I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, January 03, 2009

Accident & Emergency Department HUSM 21 - 24/12/08

Triage (triaj)



Okeh, mula mula sekali sesampainya di bahagian ini, biaselah kene assess dulu setting nya. Di sana akan ada satu bilik pemeriksaan untuk physical examination gitu la (tapi tak penah guna utk tujuan tu pun, sekadar ada) yg dalam bilik tu akan ada bende yg akan digunakan utk immediate treatment seperti ATT (anti tetanus toxoid), syringe 3mL, needle, bandage, gauze dan jugak cotton. Ade jugak beberapa cervical collar kat dlm kotak (kalo korang perasanla). Itu kat dlm bilik tu.



Di luar pulak, iaitu di kaunter tu, ada la brg2 utk observe vital sign sperti tympanic thermometer, auto BP, sPO2, termometer biasa. Kalo monggah2 sket jumpe la syrup MMT (immediate utk patient gastrik), PCM and adela air n cawan polistrin yg mestila gunanya utk telan ubat tersebut, sementara menunggu giliran utk mendapat rawatan kecemasan.



Diingatkan, di emergency unit adalah utk mereka yg memerlukan rawatan yg segera atau emergency especially kanak2 dan org tua. Well, physiologically pun kita tahu kan kenapa mereka yg didahulukan. kalo yg OK, tu, "mintak maaaf, anda kena pergi KRK utk rawatan yer"



Okeh yg ke2


Di unit emergency ni ada 4 bahagian utama iaitu : red zone, yellow zone , green zone dan triage.


2 comments:

  1. hehe..dayen n fida la ajak.. misi seterusnye, faten lak, zyll, ecah

    ReplyDelete

pendapat tuan hamba..