Langkau ke kandungan utama

Breast lumps dan Psikologi Harian

waah, booleh la sape2 buat tajuk research ;
Breast Lumps and women psychology

Tahukah anda bahawa penyakit yang Tuhan turunkan kpd kita adalah pembersih dosa bagi kita, maka janganlah kita bayangi hidup kita dengan tekanan, kekecewaan, sensitif sikit2 nak terasa, sikit2 nak bad mood, sikit2 nak marah, buat muka, mengumpat..Positifkan diri kita. Actually bukanlah mengumpat apa, itu nak luahkan perasaan la tu, tp jgn smpai termasuk garis dosa.

Tuhan bagi kita sakit nak suruh kita muhasabah balik diri kita, perbaiki amalan iman dan takwa, Tuhan bagi kita senang mahu uji kesyukuran kita..tak gitu..

OK, balik kpd breast lump..

Jika anda mempunyai breast lump di bahagian kanan, maka renung renungkanlah rutin hidup anda dengan keluarga anda. 

  • Adakah anda stress dengan karenah ibu, ayah atau adik beradik anda?
  • Adakah anda tension dengan adik anda yang buat2 tak paham dengan habit anda? 
  • Atau adakah anda terlalu memendam rasa dengan mereka yang anda tak ceritakan pada sesiapa...


Sebagai contoh: Seorang ibu hanya mempunyai seorang anak perempuan, manakala yang lain2nya semua lelaki. biasalah anak lelaki bila dah kahwin, bini dia je nombor satu, tapi dia nafikan yang kononnya dia juga jaga ibunya, tp ambil peduli setakat permukaan saja. Si ibu memendam rasa, tambah pulak anak perempuan kesayangan dah nak kahwin, siapalah yang akan temani dia nanti, nak diluahkan, takut anak terasa, takut anak terkongkong, akhirnya simpan je la, telan la telan, akhirnya....huhu..sedihla tak sanggup nk teruskan

Jangan begitu, masalah kesihatan wanita sangat berkait rapat dengan apa yang dilaluinya dalam hidup seharian,juga sangat mempengaruhi kitaran hormonnya. jadi jangan biarkan stress yang anda lalui itu terpendam. Luahkan,lepaskan ia, kerana apabila ia terpendam terlalu lama ia akan menjadi barah akibat perubahan hormon semasa stress..

Bagaimana pula dengan breast lump di bahagian kiri?
Jika breast lump di bahagian kanan dikaitkan dengan ahli keluarga, kiri pula dikaitkan dengan perhubungan sosial di luar lingkungan itu, misalnya kawan2, rakan sekerja, rakan serumahlecturerbos, customer, matron, sister, h.o, m.o, d.o,  gapo2 la yang seumpamanya, tapi hanya mereka yg kenal rapat dengan pesakit. 

Contohnya, Emi (bukan nama samaran) tension dengan rakan sebilik, dia memendam rasa atas sikap dingin yg ditunjukkan oleh sahabatnya yg dulu sangat akrab dengannya. Perubahan emosi yang disembunyikan seperti selalu menangis dalam gelap dalam diam, selalu bersendirian dan berpura-pura gembira boleh menjadi punca psikologi kepada adanya breast lump.
kalo aku, hmm sapala lagi musuh ketat ku......paham2 je la..(ade musuh longgar tak)

Semuanya adalah sumber relatif yg belum diuji secara klinikal, sesapa berminat, moh.. , moh kite wat research

Ulasan

  1. huhhuuhuh...menarik...isk2 d pikir2 kan blk cam der kaitan je hhohoho

    BalasPadam
  2. jangan begitu...hooho poyo la ayat tu...

    BalasPadam

Catat Ulasan

pendapat tuan hamba..

Catatan popular daripada blog ini

Persediaan asas berpantang, tak perlu set bersalin

Perlukah set bersalin? Kalau tanya maksu i, konferm jawapannya "TAK PAYAH"

Bila saya survey tengok semua set-set berpantang, boleh cari familiarity dalam setiap set, semua hampir sama, cuma ikut pada kesesuaian badan kita boleh terima ke tidak.

Asasnya, semua set bersalin ada bahan untuk mandi, urut, makan dan pakai. Memangla semua benda ni patut ada semasa berpantang, tp kalau tak ada pun in shaa Allah boleh cari sebab tak mahal pun kalau kita guna je apa yg dah sedia ada di rumah.

mandian herbaminyak urutkapsul makan/jamubengkungkrim barut/ pes berbarut

Kalau berpantang di kampung, semua benda dalam set ni dah semestinya ada, tambah pulak yg menjaga kita masa berpantang itu ibu kita. Dah tentu dia praktik balik masa dia berpantang dulu, jadi no worries.

Bertungku adalah wajib, mesti dan tak boleh tinggal masa berpantangan yer!! Bertungku mesti dilakukan setiap pagi, petang dan malam sekurang-kurangnya 2 kali setiap sesi. Tada tungku? Em, ambik batu sungai sebesar bata, berb…

Apa yang boleh mengganggu perkembangan janin?

Kalo sekiranya anda dah kawen, masih belum ada anak, gunakan masa ini untuk menabung untuk bajet masa depan. Sebabnya, start je ketahuan kita hamil, macam2 benda rasa nak beli, tapi hati2 masa shopping, jangan terbeli barang yg tak digunakan sampai ke sudah..

Sebab itula masa pregnant, kita tak digalakkan excited terlebih, boleh jadi kita mungkin keguguran (bukan mintak) atau janin tak membesar dengan sempurna, atau mati dalam kandungan. Bila terjadi, barang2 bayi yg dibeli hanya jadi mainan mata yg memedihkan jiwa. Apapun boleh jadi, kuasa Tuhan ye, bukan kehendak manusia. Kita hanya mampu menjaga sebaik mungkin dan berdoa serta tawakkal.
Apa yang boleh mengganggu perkembangan janin? Kesihatan Ibu Demam campak semasa hamil boleh menganggu pembentukan janin. Semasa demam, antibodi badan berperang dengan bakteria yg menyerang kita, oleh itu, pembentukann janin juga terlibat sama dalam perang itu. Walaupun janin berjaya hidup tapi tumbesarannya mungkin tidak lengkap terutama pada bahagi…

Janin dan bayi menendang-nendang!!

I would think and imagine that's life after getting a baby might be very cheerful.
Setiap hari mula sebelum mengandung lagi, saya rasa, alangkah baiknya kalau ada baby, kan best main2 dgn dia, sembang2 dgn baby, semuanya bayangan indah2 dan bahagia belaka. Kalau, dia menangis, saya akan pujuk2 dia, bagi dia makan, dodoikan tidur, bagi mandi, tukar lampin, flirting2 loving2 jadinya, bahagianya!!
Masa mengandung  janin mula menendang pada usia 16minggu atau 4bulan, bila ia menendang-nendang, saya rasa dia happy-go-lucky sampai terlompat lompat. Kadang2, bila kita makan nasik masa tu jugakla dia berebut2 dalam perut mintak disuap dulu. Sian dia agaknya dah lama dia tunggu uminya makan, dia lagi cepat lapar dari uminya. Masa kerja, bila uminya berjalan, berlari-lari anak ke sana ke mari, dia sedap je rasa dibuai, akhirnya dia lena, Lagi baikla di tidur dari mengganggu uminya kerja, sampai akhirnya, umi berhenti rehat, dirasakan buaiannya terhenti dan dia terjaga dan lapar lagi. Umi pun…