I made this widget at MyFlashFetish.com.

Friday, January 28, 2011

Breast lumps dan Psikologi Harian

waah, booleh la sape2 buat tajuk research ;
Breast Lumps and women psychology

Tahukah anda bahawa penyakit yang Tuhan turunkan kpd kita adalah pembersih dosa bagi kita, maka janganlah kita bayangi hidup kita dengan tekanan, kekecewaan, sensitif sikit2 nak terasa, sikit2 nak bad mood, sikit2 nak marah, buat muka, mengumpat..Positifkan diri kita. Actually bukanlah mengumpat apa, itu nak luahkan perasaan la tu, tp jgn smpai termasuk garis dosa.

Tuhan bagi kita sakit nak suruh kita muhasabah balik diri kita, perbaiki amalan iman dan takwa, Tuhan bagi kita senang mahu uji kesyukuran kita..tak gitu..

OK, balik kpd breast lump..

Jika anda mempunyai breast lump di bahagian kanan, maka renung renungkanlah rutin hidup anda dengan keluarga anda. 

  • Adakah anda stress dengan karenah ibu, ayah atau adik beradik anda?
  • Adakah anda tension dengan adik anda yang buat2 tak paham dengan habit anda? 
  • Atau adakah anda terlalu memendam rasa dengan mereka yang anda tak ceritakan pada sesiapa...


Sebagai contoh: Seorang ibu hanya mempunyai seorang anak perempuan, manakala yang lain2nya semua lelaki. biasalah anak lelaki bila dah kahwin, bini dia je nombor satu, tapi dia nafikan yang kononnya dia juga jaga ibunya, tp ambil peduli setakat permukaan saja. Si ibu memendam rasa, tambah pulak anak perempuan kesayangan dah nak kahwin, siapalah yang akan temani dia nanti, nak diluahkan, takut anak terasa, takut anak terkongkong, akhirnya simpan je la, telan la telan, akhirnya....huhu..sedihla tak sanggup nk teruskan

Jangan begitu, masalah kesihatan wanita sangat berkait rapat dengan apa yang dilaluinya dalam hidup seharian,juga sangat mempengaruhi kitaran hormonnya. jadi jangan biarkan stress yang anda lalui itu terpendam. Luahkan,lepaskan ia, kerana apabila ia terpendam terlalu lama ia akan menjadi barah akibat perubahan hormon semasa stress..

Bagaimana pula dengan breast lump di bahagian kiri?
Jika breast lump di bahagian kanan dikaitkan dengan ahli keluarga, kiri pula dikaitkan dengan perhubungan sosial di luar lingkungan itu, misalnya kawan2, rakan sekerja, rakan serumahlecturerbos, customer, matron, sister, h.o, m.o, d.o,  gapo2 la yang seumpamanya, tapi hanya mereka yg kenal rapat dengan pesakit. 

Contohnya, Emi (bukan nama samaran) tension dengan rakan sebilik, dia memendam rasa atas sikap dingin yg ditunjukkan oleh sahabatnya yg dulu sangat akrab dengannya. Perubahan emosi yang disembunyikan seperti selalu menangis dalam gelap dalam diam, selalu bersendirian dan berpura-pura gembira boleh menjadi punca psikologi kepada adanya breast lump.
kalo aku, hmm sapala lagi musuh ketat ku......paham2 je la..(ade musuh longgar tak)

Semuanya adalah sumber relatif yg belum diuji secara klinikal, sesapa berminat, moh.. , moh kite wat research

Wednesday, January 05, 2011

New Resolution

Bila tengok biografi orang2 yang popular ni, barula terasa yang diri aku ni 10% pencapaian dalam hidup pun tak sampai lagi.. semuanya tergendala pasal duit.
Mentality orang yang berfikir, tanpa duit apapun takkan jadi, tapi tak berusaha cari duit bayk2 untuk capai cita2. 

Sedangkan “nak kumpul duit banyak2” tu memakan masa bertahun-tahun sampai akhirnya cita2 dan impian tu terlupa, terkubur begitu saja.. (aku tak berapa nak percaya cari duit cara singkat ni)
Alih2 bila duit dah cukup, kita terikat dengan komitmen lain, yang akhirnya menyimpang dari cita2 yang telah lama kita simpan untuk direalitikan.

Okey, cube buang konkongan duit tu..dan fikirkan, apa yang akan aku capai semasa umurku 25tahun

Hemm..
aku minat sangat dengan perkembangan orang2 cina serta pecahan dari mereka iaitu jepun dan korea. Orang selalu memberikan pandangan positif mengenai china, korea dan jepun. Teringin jugak nak melancong ke korea and jepun, but for what benefit..

at least tengokla jang geun suk tu,,, minat dalam bidang lakonan, belajar sampai new Zealand dan kembangkan bakatnya semula di korea dengan pelbagai bahasa yg dia belajar, dia tahu jepun, English, korea of course, but me, arab pon tak mampu..aduhaii..

Husna where’s your paradigm, dah sesuku abad dah belom dapat capai apape lagi..huh

Aku ingat nk stadi language. aku suka translate bahasa, tapi with the qualification I am now, how to get me into it? Dunno

Setakat ni, semua benda buat as suka2 je, bila la nk serius sikit…

By the way, pernah tengok citer, "Baby n Me"?


em, "He's Beautiful?" kat 8TV every 8.30, mon to friday..


haaa!! "Mary stayed Out All Night"?? sekarang tengah tayang kat KBS

hemm...cari persamaan gambar2 di atas..ehe


ini Jang Geun Suk mase kecik2 dulu..who knows that now he can transform into that and that in his own gorgeous way..