat, dari tepi seolah olah dia peluk tulang belakang mamanya..(analogi je la, bukan betul2)
  • linea albanye plak dari abdomen straight sket pastu crooked sampai ke pusat mama
 photo pregnancy-say-goodbye-to-stretch-marks.jpg

Berbeza plak dgn anak pompuan, macam tanak kluar plak dibueknya.. bersalin kadang terlajak dari tarikh jangkaan

Di sebalik muka ibu mengandung
  • muka mamanya berseri-seri katanya anak lelaki, sebab anak lelaki tak curi kecantikan mamanya
  • muka mamanya kurang berseri katanya anak perempuan, sebab anak permpuan curi kecantikan mamanya

Tapi, semua ni berbeza dgn variasi keturunan masing2, hormon masing2, based on mostly people sembang la..