Langkau ke kandungan utama

Blogging semula as a Mama - Pre-Hamil

Dengan Nama Allah dimulakan...
setelah bertahun kekeringan idea untuk mengarang blog, baru2 ni rasa nak mula blogging semula.
bukan apa, niat untuk menyampaikan ilmu dan panduan dalam kehidupan.

Pre-Hamil : Bunting Pelanduk
Alhamdulillah, aku dapat keja selepas 100days of fulltime housewife . 4 bulan selepas tu baru disahkan ada nyawa berdenyut dalam jasad ini. Tapi, bunting pelanduk tahu, bunting pelanduk pon kuarnya human baby gak bukan baby pelanduk. Masa tu aku ingat aku datang bulan, tp main2 ya bulan ni. kejap ada kejap tada, hari ni ada, esok seharian tada, malam besoknya ada pulak, spotting je setompok. Sehari setompok2 gitu sampai cukupla seminggu, tp time xda spotting tu aku bersuci dan solat seperti biasa. Tapi tgu jugala 24jam, kalo xda baru aku mandi dan solat, common rules la.
Bila check sendiri UPT (urine pregnancy test), positif, wwaaahh seronoknya, tp kawan2 pesan jangan excited sangat nak pi check kat dokter, 2 minggu lepas tu baru pi scan, sebab kadang2 awal2 kehamilan ultrasound xdpt kesan n dokter kang mara kita balik pasal overexcited..huh

Petua Mudah Hamil
Selama berbulan2 sebelum tu, macam2 cuba, yg istiqamah dari mula ialah amalkan baca Surah Maryam ayat 4-6, padanla dgn maksud ayat tu.
QS. Maryam (19) : 4
Ia berkata: "Ya Tuhanku, sesungguhnya tulangku telah lemah dan kepalaku telah dipenuhi uban, dan aku belum pernah kecewa dalam berdoa kepada Engkau, ya Tuhanku.

QS. Maryam (19) : 5
Dan sesungguhnya aku khawatir terhadap mawali-ku sepeninggalku, sedang isteriku adalah seorang yang mandul, maka anugerahilah aku dari sisi Engkau seorang anak laki-laki.".

QS. Maryam (19) : 6
"Yang akan mewarisi aku dan mewarisi sebagian keluarga Yaqub, dan jadikanlah dia, ya Tuhanku, seorang yang diridhai.".

Petua asalnya, amalkan masa minum susu kambing + kurma yg diblend setiap pagi as breakfast pun bole. Segenggam kurma dari suami + segenggam kurma dari isteri, dibuang biji dan campur masuk dalam mesin kisar dgn secawan air, kemudian tiap2 pagi susu kambing cap hi-goat sepeket tu bancuh dengan lebih kurang 2sudu besar air kurma tu. Sedap, rasanya lemak2 manis. Suami isteri kena minum taw, jangan sebelah pihak je minum. Sebelum minum baca bismillah dan ayat 4-6 Surah Maryam tu ye, dan tawakkallah...

Tapi resipi susu kambing+blended kurma ni tak menjadi dengan aku, tp aku tak stop pun, aku makan je sampai habis. Lepas tu aku amalkan setiap pagi minum susu lembu segar plak dgn doa yg sama. Tada campur kurma, plain fresh milk. Alhamdulillah, dengan izin Allah, aku mengandung..

Di sebalik perut ibu mengandung
bila nampak perut ibu yg semakin menonjol, ramai orang akan telaah kandungan tu.

Jantina bayi
Anak lelaki : ni selalunya macam tak sabar2 nk tengok dunia,
  • pandangan bentuk badan ibu mengandung anak lelaki dari belakang nampak straight je, kadang2 nampak macam tak mengandung
  • linea alba yg menghitam tu tergaris lurus dari abdomen hingga ke pusat.
  •  photo pregnancy.jpg
  • masuk minggu ke 30 kandungan nampak lagi terbonjol macam tak sabar je nak kuar ini padangan kot tepi la ye

Org kata anak lelaki selalunya beranak awal dari tarikh jangkaan

Anak perempuan : biasanya sayang-mama attitudenya tgk eh
  • walopun dari belakang mamanya nmpak cam gemok, berisi, menjelang minggu kebonjolan iaitu minggu ke-20 ke atas, kandungannya nmpak bulat, dari tepi seolah olah dia peluk tulang belakang mamanya..(analogi je la, bukan betul2)
  • linea albanye plak dari abdomen straight sket pastu crooked sampai ke pusat mama
 photo pregnancy-say-goodbye-to-stretch-marks.jpg

Berbeza plak dgn anak pompuan, macam tanak kluar plak dibueknya.. bersalin kadang terlajak dari tarikh jangkaan

Di sebalik muka ibu mengandung
  • muka mamanya berseri-seri katanya anak lelaki, sebab anak lelaki tak curi kecantikan mamanya
  • muka mamanya kurang berseri katanya anak perempuan, sebab anak permpuan curi kecantikan mamanya

Tapi, semua ni berbeza dgn variasi keturunan masing2, hormon masing2, based on mostly people sembang la..

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Persediaan asas berpantang, tak perlu set bersalin

Perlukah set bersalin? Kalau tanya maksu i, konferm jawapannya "TAK PAYAH"

Bila saya survey tengok semua set-set berpantang, boleh cari familiarity dalam setiap set, semua hampir sama, cuma ikut pada kesesuaian badan kita boleh terima ke tidak.

Asasnya, semua set bersalin ada bahan untuk mandi, urut, makan dan pakai. Memangla semua benda ni patut ada semasa berpantang, tp kalau tak ada pun in shaa Allah boleh cari sebab tak mahal pun kalau kita guna je apa yg dah sedia ada di rumah.

mandian herbaminyak urutkapsul makan/jamubengkungkrim barut/ pes berbarut

Kalau berpantang di kampung, semua benda dalam set ni dah semestinya ada, tambah pulak yg menjaga kita masa berpantang itu ibu kita. Dah tentu dia praktik balik masa dia berpantang dulu, jadi no worries.

Bertungku adalah wajib, mesti dan tak boleh tinggal masa berpantangan yer!! Bertungku mesti dilakukan setiap pagi, petang dan malam sekurang-kurangnya 2 kali setiap sesi. Tada tungku? Em, ambik batu sungai sebesar bata, berb…

Apa yang boleh mengganggu perkembangan janin?

Kalo sekiranya anda dah kawen, masih belum ada anak, gunakan masa ini untuk menabung untuk bajet masa depan. Sebabnya, start je ketahuan kita hamil, macam2 benda rasa nak beli, tapi hati2 masa shopping, jangan terbeli barang yg tak digunakan sampai ke sudah..

Sebab itula masa pregnant, kita tak digalakkan excited terlebih, boleh jadi kita mungkin keguguran (bukan mintak) atau janin tak membesar dengan sempurna, atau mati dalam kandungan. Bila terjadi, barang2 bayi yg dibeli hanya jadi mainan mata yg memedihkan jiwa. Apapun boleh jadi, kuasa Tuhan ye, bukan kehendak manusia. Kita hanya mampu menjaga sebaik mungkin dan berdoa serta tawakkal.
Apa yang boleh mengganggu perkembangan janin? Kesihatan Ibu Demam campak semasa hamil boleh menganggu pembentukan janin. Semasa demam, antibodi badan berperang dengan bakteria yg menyerang kita, oleh itu, pembentukann janin juga terlibat sama dalam perang itu. Walaupun janin berjaya hidup tapi tumbesarannya mungkin tidak lengkap terutama pada bahagi…

Janin dan bayi menendang-nendang!!

I would think and imagine that's life after getting a baby might be very cheerful.
Setiap hari mula sebelum mengandung lagi, saya rasa, alangkah baiknya kalau ada baby, kan best main2 dgn dia, sembang2 dgn baby, semuanya bayangan indah2 dan bahagia belaka. Kalau, dia menangis, saya akan pujuk2 dia, bagi dia makan, dodoikan tidur, bagi mandi, tukar lampin, flirting2 loving2 jadinya, bahagianya!!
Masa mengandung  janin mula menendang pada usia 16minggu atau 4bulan, bila ia menendang-nendang, saya rasa dia happy-go-lucky sampai terlompat lompat. Kadang2, bila kita makan nasik masa tu jugakla dia berebut2 dalam perut mintak disuap dulu. Sian dia agaknya dah lama dia tunggu uminya makan, dia lagi cepat lapar dari uminya. Masa kerja, bila uminya berjalan, berlari-lari anak ke sana ke mari, dia sedap je rasa dibuai, akhirnya dia lena, Lagi baikla di tidur dari mengganggu uminya kerja, sampai akhirnya, umi berhenti rehat, dirasakan buaiannya terhenti dan dia terjaga dan lapar lagi. Umi pun…