I made this widget at MyFlashFetish.com.

Friday, January 28, 2011

Breast lumps dan Psikologi Harian

waah, booleh la sape2 buat tajuk research ;
Breast Lumps and women psychology

Tahukah anda bahawa penyakit yang Tuhan turunkan kpd kita adalah pembersih dosa bagi kita, maka janganlah kita bayangi hidup kita dengan tekanan, kekecewaan, sensitif sikit2 nak terasa, sikit2 nak bad mood, sikit2 nak marah, buat muka, mengumpat..Positifkan diri kita. Actually bukanlah mengumpat apa, itu nak luahkan perasaan la tu, tp jgn smpai termasuk garis dosa.

Tuhan bagi kita sakit nak suruh kita muhasabah balik diri kita, perbaiki amalan iman dan takwa, Tuhan bagi kita senang mahu uji kesyukuran kita..tak gitu..

OK, balik kpd breast lump..

Jika anda mempunyai breast lump di bahagian kanan, maka renung renungkanlah rutin hidup anda dengan keluarga anda. 

  • Adakah anda stress dengan karenah ibu, ayah atau adik beradik anda?
  • Adakah anda tension dengan adik anda yang buat2 tak paham dengan habit anda? 
  • Atau adakah anda terlalu memendam rasa dengan mereka yang anda tak ceritakan pada sesiapa...


Sebagai contoh: Seorang ibu hanya mempunyai seorang anak perempuan, manakala yang lain2nya semua lelaki. biasalah anak lelaki bila dah kahwin, bini dia je nombor satu, tapi dia nafikan yang kononnya dia juga jaga ibunya, tp ambil peduli setakat permukaan saja. Si ibu memendam rasa, tambah pulak anak perempuan kesayangan dah nak kahwin, siapalah yang akan temani dia nanti, nak diluahkan, takut anak terasa, takut anak terkongkong, akhirnya simpan je la, telan la telan, akhirnya....huhu..sedihla tak sanggup nk teruskan

Jangan begitu, masalah kesihatan wanita sangat berkait rapat dengan apa yang dilaluinya dalam hidup seharian,juga sangat mempengaruhi kitaran hormonnya. jadi jangan biarkan stress yang anda lalui itu terpendam. Luahkan,lepaskan ia, kerana apabila ia terpendam terlalu lama ia akan menjadi barah akibat perubahan hormon semasa stress..

Bagaimana pula dengan breast lump di bahagian kiri?
Jika breast lump di bahagian kanan dikaitkan dengan ahli keluarga, kiri pula dikaitkan dengan perhubungan sosial di luar lingkungan itu, misalnya kawan2, rakan sekerja, rakan serumahlecturerbos, customer, matron, sister, h.o, m.o, d.o,  gapo2 la yang seumpamanya, tapi hanya mereka yg kenal rapat dengan pesakit. 

Contohnya, Emi (bukan nama samaran) tension dengan rakan sebilik, dia memendam rasa atas sikap dingin yg ditunjukkan oleh sahabatnya yg dulu sangat akrab dengannya. Perubahan emosi yang disembunyikan seperti selalu menangis dalam gelap dalam diam, selalu bersendirian dan berpura-pura gembira boleh menjadi punca psikologi kepada adanya breast lump.
kalo aku, hmm sapala lagi musuh ketat ku......paham2 je la..(ade musuh longgar tak)

Semuanya adalah sumber relatif yg belum diuji secara klinikal, sesapa berminat, moh.. , moh kite wat research

2 comments:

  1. huhhuuhuh...menarik...isk2 d pikir2 kan blk cam der kaitan je hhohoho

    ReplyDelete
  2. jangan begitu...hooho poyo la ayat tu...

    ReplyDelete

pendapat tuan hamba..