I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, May 07, 2013

Blogging semula as a Mama - Pre-Hamil

Dengan Nama Allah dimulakan...
setelah bertahun kekeringan idea untuk mengarang blog, baru2 ni rasa nak mula blogging semula.
bukan apa, niat untuk menyampaikan ilmu dan panduan dalam kehidupan.

Pre-Hamil : Bunting Pelanduk
Alhamdulillah, aku dapat keja selepas 100days of fulltime housewife . 4 bulan selepas tu baru disahkan ada nyawa berdenyut dalam jasad ini. Tapi, bunting pelanduk tahu, bunting pelanduk pon kuarnya human baby gak bukan baby pelanduk. Masa tu aku ingat aku datang bulan, tp main2 ya bulan ni. kejap ada kejap tada, hari ni ada, esok seharian tada, malam besoknya ada pulak, spotting je setompok. Sehari setompok2 gitu sampai cukupla seminggu, tp time xda spotting tu aku bersuci dan solat seperti biasa. Tapi tgu jugala 24jam, kalo xda baru aku mandi dan solat, common rules la.
Bila check sendiri UPT (urine pregnancy test), positif, wwaaahh seronoknya, tp kawan2 pesan jangan excited sangat nak pi check kat dokter, 2 minggu lepas tu baru pi scan, sebab kadang2 awal2 kehamilan ultrasound xdpt kesan n dokter kang mara kita balik pasal overexcited..huh

Petua Mudah Hamil
Selama berbulan2 sebelum tu, macam2 cuba, yg istiqamah dari mula ialah amalkan baca Surah Maryam ayat 4-6, padanla dgn maksud ayat tu.
QS. Maryam (19) : 4
Ia berkata: "Ya Tuhanku, sesungguhnya tulangku telah lemah dan kepalaku telah dipenuhi uban, dan aku belum pernah kecewa dalam berdoa kepada Engkau, ya Tuhanku.

QS. Maryam (19) : 5
Dan sesungguhnya aku khawatir terhadap mawali-ku sepeninggalku, sedang isteriku adalah seorang yang mandul, maka anugerahilah aku dari sisi Engkau seorang anak laki-laki.".

QS. Maryam (19) : 6
"Yang akan mewarisi aku dan mewarisi sebagian keluarga Yaqub, dan jadikanlah dia, ya Tuhanku, seorang yang diridhai.".

Petua asalnya, amalkan masa minum susu kambing + kurma yg diblend setiap pagi as breakfast pun bole. Segenggam kurma dari suami + segenggam kurma dari isteri, dibuang biji dan campur masuk dalam mesin kisar dgn secawan air, kemudian tiap2 pagi susu kambing cap hi-goat sepeket tu bancuh dengan lebih kurang 2sudu besar air kurma tu. Sedap, rasanya lemak2 manis. Suami isteri kena minum taw, jangan sebelah pihak je minum. Sebelum minum baca bismillah dan ayat 4-6 Surah Maryam tu ye, dan tawakkallah...

Tapi resipi susu kambing+blended kurma ni tak menjadi dengan aku, tp aku tak stop pun, aku makan je sampai habis. Lepas tu aku amalkan setiap pagi minum susu lembu segar plak dgn doa yg sama. Tada campur kurma, plain fresh milk. Alhamdulillah, dengan izin Allah, aku mengandung..

Di sebalik perut ibu mengandung
bila nampak perut ibu yg semakin menonjol, ramai orang akan telaah kandungan tu.

Jantina bayi
Anak lelaki : ni selalunya macam tak sabar2 nk tengok dunia,
  • pandangan bentuk badan ibu mengandung anak lelaki dari belakang nampak straight je, kadang2 nampak macam tak mengandung
  • linea alba yg menghitam tu tergaris lurus dari abdomen hingga ke pusat.
  •  photo pregnancy.jpg
  • masuk minggu ke 30 kandungan nampak lagi terbonjol macam tak sabar je nak kuar ini padangan kot tepi la ye

Org kata anak lelaki selalunya beranak awal dari tarikh jangkaan

Anak perempuan : biasanya sayang-mama attitudenya tgk eh
  • walopun dari belakang mamanya nmpak cam gemok, berisi, menjelang minggu kebonjolan iaitu minggu ke-20 ke atas, kandungannya nmpak bulat, dari tepi seolah olah dia peluk tulang belakang mamanya..(analogi je la, bukan betul2)
  • linea albanye plak dari abdomen straight sket pastu crooked sampai ke pusat mama
 photo pregnancy-say-goodbye-to-stretch-marks.jpg

Berbeza plak dgn anak pompuan, macam tanak kluar plak dibueknya.. bersalin kadang terlajak dari tarikh jangkaan

Di sebalik muka ibu mengandung
  • muka mamanya berseri-seri katanya anak lelaki, sebab anak lelaki tak curi kecantikan mamanya
  • muka mamanya kurang berseri katanya anak perempuan, sebab anak permpuan curi kecantikan mamanya

Tapi, semua ni berbeza dgn variasi keturunan masing2, hormon masing2, based on mostly people sembang la..

No comments:

Post a Comment

pendapat tuan hamba..