Langkau ke kandungan utama

Awak kawen le sorang-sorang...

WuOO!! Apabila dia penat memikirkan itu dan ini, dia bengung sendirian. Kebelakangan ini dirasakan betul aura gilanya semakin menjadi-jadi. Selalunya, selepas solat jika tiada apa-apa yang menggesa, dia akan mengaji 2-3 helai, tapi kali ini selepas mengaji, setelah disimpannya Al-Quran itu, dia termenung, kemudian monolog, ambil kertas, tulis, monolog lagi.  stelah bosan bercakap sendiri, baru ditelefon aweknya itu...paling tekujut... dia marah.. AWAK KAWEN LE SORANG SORANG....haa ammmek ko!!!

NNgaaaa!!! apsal ne? boleh ke kawen sorang2? kalo korang pandai mesti korang dapat agak..ini cam nk mintak putus...tak rase ke?

ok, patah balik, ape yg aweknye cakap smpai beliau begitu bengang.
ketika dalam talian, banyak betul soalan dia tanya, awek dia jawab "ikutlaaa"... soalan ke7 pun jawapannya ikutlaa.. kalo bagi kertas OMR, kertas jawapan pompuan ni sebaris sedderet yg sama je  "ikutlaa"
pemeriksa kertas jawapan ni pun bengangla....

Awak kawen le sorang sorang!!! haa... senyap tunang beliau.
Astaghfirullahal 'azim, bole ke kawen sorang2 bang? sorila bang, tapi kalo abang rasa pilihan abang tu molek do'oh, kite OK aje...

daripada aku tanya kau bek aku tanya mak kau, lagi responsif..tapi hatinya memujuk, agaknya ini kot dugaan bertunang..lagi bape pulluh ari je lagi, Ya Allah, sesungguhnya aku manusia yg tidak layak bersifat amarah.. Asstaghfirullah... keluhan nafas memadam api marah..

OK la sayang, nanti kita jumpa abang bgtaw ape sebenarnya yg abang maksudkan.. dan tolongla bagi pendapat yang membantu abang ye sayang...

Dah namanya berdua, keputusan untuk menjayakan majlis kita dua takkan satu pihak je nak buat keputusan kan?!!

Ulasan

Catat Ulasan

pendapat tuan hamba..

Catatan popular daripada blog ini

Persediaan asas berpantang, tak perlu set bersalin

Perlukah set bersalin? Kalau tanya maksu i, konferm jawapannya "TAK PAYAH"

Bila saya survey tengok semua set-set berpantang, boleh cari familiarity dalam setiap set, semua hampir sama, cuma ikut pada kesesuaian badan kita boleh terima ke tidak.

Asasnya, semua set bersalin ada bahan untuk mandi, urut, makan dan pakai. Memangla semua benda ni patut ada semasa berpantang, tp kalau tak ada pun in shaa Allah boleh cari sebab tak mahal pun kalau kita guna je apa yg dah sedia ada di rumah.

mandian herbaminyak urutkapsul makan/jamubengkungkrim barut/ pes berbarut

Kalau berpantang di kampung, semua benda dalam set ni dah semestinya ada, tambah pulak yg menjaga kita masa berpantang itu ibu kita. Dah tentu dia praktik balik masa dia berpantang dulu, jadi no worries.

Bertungku adalah wajib, mesti dan tak boleh tinggal masa berpantangan yer!! Bertungku mesti dilakukan setiap pagi, petang dan malam sekurang-kurangnya 2 kali setiap sesi. Tada tungku? Em, ambik batu sungai sebesar bata, berb…

Apa yang boleh mengganggu perkembangan janin?

Kalo sekiranya anda dah kawen, masih belum ada anak, gunakan masa ini untuk menabung untuk bajet masa depan. Sebabnya, start je ketahuan kita hamil, macam2 benda rasa nak beli, tapi hati2 masa shopping, jangan terbeli barang yg tak digunakan sampai ke sudah..

Sebab itula masa pregnant, kita tak digalakkan excited terlebih, boleh jadi kita mungkin keguguran (bukan mintak) atau janin tak membesar dengan sempurna, atau mati dalam kandungan. Bila terjadi, barang2 bayi yg dibeli hanya jadi mainan mata yg memedihkan jiwa. Apapun boleh jadi, kuasa Tuhan ye, bukan kehendak manusia. Kita hanya mampu menjaga sebaik mungkin dan berdoa serta tawakkal.
Apa yang boleh mengganggu perkembangan janin? Kesihatan Ibu Demam campak semasa hamil boleh menganggu pembentukan janin. Semasa demam, antibodi badan berperang dengan bakteria yg menyerang kita, oleh itu, pembentukann janin juga terlibat sama dalam perang itu. Walaupun janin berjaya hidup tapi tumbesarannya mungkin tidak lengkap terutama pada bahagi…

Janin dan bayi menendang-nendang!!

I would think and imagine that's life after getting a baby might be very cheerful.
Setiap hari mula sebelum mengandung lagi, saya rasa, alangkah baiknya kalau ada baby, kan best main2 dgn dia, sembang2 dgn baby, semuanya bayangan indah2 dan bahagia belaka. Kalau, dia menangis, saya akan pujuk2 dia, bagi dia makan, dodoikan tidur, bagi mandi, tukar lampin, flirting2 loving2 jadinya, bahagianya!!
Masa mengandung  janin mula menendang pada usia 16minggu atau 4bulan, bila ia menendang-nendang, saya rasa dia happy-go-lucky sampai terlompat lompat. Kadang2, bila kita makan nasik masa tu jugakla dia berebut2 dalam perut mintak disuap dulu. Sian dia agaknya dah lama dia tunggu uminya makan, dia lagi cepat lapar dari uminya. Masa kerja, bila uminya berjalan, berlari-lari anak ke sana ke mari, dia sedap je rasa dibuai, akhirnya dia lena, Lagi baikla di tidur dari mengganggu uminya kerja, sampai akhirnya, umi berhenti rehat, dirasakan buaiannya terhenti dan dia terjaga dan lapar lagi. Umi pun…