I made this widget at MyFlashFetish.com.

Sunday, June 02, 2013

Persediaan asas berpantang, tak perlu set bersalin

Perlukah set bersalin? Kalau tanya maksu i, konferm jawapannya "TAK PAYAH"

Bila saya survey tengok semua set-set berpantang, boleh cari familiarity dalam setiap set, semua hampir sama, cuma ikut pada kesesuaian badan kita boleh terima ke tidak.

Asasnya, semua set bersalin ada bahan untuk mandi, urut, makan dan pakai. Memangla semua benda ni patut ada semasa berpantang, tp kalau tak ada pun in shaa Allah boleh cari sebab tak mahal pun kalau kita guna je apa yg dah sedia ada di rumah.

  • mandian herba
  • minyak urut
  • kapsul makan/jamu
  • bengkung
  • krim barut/ pes berbarut


Kalau berpantang di kampung, semua benda dalam set ni dah semestinya ada, tambah pulak yg menjaga kita masa berpantang itu ibu kita. Dah tentu dia praktik balik masa dia berpantang dulu, jadi no worries.

Bertungku adalah wajib, mesti dan tak boleh tinggal masa berpantangan yer!! Bertungku mesti dilakukan setiap pagi, petang dan malam sekurang-kurangnya 2 kali setiap sesi. Tada tungku? Em, ambik batu sungai sebesar bata, berbentuk bulat dan leper, boleh diangkat (maksudnya, janganla batu sungai yg besar dan berat tu, jenuhle nk menungku). Panaskan batu dan lapikkan dengan daun mengkudu kemudian balutkan dengan kain tebal dan ikat dengan tali. Bersedialah untuk bertungku. Haaa, cara bertungku, tungku di tepi-tepi perut, bukan di tengah sebab rahim tengah membengkak takut bentan plak, turun darah macam air paip.

Untuk mandian herba, kalau ada daun inai, ke daun jambu batu, rebuskan dua jenis daun ini dalam periuk besar dan masukkan segenggam garam. Cedok la agak2 setengah dari air rebusan atau agak cukup untuk dibuat mandi. Campurla dengan air biasa bagi suam2 sikit, bukanla mandi semata-mata dia je air rebusan tu ye. Air rebusan tu pun bole guna untuk cuci luka bersalin atau sitz bath, berendam dalam air rebusan tu, pastikan bahagian perineum terendam selama 10 minit ye. Kalau keliling rumah, ada daun pandan, serai, daun kunyit, daun limau purut masukkan aje untuk mewangi dan menyegarkan badan. Tapi, harus diingat, jangan main air lama2, mandi semasa berpantang pun sekali je sehari ye. Untuk elak badan sejuk. Cara nak mandi boleh rujuk sini http://mutiarasayangibu.blogspot.com/p/mandi-daun-daun-herba.html
Tapi lepas hari ke 12 saya mandi air suam biasa je, tak de rebus2 apepun dah.

Kalau di rumah dah ada minyak panas untuk urut, itu dah cukup. Lepas mandi urut perut, pinggang, kaki dan tapak kaki dengan minyak urut, lepas tu pakai stokin tebal ye.Terpulanglah nak urut sendiri pon bole, nak mintak orang urutkan pun bole, tengokla sapa yg rajin nk menjaganya.

Berbengkung pulak, semestinya selepas mandi dan sesudah sapu minyak urut tu. Resipi mak i, guna kapur + perahan limau nipis je. Kapur bole beli kat kedai india. Sapu di perut yg dah menggeleber tu, dan bengkungkan diri anda. Bengkung saya milik makcik saya yg dah mengakhiri zaman beranaknya, elok je lagi, jadi tak perlu membaziruun. Kalo boleh pakai sokmo, jangan skip.

Jamu untuk berpantang? ikut suka suka hati, kalo nak makan beli je yg loose macam Nona Roguy Phytonatal ke, jamu mak dara ke, jamu sendayu tinggi, leesa formula pilih la. Tp kalau tak mo jamu, multivitamin pun sudah memadai. Multivitamin yang popular sekali, haruslaa Shaklee, i amik Vitalea je, itu pun cukupla, terpulangla kalau nak cuba set berpantang Shaklee, tada masalah, jangan bebankan diri dan enjoy your confinement period. Tapi, multivitamin dan minyak kelapa dara (VCO) mesti ada, bukan nak promote, tp paling kurang kene ada 2 benda ni, In Shaa Allah, tubuh badan kembali sihat dan cantik.

Tp VCO, memang i nak promote. Latest virgin coconut oil di pasaran TREENEA VCO Antioxidant. Saya amik vco dari sebelum mengandung sampai sekarang. Alhamdulillah masa bersalin mudah, tak la didera sakit bersalin sampai sehari suntuk. Sesuai dimakan dan disapu di perut untuk kurangkan striae semasa mengandung dan melembutkan pintu rahim untuk memudahkan proses bersalin. Selepas bersalin, boleh di ambil 2biji kapsul setiap hari dan sapu di muka untuk hilangkan pigmen masa bersalin, sapu di rambut untuk elakkan rambut gugur sebelum tidur. Berbau minyak kelapa? Jgn risau, baunya tak kuat pun, dan tak berminyak sangat sebab minyak kelapa dara ini sangat cepat menyerap. Minyak yang sihat adalah minyak yang kelihatan crystal clear dan tekstur minyak ni ringan je. Nak order kat saya pon bole, nak beli jenama lain pun bole, kat kedai jamu sekarang berlambakan.

 photo 03c7c270-7400-4e55-8b57-512215bc2150.jpg

Makanan yg kene pantang tu pun ikutla ye, jangan bedal sesuka hati, kita ni permata hati suami dan anak. Kesihatan kita penting untuk orang2 yg kita sayang ni ye..

Saturday, June 01, 2013

Janin dan bayi menendang-nendang!!

I would think and imagine that's life after getting a baby might be very cheerful.
Setiap hari mula sebelum mengandung lagi, saya rasa, alangkah baiknya kalau ada baby, kan best main2 dgn dia, sembang2 dgn baby, semuanya bayangan indah2 dan bahagia belaka. Kalau, dia menangis, saya akan pujuk2 dia, bagi dia makan, dodoikan tidur, bagi mandi, tukar lampin, flirting2 loving2 jadinya, bahagianya!!

Masa mengandung  janin mula menendang pada usia 16minggu atau 4bulan, bila ia menendang-nendang, saya rasa dia happy-go-lucky sampai terlompat lompat. Kadang2, bila kita makan nasik masa tu jugakla dia berebut2 dalam perut mintak disuap dulu. Sian dia agaknya dah lama dia tunggu uminya makan, dia lagi cepat lapar dari uminya. Masa kerja, bila uminya berjalan, berlari-lari anak ke sana ke mari, dia sedap je rasa dibuai, akhirnya dia lena, Lagi baikla di tidur dari mengganggu uminya kerja, sampai akhirnya, umi berhenti rehat, dirasakan buaiannya terhenti dan dia terjaga dan lapar lagi. Umi pun, benti kerja je makan, rehat je makan, demi menjaga diri dan nyawa yg dikandung. Akhirnya, umi pun semakin bulat, diikuti perut yang semakin membulat dan berat. 

Tapi, umi kerja misi, mana ada masa nak berehat lama-lama memanjakan diri, tiap-tiap hari kena kerah diri, kalo mengulat sekejap pun orang nak mengungkit, kesian baby dalam perut, jadi alasan bila kerja tak jalan sebab uminya letih. Orang tak mengandung mana tahu, mentang2 sekarang diorang dah lepas fasa mengandung, diorang mengata ke kita pulak sedang mereka dulu pun sama, siap ambil cuti lama lagi, sedangkan kita ni nak ambik cuti pun fikirla kesusahan rakan sekerja yang tak cukup kakitangan. Pada saya, selagi termampu, saya takkan ambil cuti, biarlah bayi kat dalam ni difitnah sekalipun, dia pasti tahu yg uminya tabah dan kuat, dan umi akan lahirkan anak yg kuat dan cekal macam dia. Itu doa uminya setiap hari.

Saya bukanla hebat pun tapi senjata saya, bersabar je selagi mampu. Dugaan semasa mengandung, menebalkan lagi kesabaran dalam diri untuk menempuh hari2 yg semakin dekat. Memang rasa takut, tp usaha dan tawakkal, saya akan usaha jugak untuk bersalin biasa, SVD spotaneous vaginal delivery. Baru terbaca mengenai hypnobirth, cuba hipnosis diri untuk menahan kesakitan semasa bersalin. 

Anyway, seterlahirnya anak sulung kami, rasa sangat stress, dengan keletihan bersalin, baby pulak asyik menangis je, dah diberi susu badan, dah ditukar lampin, dah diurut perut dgn minyak angin, baby kembung agaknya? Cara berubat semua dicuba. Masa berpantang tak pernah sunyi dgn tangisan, sampaikan semua cara dah dibuat, risau jugak kalau baby menangis tanpa sebab takut kena sawan tangis, takut ada sakit2 lain yg kita tak tahu, baby mana boleh bercakap katakan sakitnya apa dan dimana. Tiap2 hari tuam perut anak, mandi anak dgn air jampi, urut dgn minyak urut yg org lain cadangkan kebagusannya, pakai barut anak. Mak anak pun kena jaga pemakanan kalau nak bagi susu badan sepenuhnya, akhirnya, hari2 berpantang makan lauk yg sama je, sampai rasa nak memberontak, berpantang pulak rumah mertua, aduhh kena banyakkan lagi bersabar, apa yg org hidangkan, makan sajalah. Hubby pun kesian, dia balik 3hari sekali dia akan belikan anything his wife wished for, but still on pantang boundary line, no off limit ya, abang sayang bini abang long-term taw, jadi pantang mesti kena jaga ya!! Haila,uminya pun tabik hormat menurut perintah.. ceii
emote-drool photo drool.gif


Sekarang, baby getting much2 better, Alhamdulillah berkat kesabaran dan handling baby with very much gentle and care. Maklumlah, saya ni kasar skit, suami pulak yg mngajar bagi jadi lembut. Muhammad Imran Arrazi, bila nak didukung tangan dan kaki menendang-nendang, bawak la jalan ke sana ke mari, bila kita letih dan duduk sekejap, tak maunya, meronta-ronta, bila kita bangun dan berjalan baru dia berenti tendang2, terfikir saya hidupnya dari dalam perut sampai terlahir di dunia ni xbanyak beza karenahnya. Masa dalam perut, saya berehat, dia menendang-nendang nak suruh kita bawak dia berjalan, macam itu jugakla dia ni sekarang.
newborn till berpantang 


2 bulan setengah